Business Hi-Tech

Securitatea hi-tech, subiect fierbinte la Las Vegas si Bucuresti

15.11.2001, 00:00 20



Mai mult decat oricare eveniment din istoria recenta, atacurile teroriste din 11 septembrie au dezvaluit o mare bresa in procedurile americane de securitate atat la aeroporturi cat si la granite si in cladirile publice.

Astfel nu mai constituie pentru nimeni o surpriza faptul ca in centrul editiei din acest an a expozitiei Comdex de la Las Vegas se afla dispozitivele de securitate hi-tech.

Oferind de la carduri pentru recunoasterea irisului si smart-carduri pana la camere video echipate cu o tehnologie asemanatoare celor in care sunt utilizate razele X, industria tehnologica este hotarata sa profite din plin de noua tendinta pe care o urmeaza securitatea.

Companiile care vand sisteme de securitate se orienteaza tot mai mult spre biometrie sau spre recunoasterea umana, ca modalitati de intarire a protectiei si securitatii numeroaselor firme sau institutii care solicita asa ceva.

Cateva firme pariaza pe tehnologia de recunoastere a individului prin scanarea irisului ocular. Aceste dispozitive permit numai persoanelor autorizate sa intre in cladirile de birouri sau in cele securizate ori sa acceseze anumite baze de date si retele.

Tehnologia, care utilizeaza raze infrarosii pentru a scana caracteristicile unice ale irisului este considerata ca fiind mai eficienta decat conceptele care se bazeaza pe recunoasterea vocii sau a amprentelor degetelor mainii.

In acest an, la Comdex, companii precum Panasonic si LG Electronics au prezentat noi produse care utilizeaza aceasta tehnologie, preturile pentru fiecare sistem pornind de la 250 de dolari si trecand cu mult peste 5.000 $.

Asa cum au aratat evenimentele recente, detectoarele de metal si personalul de securitate nu pot identifica mereu un pasager inarmat cu pistoale, cutite sau alte echipamente. O tehnologie dezvoltata de compania britanica QinetiQ si prezentata la Comdex poate echipa detectoarele de arme "cu inca o pereche de ochi".

O camera minuscula poate "vedea" daca materialele textile cum ar fi paltoanele sau puloverele ascund obiecte solide precum arme de foc sau cutite.

"Pasagerii trec prin zona de scanare iar intregul proces dureaza numai cateva secunde. Majoritatea pasagerilor nici nu-si dau seama ca au fost verificati pentru a se vedea daca poarta arme sau alte obiecte de contrabanda", a declarat pentru BBC News Kevin Murphy, manager al diviziei de senzori si produse electronice a companiei QinetiQ.

Un alt sistem prezentat de Electronic Data Systems promite sa imbunatateasca securitatea in cadrul aeroporturilor fara a crea disconfort pentru pasageri.

Sistemul este deja utilizat la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, considerat de specialisti ca fiind unul dintre cele mai sigure din lume, si se bazeaza pe smartcarduri, dispozitive care au incorporat un microprocesor si un cip de memorie alaturi de amprenta digitala a posesorului.

Asa cum este utilizat in Israel, sistemul prezentat la Comdex permite pasagerilor inregistrati sa-si valideze identitatea cu ajutorul cardului magnetic si prin scanarea mainii intr-un interval de timp cu doua ore mai scurt decat in aeroporturile cu sisteme de verificare obisnuite.



Securitatea creste si in Romania

Cel mai important provider de solutii pentru detectarea patrunderii frauduloase in retele informatice, Internet Security Systems, este reprezentat de ieri si in Romania.

Compania Best Internet Security, noua componenta a grupului Best, a devenit furnizor exclusiv pentru Romania a softurilor si solutiilor de securitate ISS.

"Este un lucru extrem de bun ca Best aduce in Romania solutiile ISS pentru ca firmele si institutiile romanesti va trebui sa se gandeasca mai mult la prevenirea activitatilor de patrundere ilegala in sistemele informatice. Nici o lege nu impune omului sa se pazeasca impotriva raului, dar trebuie sfatuiti sa o faca", a declarat Varujan Pambuccian, presedintele comisiei parlamentare pentru IT&C.

Printre produsele ISS care vor fi oferite in Romania de Best Internet Security se numara Internet Scanner care identifica rapid vulnerabilitatile retelei de calculatoare oferind totodata si un set de rapoarte complexe (inclusiv cu solutii pentru inlaturarea fiecarei brese a sistemului informatic).

Vor mai fi oferite System Scanner pentru identificarea gradului de securitate a serverelor si a altor componente din retea, Database Scanner (pentru bazele de date) si RealSecure, un instrument pentru protectia in timp real impotriva atacurilor asupra retelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO