Business Hi-Tech

Scor in meciul laptop contra desktop pe terenurile din Europa de Est: 85-18

02.03.2005, 00:00 27

Cresterea vanzarilor de computere portabile in Europa Centrala si de Est a fost in trimestrul patru din 2004 de 85% fata de aceeasi perioada a anului trecut ca numar de unitati, iar incasarile realizate de vanzatorii de astfel de echipamente au urcat cu 74,5%, ceea ce demonstreaza ca solutiile mobile castiga teren si in aceasta regiune, spune compania americana de analiza International Data Corp. (IDC).


In aceeaSi perioada, vanzarile de computere de birou (desktop) au crescut cu doar 18%, iar vanzarile de servere (computerele de mare putere care gestioneaza traficul de date in retea sau activitatea pe Internet) au urcat cu numai 12%, arata studiul realizat de IDC.


Per-total, desktopurile continua sa reprezinte aproape trei sferturi din totalul vanzarilor ca si numar de unitati vandute. Vanzarile foarte mari ca si numar sunt motivate in special in special de PC-urile de birou extrem de ieftine, spun analistii pietei.


Un succes deosebit pe piata l-au avut la sfarsitul anului trecut computerele care ofereau multiple posibilitati de conectare la diversele echipamente la moda: camere foto, playere de muzica, televizoare cu ecran plat, imprimante etc.


"In ciuda popularitatii desktopurilor ieftine, acest lucru nu a scazut cu nimic succesul laptopurilor. Companiile, dar si consumatorii cu bani prefera solutiile mobile si flexibile fata de rigiditatea unui computer desktop", a apreciat un analist IDC.


Bineinteles, cea mai mare piata din Europa de Est ramane Rusia. Urmeaza apoi Polonia si pe locul al treilea Ucraina, iar aceste trei tari reprezinta aproape 73% din vanzarile totale inregistrate in regiunea est-europeana in ultimul trimestru al 2004. Din punct de vedere al laptopurilor, in top 3 urca - alaturi de Rusia - Polonia si surprinzator Republica Ceha. In mica tara central-europeana s-au vandut de trei ori mai multe laptopuri decat in Ucraina, spune IDC. "Laptopurile au fost mai populare in Cehia decat in orice alta tara din Europa Centrala si de Est, ca raport fata de vanzarile totale", a explicat un analist.


"Piata matura si cererea masiva pentru solutii de munca mobile, combinate cu unele avantaje legate de taxe oferite de guvern, au dus la vanzari extrem de mari", a spus el. Aceste tendinte vor putea fi observate cat de curand in majoritea pietelor est-europene, sustin specialistii IDC.


Studiul IDC ia in calcul 10 state din regiunea central si est-europeana, incluzand Rusia. Printre ele se numara si Romania, dar date specifice despre tara noastra nu au fost facute publice cu aceasta ocazie.


IDC a analizat pietele din Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Rusia, Romania, iar celelalte state din zona sunt luate per-ansamblu (la rubrica "Altii").


Laptopul a fost vedeta vanzarilor anul trecut si pe piata romaneasca, arata cele mai recente studii facute publice de IDC. Vanzarile de computere laptop au progresat anul trecut cu 75% fata de 2003, atat ca valoare, cat si ca numar de unitati. Insa, pentru moment, laptopurile reprezinta doar 12% din piata computerelor din Romania.


Per total, vanzarile de computere au insumat anul trecut pe piata locala aproximativ 400 de milioane de euro, incluzand aici si componentele hardware, conform unui studiu anterior prezentat de IDC.


Numai PC-urile luate la un loc au generat incasari estimate la 230 de milioane de euro. Incasarile din vanzarea de componente hardware au urcat la 100 de milioane de euro, iar piata de servere este estimata la mai bine de 70 de milioane de euro.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO