Business Hi-Tech

Schema reorganizării-şoc de la ANCOM: 18 persoane cu funcţii de conducere au fost retrogradate sau au primit peste noapte preaviz pentru concediere

Preşedintele ANCOM Adrian Diţă nu s-a prezentat la audierile la care fusese convocat de Comisia de IT din Parlament.

Preşedintele ANCOM Adrian Diţă nu s-a prezentat la audierile la care fusese convocat de Comisia de IT din Parlament.

Autor: Adrian Seceleanu

05.07.2017, 00:05 1800
Adrian Diţă, preşedintele puternicei Autorităţi de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) - care face regulile pe pieţele de 4 mld. euro de telecomunicaţii şi servicii poştale, a retrogradat din funcţie şi a pregătit terenul pentru concedierea a 18 dintre membrii echipei de conducere de la Bucureşti ai instituţiei, prin decizia şoc de reorganizare emisă în data de 8 iunie, la nici o lună de la preluarea funcţiei, arată informaţiile obţinute de ZF de la surse familiare cu situaţia din arbitrul telecom.

Noul preşedinte al autorităţii, care a fost votat în funcţie în data de 11 mai de parlamentarii PSD şi ALDE, a emis în data de 8 iunie o decizie de reorganizare a instituţiei prin care a desfiinţat şi reînfiinţat toate direcţiile, departamentele şi birourile ANCOM, o măsură fără precedent în istoria de 12 ani a instituţiei, care a deschis calea schimbării tuturor şefilor din instituţie.

Datele ZF arată că dintre cele 12 birouri, departamente şi direcţii aflate în coordonarea directă a preşedintelui 9 şi-au pierdut şeful în data de 8 iunie. Mai exact, Adrian Diţă a schimbat toţi cei trei şefi de departament pe care îi are în subordine, 4 din cei 6 directori de direcţii şi 2 din cei 3 şefi de birou care îi raportau direct.

Cu totul însă 18 oameni din echipa de conducere de la Bucureşti a ANCOM au fost loviţi de procesul fulger de reorganizare, Adrian Diţă ţintind astfel zonele cheie ale instituţiei: resursele umane, achiziţiile şi structura executivă de conducere. ZF vă prezintă ataşat lista completă a persoanelor afectate de reorganizare, precum şi situaţia lor actuală din cadrul autorităţii de reglementare.

Noua conducere a ANCOM nu a răspuns până acum în detaliu numeroaselor semne de întrebare legate de reorganizare în condiţiile în care autoritatea nu a trecut niciodată până acum printr-un proces de o asemenea amploare şi în contextul în care surse din cadrul instituţiei susţin că deciziile de concediere sau retrogradare din funcţie ar fi fost luate fără o evaluare prealabilă. Adrian Diţă nu s-a prezentat nici în faţa Comisiei IT din Parlament, unde fusese convocat pentru a oferi explicaţii. El a motivat ulterior, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă Agerpres, singurul de la preluarea mandatului, că a absentat din cauza unei „sinuzite acute”. În cadrul interviului Diţă a evitat cu totul subiectul reorganizării ANCOM.

Deputatul USR Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, a motivat convocarea lui Diţă prin necesitatea de a clarifica ce se întâmplă la ANCOM. „În interiorul instituţiei se întâmplă un război fulger. Practic a fost decapitată întreaga conducere a instituţiei. Arată ca o execuţie sumară. E vorba de o instituţie performantă a statului român. Nu avem atât de multe. O instituţie care a fost dată ca exemplu de bune practici şi de Comisia Europeană (...). Domnul Diţă se pare că şi-a adus un fel de camarilă cu ajutorul căreia execută toate aceste operaţiuni. Sunt semnale că s-ar întâmpla şi lucruri care sunt la limita legalităţii sau dincolo de ea”, a declarat anterior Drulă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO