Business Hi-Tech

Schimbări în echipa de management a Orange România: Marius Maican preia poziţia de Chief Technology Officer şi Alexandru Ilie devine IT Director

Marius Maican şi Alexandru Ilie

Marius Maican şi Alexandru Ilie

Autor: Cristina Bellu

22.06.2022, 13:54 612

Orange, liderul pieţei locale de telecom, a anunţat miercuri că Marius Maican urmează să coordoneze departamentul Technology al Orange România, începând cu 1 iulie, având ca obiectiv menţinerea poziţiei de lider de piaţă a companiei din perspectiva calităţii şi extinderii reţelei, dar şi a implementării pe piaţa locală a celor mai noi tehnologii.

El va prelua atribuţiile lui Emmanuel Chautard, desemnat director adjunct responsabil de transformare şi operaţiuni în cadrul Orange Innovation Networks, ale cărui realizări în România, precum prima lansare 5G, dar şi dezvoltarea reţelei proprii FTTH, au consolidat Orange România ca lider tehnologic la nivelul grupului.

Marius Maican şi-a început cariera la Orange (fostul MobilRom) în 1997 ca Radio Design Engineer, la finalul aceluiaşi an ajungând să conducă echipa de inginerie radio.

Absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Marius Maican a fost printre primii ingineri care au contribuit la punerea în serviciu a fazelor incipiente de acoperire, perioadă în care Orange a ajuns operatorul numărul 1 în România din punct de vedere al acoperirii şi calităţii reţelei.

Ulterior, Marius Maican şi-a extins continuu aria de expertiză, având un aport major în introducerea de noi funcţionalităţi şi în dezvoltarea capacităţilor reţelei, în contextul unei creşteri accelerate a numărului de clienţi, arată datele transmise de reprezentanţii Orange.

Potrivit acestora, un moment important din cariera sa a avut loc în 2011, când a fost numit Operations & Maintenance Director, iar din acest rol a transformat modelul operaţional atât în zona reţelei, cât şi în IT, a creat Security Operation Center-ul Orange şi, împreună cu echipa sa, a asigurat constant o calitate ridicată a serviciilor, poziţionând Orange ca reţeaua #1 în Romania.  

Tot astăzi, oficialii Orange au anunţat că zona de tehnologie a fost întărită prin numirea lui Alexandru Ilie, care s-a alăturat echipei de conducere a Orange în calitate de IT Director.  

Acesta a preluat responsabilităţile de la Bogdan Rotunjanu, care, după o carieră de două decenii în cadrul Orange România, în care a definit şi dezvoltat strategia de IT a companiei, îşi continuă parcursul profesional în interiorul grupului, la Orange Spania.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde a urmat cursurile Facultăţii de Cibernetică şi de unde, ulterior, a obţinut o diplomă de master în Baze de date, Alexandru Ilie are o experienţă profesională vastă, acumulată în industriile telecom şi IT în companii multinaţionale puternice.

Ca parte a echipei executive a Orange România, Alexandru Ilie are rolul de a defini şi implementa strategia de evoluţie a soluţiilor IT care să susţină dezvoltarea, digitalizarea şi leadership-ul Orange pe piaţa locală.

Orange a reuşit să-şi majoreze în 2021 profitul net într-un ritm de aproa­pe 6 ori mai mare decât cel cu care a avansat cifra de afaceri, arată datele din bilanţul companiei, disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Mai exact, câştigul net al companiei s-a ridicat la 597 mil. lei, mai mare cu 23% faţă de anul anterior, în timp ce cifra de afaceri netă a fost de 5,847 mld. lei (1,188 mld. euro), mai mare cu 4% faţă de anul 2020.

Grupul francez anunţase pentru România în 2021 o cifră de afaceri de 1,234 mld. euro, cifră care include şi rezultatele fostului Telekom Fix, companie preluată de francezi, doar pentru trimestrul patru.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO