Business Hi-Tech

Se ieftinesc convorbirile pe mobil? ANCOM va reduce tarifele de interconectare cu până la 30%

Se ieftinesc convorbirile pe mobil? ANCOM va reduce tarifele de interconectare cu până la 30%

Sursa: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

02.11.2011, 13:33 505


ANCOM va reduce, de la 1 ianuarie 2012, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie mobilă cu până la 30%, la 0,0405 euro/minut, iar de la 1 septembrie tariful practicat de operatori va fi de 0,0307 euro/minut.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbiri în afara reţelei.

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei mobile a avut loc la 1 ianuarie 2009 pentru operatorii Vodafone România şi Orange România, iar pentru Cosmote România, RDS&RCS şi Telemobil la 1 iulie 2010.

"Astfel, începând cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă va fi de 4,05 eurocenţi pe minut. A doua etapă de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va avea loc la 1 septembrie 2012 când se va practica un tarif de 3,07 eurocenţi/minut", se arată într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.

Potrivit datelor autorităţii, reducerile din prima etapă sunt cuprinse între 19% şi 30%, până la niveluri simetrice pentru toţi operatorii de telefonie mobilă - Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone, urmate de o a doua etapă de reducere cu 24% a tarifelor tuturor operatorilor, începând cu 1 septembrie 2012.

În privinţa tarifelor de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă, nivelurile propuse au rămas neschimbate faţă de cele propuse în consultare şi anunţate de ANCOM în prima parte a lunii august.

Astfel, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă care vor fi practicate de cei 52 de operatori de profil vor scădea cu 15% la 1 ianuarie, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut, şi cu 18% la 1 iulie 2012, la 0,67 eurocenţi/minut, rezultând o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie fixă până la mijlocul anului viitor.

"Tarifele nu vor mai putea fi diferenţiate în funcţie de intervale orare", se precizează în comunicat.

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei fixe a avut loc la 1 iulie 2009.

Tarifele propuse de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene.

ANCOM urmează să notifice noile tarife Comisiei Europene, Organismului autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC) şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană, BEREC şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

Potrivit datelor ANCOM, piaţa telecom a scăzut cu 6,6% în 2010, la 3,6 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei).

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO