Business Hi-Tech

Scandal între giganţii software: SAP este obligat să plătească Oracle 1,3 mld. dolari

Autor: Magraon Andreea

24.11.2010, 23:05 79

SAP, unul dintre cei mai mari producători de software din lume,a fost obligat de un tribunal american să plătească companieirivale Oracle suma record de 1,3 miliarde de dolari în urma unuiproces de furt informatic care a durat patru ani, relateazăcotidianul britanic Financial Times.

Producătorul german de soft a recunoscut că o subsidiară dinTexas, TomorrowNow, a descărcat ilegal milioane de fişiere Oracle.SAP estima însă că va plăti 40 de milioane de dolari, în timp ceamericanii de la Oracle au cerut cel puţin 1,65 miliarde de dolari.SAP a plătit deja 120 de milioane de dolari pentru cheltuielile dejudecată ale Oracle. În timpul procesului s-a vorbit chiar desancţiuni de până la 4 miliarde de dolari.

Verdictul, care este una dintre cele mai mari sancţiuni aplicateunei companii pentru acest gen de nereguli, a afectat reputaţia SAPşi va avea efecte negative asupra afacerilor din Statele Unite,comentează Reuters.

Reprezentanţii producătorului german de soft s-au declaratdezamăgiţi de verdict, dar au adăugat că decizia nu va avea vreunefect asupra businessului estimat pentru acest an. "Suntem,desigur, dezamăgiţi de acest verdict şi vor urma toate căileposibile, inclusiv o moţiune post-proces şi apel, dacă va finecesar", au declarat ei. Reprezentanţii legali al Oracle auavertizat însă SAP că, dacă va face apel la decizie, ar putea riscarejudecarea procesului, caz în care s-ar expune la sancţiuni maidure.

Acţiunile Oracle au crescut cu 1,5% la bursa de la New York înurma anunţului, în timp ce titlurile listate în SUA ale grupuluigerman au scăzut cu 1,4%.

Ultimele trei săptămâni ale procesului au fost urmărite atent depresă şi de marile companii din industria IT. Printre martoriicitaţi s-au numărat şeful Oracle, Larry Ellison şi Bill McDermott,CEO-ul SAP, care şi-a cerut scuze pentru conduita angajaţilorfostei divizii.

Cea mai mare sancţiune într-un proces de furt de proprietateintelectuală a fost primită în 2009 de compania farmaceuticăamericană Abbot Laboratories, potrivit Lex Machina, o firmă ce ţineo bază de date referitoare la proprietatea intelectuală în StateleUnite.

Cele două companii au filiale şi în România, fiind unii dintrecei mai mari angajatori pe piaţa locală. Anul trecut SAP a obţinutun profit brut de 1,7 milioane de euro, la afaceri de 13,3 milioanede euro. De asemenea, Oracle a avut în 2009 un rulaj de 71 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO