Business Hi-Tech

Şase companii din România, care activează în domenii precum tehnologie, construcţii şi turism, au fost incluse de Financial Times în topul celor mai performante 1000 de companii europene

Şase companii din România, care activează în domenii...

Autor: Roxana Rosu

02.03.2021, 16:15 2351

Şase companii din România, care activează în domenii precum tehnologie, construcţii şi turism, au fost incluse de Financial Times în topul celor mai performante 1000 de companii europene, ediţia 2021, raportat la rata de creştere a afacerilor din 2016 până în 2019.

Dintre firmele locale, cea mai bine plasată este Trencadis Group, producătorul de soft fiind pe locul 327, cu o rată de creştere de 493%, urmată de Metaminds, din sectorul de cyber security, pe locul 465 şi o creştere de 347%, şi Star Stone, producător din industria de construcţii, pe 551, cu un avans de 288%.

”Aceste rezultate se datorează proiectelor complexe de infrastructură, aplicaţii de business şi big data implementate pe piaţa românească şi noilor proiecte din piaţa internaţională, cum ar fi lansarea joint venture-ului elveţiano-croato-român AIOS Integrated Land Systems. Ne propunem ca în 2021 să consolidăm parteneriatele strategice tehnologice pe care le-am dezvoltat în ultimii ani prin crearea unor linii noi de business având ca rezultat o creştere organică sustenabilă”, declară Mihnea Mihailescu, Deputy CEO Trencadis.

În top1000 mai apar compania de tehnologie Softelligence (675), Klass Wagen (787) din sectorul de travel&leisure şi Easy Industry (874), producător de bunuri industriale.

Spre comparaţie, topul celor mai performante 1000 companii europene cuprinde 30 de firme din Polonia şi 10 companii din Ungaria, majoritatea din domeniul tech.

Cele mai performante companii din Europa sunt din domeniul energiei (locul 1: Bulb Energy, Marea Britanie), fintech (locul 2: Sun Finance, Letonia), energie (locul 3: Everflow Group, Marea Britanie), construcţii (locul 4: Glencar Construction, Marea Britanie) şi tehnologie (locul 5: Spyrosoft, Polonia).

Toate firmele din top 10 se află pentru prima dată în clasament, dar în total 314 companii din top 1000 au fost prezente şi în clasamentul din 2020.

Din numărul total, 86 de firme au fost prezente în top trei ani consecutiv.

Sectorul tehnologiei domină în clasament, cu 218 companii prezente, în creştere de la 189 anul trecut. Adăugând şi domeniile conexe, fintech şi ecommerce, numărul creşte la 290.

În ceea ce priveşte ţările, Italia se află în premieră pe primul loc, cu 269 de companii, urmată de Germania, cu 203, şi Franţa cu 164.

 Topul FT 1000 publicat de Financial Times este la cincea ediţie şi, alături de compania de cercetare Statista, stabileşte clasamentul companiilor din Europa care au înregistrat o creştere semnificativă a afacerii în intervalul 2016 – 2019.

Sunt eligibile companii din Austria, Belgia, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Monaco, Olands, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO