Business Hi-Tech

Scandalul cloudului guvernamental - experţi locali scriu Comisiei Europene despre proiectul de OUG: temerea noastră este că STS va deveni singurul factor de decizie privind oportunităţile şi implementarea oricărui fel de digitalizare în sectorul public; va fi un caz de cheltuire abuzivă a banilor publici

 Scandalul cloudului guvernamental - experţi locali...

Autor: Adrian Seceleanu

23.03.2022, 22:54 211

Modul în care este redactat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind realizarea platformei de cloud guvernamental provoacă temeri că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va deveni arbitrul digitalizării din sectorul public din România într-o configuraţie instituţională care este dezvoltată fără a ţine cont de bunele practici internaţionale, avertizează doi experţi locali în transprenţă şi digitalizare într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene, către persoanele responsabile de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.

Scrisoarea, semnată de semnată de Ana Maria Stancu, fondator al Robohub - un start-up care este implicat de ani de zile în proiecte de educaţie digitală - inclusiv în mediul rural, şi Radu Puchiu - co-fondator al H.appyCities, organizaţie ce construieşte aplicaţii şi platforme digitale pentru oraşe, şi fost secrtar de stat la Cancelaria premierului (2012 - 2017), întăreşte criticile adresate proiectului, care au fost deja lansate şi de ANIS, cea mai mare organizaţie a industriei locale de IT.
“Prin Ordonanţa menţionată mai sus ne confruntăm cu o situaţie care ar putea afecta atât reformele propuse prin PNRR, cât şi viitorul transformării digitale în România. Ordonanţa Guvernului României publicată pe 16 martie spre consultare publică este de aşteptat să fie aprobată de Guvern până la sfârşitul lunii. Ordonanţa de Urgenţă este folosită pentru a forţa o configuraţie instituţională de guvernare a cloud-ului, fără a ţine cont de bunele practici internaţionale, de procesul de consultare şi, mai ales, de orice analiză a situaţiei actuale”, scriu cei doi experţi în scrisoare.
Iată câteva dintre problemele semnalate în cadrul scrisorii:

- “Ordonanţa menţionată pur şi simplu ignoră toate punctele de vedere şi discuţiile (din ultimii ani - n. red.)  şi invocă o urgenţă cunoscută de câţiva ani.

- Proiectul Ordonanţei ignoră şi realitatea altor ţări care au iniţiat un astfel de proiect şi care în cele din urmă au eşuat, şi au adoptat o abordare total diferită. Proiectul nu ţine cont de acest lucru şi nici nu face o analiză pentru a arăta de ce această propunere ar avea mai mult succes decât cea a celorlalte ţări.

- Proiectul nu are o analiză clară a aplicaţiilor care vor fi migrate în cloud guvernamental. Documentul menţionează doar că aceste aplicaţii sunt vechi şi că au probleme de suport. Fără a identifica aceste aplicaţii, este imposibil de creat o arhitectură care este fezabilă să funcţioneze pe termen mediu şi lung

- Dacă această Ordonanţă va fi aprobată, va fi dificil pentru orice instituţie publică să justifice orice altă investiţie în sisteme informatice, atâta timp cât cloud-ul guvernamental este prezentat ca gratuit şi instituţiile publice vor fi obligate să migreze în cloud-ul guvernamental.

- Din forma actuală a Ordonanţei, care nu este foarte clară, teama noastră este că Serviciul Special de Telecomunicaţii va deveni singurul factor de decizie privind oportunităţile şi implementarea oricărui fel de digitalizare în sectorul public. În plus, publicul nu va avea informaţii despre modul în care sunt utilizate datele, cum sunt controlate şi protejate, ca să nu mai vorbim şi de auditarea lor”.

În finalul scrisorii, cei doi experţi cer Comisiei să intervină pentru ca proiectul de cloud guvernamental să nu devină un exemplu de cheltuire abuzivă a banilor publici.

“Noi, semnatarii acestui document, experţi independenţi în transparenţă şi digitalizare, ne exprimăm o mare îngrijorare cu privire la impactul negativ asupra reformei administraţiei publice şi a ţintelor pe care România s-a angajat prin PNRR, precum şi un viitor blocaj al transformării digitale în România. Considerăm că acesta va fi un caz de cheltuire abuzivă a fondurilor publice, un proict care va fi utilizat într-o manieră netransparentă şi care să nu-l facă utilizabil pe termen mediu şi lung, ceea ce contravine scopului PNRR.
Vă cerem sprijinul pentru a ajunge la Guvernul României să revină la plan, respectând jaloanele şi să urmeze un proces de consultare publică incluziv şi amplu pentru această lege importantă şi vă oferim sprijinul în cazul în care aveţi nevoie de argumente mai detaliate.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO