Business Hi-Tech

Şase idei de aplicaţii pe care ţi le-ai dori în telefonul tău

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Dragoş Ştefănescu

23.03.2015, 00:03 4928

Viitorul sună bine dacă e să ne luăm după aplicaţiile IT prezentate week­endul acesta la Innovation Labs 2015, o competiţie în care progra­ma­torii, în mare parte studenţi, îşi încor­dează creierele şi încearcă să ne rezol­ve câteva dintre problemele de zi cu zi. Iată care sunt aplicaţiile care ar putea ajunge în scurt timp pe tele­fonul tău:

Cum ţi s-ar părea ca smartphone-ul să îţi fie şi monitor de schi? Patru stu­denţi români au dezvoltat o apli­ca­­­ţie denu­mită sugestiv „Eski­mo“ c­are ur­mă­reşte cu o precizie mili­met­rică miş­că­rile genunchilor tăi şi te aten­­ţio­nează atunci când „calci strâmb“. Ide­ea i-a venit lui Alex, care schi­ază şi joa­că tenis. El a observat ten­­siunea la ca­re sunt supuse înche­ie­­­turile, din cau­za vitezei pe pâr­tie şi a schimbă­rilor bruşte de direc­ţie în ca­zul tenisului, şi împre­ună cu echipa sa a conceput un app care îţi oferă in­for­maţii detaliate precum lun­gi­mea traseului, coor­do­natele locului unde ai făcut o mişcare greşită si viteza de coborâre. Preţul acestei aplicaţii, cu tot cu senzorul pentru încheietură va fi în jur de 100$.

Do-or Not este o aplicaţie creată de 3 tineri români, care te scapă de grija de a nu fi uitat uşa descuiată. App-ul, pentru Android deocam­da­tă, îţi spune dacă uşa casei tale este în­chisă şi de câte ori s-a deschis şi în­chis, cu tot cu ora la care s-a întâm­plat. Astfel poţi să ştii, de exemplu, da­că a ajuns copilul de la şcoală sau da­că a intrat vreun musafir nepoftit. În cazul în care uşa casei rămâne des­cuiată pentru o perioadă lungă de timp, vei primi o atenţio­nare prin SMS şi o poţi încuia chiar de pe tele­fon.

Ideile bune vin la întâlnirile cu prie­tenii! Cel puţin asta declară Adina, Antonio, Alexandru şi Cezar, inventatorii lui Find Th@. Dacă vezi un articol vestimentar sau un accesoriu la cineva şi vrei să afli de unde ţi-l poţi cumpăra, tot ce trebuie să faci este să îl pozezi, iar Find Th@ îţi spune numele magazinului. În cazul în care produsul nu este de găsit, soft-ul îţi va arăta articole similare cu ceea ce cauţi. App-ul funcţionează asemănător motorului de căutare google images care îţi generează cele mai apropiate poze de imaginea căutată.

Graduate îţi oferă ocazia să obţii informaţii direct de la sursă despre programele de studiu ale universităţilor de la noi şi din străinătate. Cum face asta, printr-o platformă socială care aduce laolaltă elevi de liceu, studenţi şi profesori. Aceştia se pot găsi mult mai uşor şi pot vorbi liber despre plusurile şi minusurile respectivului curs. Graduate a fost concepută de Adelin, Cosmin şi Andrei. Ei şi-ar fi dorit să aibă la dispozitie o astfel de aplicaţie înainte de a se înscrie la facultate pentru a putea lua mai bine pulsul vieţii de student la poli.

Help me choose pare să fie o alternativă reuşită la alte reţele de socializare, precum instagram, cu care şi seamănă ca design. Ea a fost creată de David Pacioianu şi funcţionează destul de simplu: uploadezi 2 poze în acelaşi timp şi îţi rogi prietenii să o voteze pe cea care le place mai mult. Votul este secret pentru ca fiecare să îşi exprime o părere sinceră. Lui David i-a venit ideea atunci când se afla la cumpărături şi nu ştia ce pereche de încălţări să aleagă.

În curând vom folosi telefonul mobil pentru a vedea în ce baruri şi pub-uri mai sunt locuri libere. Aceasta este o problemă de care mulţi s-au izbit în serile de vineri, în Centrul Vechi, iar „The Spot“ promite să o rezolve. Creată de trei dropouts de vreo douăzeci şi ceva de ani, aplicaţia foloseşte datele din sistemul de gestiune al localurilor pentru a genera o hartă cu cele mai apropiate locuri de distracţie care nu sunt încă full. O dată ce ai ales un bar, poţi să faci rezervare direct din app, să vezi cât timp vei face până acolo şi să consulţi meniul. Cei trei băieţi s-au gândit deja cum să îşi transforme ideea în business, ei vor să vândă restaurantelor si hotelurilor un pachet de soluţii complete ce conţine un soft de gestiune şi bineînţeles aplicaţia The Spot, care va aduce noi clienţi în localuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO