Platforma de investiţii SeedBlink a demarat un proiect pilot de schimbare a modului în care sunt gestionate investiţiile în companii - respectiv trecerea de la înfiinţarea de companii dedicate în România (SPV) pentru derularea tranzacţiilor la un model operaţional de “Trust austriac”, care are, printre avantaje, faptul că numele investitorilor şi sumele pariate pe diferite start-up-uri nu vor mai putea fi disponibile public, conform unui mesaj transmis de unul dintre fondatorii SeedBlink, Ionuţ Pătrăhău.
Publicarea listei întregi de investitori şi a sumelor alocate în rundele de pe SeedBlink ca parte a obligaţiilor legale de comunicare pentru firmele din România - datele fiind astfel disponibile la Registrul Comerţului şi în partea IV din Monitorul Oficial - permit părţilor interesate să afle detalii despre tranzacţii însoţite de regulă de confidenţialitate. Pornind de la aceste date publice, ZF a publicat recent un articol în care a adus în prim plan câteva date referitoare la investitorii care au pariat bani pe proiecte via SeedBlink.
Trecerea la modelul nou va scoate din spaţiul public aceste date, notează Ionuţ Pătrăhău. “Stimaţi investitori, În ultimele luni, am căutat să eficientizăm procesul de investiţii, care să fie în beneficiul atât al investitorilor, cât şi al startup-urilor, şi care să permită o gestionare uşoară şi prietenoasă a investiţiilor de capital, precum şi a oportunităţilor de follow-on şi piaţă secundară. Astfel, lansăm astăzi un proiect pilot de tranziţie la modelul operaţional de Trust austriac. Investiţia prin intermediul unei structuri Trust pe platforma SeedBlink prezintă următoarele avantaje faţă de investiţia prin intermediul unui SPV: Confidenţialitate - investitorii beneficiază de confidenţialitate totală datorită structurii Trustului. Numele, datele de identificare şi sumele investite nu vor fi vizibile pentru ceilalţi acţionari. Proprietate directă - spre deosebire de SPV-ul actual, investitorii au proprietate efectivă directă asupra acţiunilor în compania ţintă. Proces mai rapid - 3 săptămâni estimate pentru a finaliza investiţia şi un proces mai eficient pentru evenimente ulterioare. Costuri de exit mai mici - investitorii deţin acţiuni direct în societatea ţintă, în loc de acţiuni într-un SPV, care datorează impozit pe câştigul de capital. Mai puţină birocraţie şi mai puţine documente de semnat. Tranzacţii secundare optimizate - spre deosebire de SPV-ul cu răspundere limitată, care necesita aprobarea AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor) pentru tranzacţiile secundare, în cazul Trustului nu va fi nevoie de acest lucru şi nu vor exista costuri de transfer suplimentare asociate tranzacţiei. Sistem de vot online - Un sistem de vot digital prin intermediul platformei care înlocuieşte necesitatea de a semna documente AGA pentru a lua decizii în cadrul companiei ţintă. În plus, decizia de a participa la un follow-on va fi una individuală.”
Proiectul pilot se va desfăşura cu două runde, cele pentru companiile Productpine (Olanda, DTC Marketplace) şi Ambr (Marea Britanie, HRTech).