Business Hi-Tech

Scrisoare internă la Nokia: Închidem fabrica de la Jucu pentru că în Europa este cerere ridicată pentru smartphone-uri, nu pentru telefoane ieftine

Scrisoare internă la Nokia: Închidem fabrica de la Jucu pentru că în Europa este cerere ridicată pentru smartphone-uri, nu pentru telefoane ieftine

Autor: Bogdan Alecu

29.09.2011, 10:50 3625

Nokia a anunţat închiderea fabricii de la Cluj, din comuna Jucu, motivând decvizia într-o scrisoare adresată angajaţilor că "în Europa este cerere ridicată pentru smartphone-uri, nu pentru telefoane ieftine".

"Avem în plan oprirea producţiei la fabrica din Cluj, România, până la finele lui 2011. Ne vom alinia planurile de producţie în linie cu cererea de pe piaţa europeană. Mai exact, vânzările de smartphone-uri au înregistrat o creştere pe piaţa europeană, în timp ce vânzările telefoanelor mobile din segmentul inferior de preţ au scăzut, iar majoritatea celor produse la Cluj erau din acest segment. Este dureros dar necesar şi recunoaştem că această decizie va avea un impact semnificativ asupra angajaţilor, familiilor şi asupra comunităţii locale. Vom face tot ce putem pentru a ne ajuta colegii", scrie într-o scrisoare internă a companiei Nokia cu privire la motivarea planurilor legate de fabrica de la Jucu.

Mai mult, finlandezii doresc să se concentreze cât mai mult pe fabricile din Salo, Komarom şi Reynosa care se vor reorienta dinspre partea de asamblare către dezvoltarea de software specific pentru fiecare piaţă şi customizarea pachetului de vânzări, potrivit aceleiaşi surse. Aceste fabrici sunt aşteptate să joace un rol important în ceea ce priveşte satisfacerea clienţilor de smartphoneuri din Europa, Asia şi America, dar va exista şi în cazul acestora un impact asupra personalului în 2012. Primele date exacte vor fi comunicate în primul trimestru al anului viitor, după consultările cu reprezentanţii angajaţilor.

Scrisoarea Nokia în limba engleză către angajaţii români

Therefore, we plan to ramp down our manufacturing facility in Cluj, Romania by the end of 2011. We are aligning our manufacturing in Europe with consumer behavior in Europe. Specifically, smartphones sales in Europe have increased while feature phones sales in Europe have decreased, and the majority of our work in Cluj has been around feature phones manufacturing. This is painful but necessary, and we recognize this has a significant impact on our employees, their families and the local community. We will do our best to support our colleagues.

We also plan to shift gradually the focus in the Salo, Komarom and Reynosa factories from device assembly to customer and market-specific software and sales package customization. These factories are expected to continue to play a key role in serving smartphone customers in Europe, Eurasia and the Americas. We expect there will be impacts to personnel in 2012. The extent of this impact is expected to be known in the first quarter of 2012 after consultations with employee representatives. We expect no impact to personnel in 2011.

AFACERI DE LA ZERO