Business Hi-Tech

Semnatura electronica, demolatoarea birocratiei

28.05.2001, 00:00 23



Legea semnaturii electronice este considerata piesa de rezistenta a cadrului legislativ al noii economii. Din punct de vedere al comertului electronic, elementul de baza este cartea de plata (de debit sau de credit), existenta acesteia fiind suficienta pentru o economie in care afacerea se rezuma la sume banesti.

Pentru ca omul de rand sa poata insa sa-si plateasca taxele si impozitele prin Internet, semnatura electronica este singura componenta ce ii permite acestuia accesul la site-urile organizatiilor guvernamentale.

Pe langa aceasta caracteristica, semnatura electronica poate contribui si la

cresterea eficientei comunicarii si la diminuarea considerabila a birocratiei, prin eliminarea din circuit a hartiilor si a drumurilor catre diverse organe fiscale cu care toti ne-am obisnuit.

Fata de ceea ce stiti probabil deja referitor la semnatura pe care o scrieti de cateva ori pe zi pe diverse documente, semnatura electronica are un avantaj extrem de important, si anume faptul ca este aproape imposibil de falsificat.

In primul rand, datele personale sunt criptate electronic, dupa algoritmi si procedee sofisticate, iar in al doilea rand, fiecarei semnaturi electronice i se adauga o cheie de control.

De asemenea, documentele semnate electronic sunt la randul lor codificate si dispun de o a doua cheie de control.

In plus, legea introduce doua concepte: semnatura electronica si semnatura electronica extinsa. Primul concept inglobeaza practic orice procedeu utilizat de destinatarul unui mesaj pentru a indica faptul ca este de acord cu continutul mesajului, cu alte cuvinte, ca mesajul ii apartine.

In cazul semnaturii electronice extinse, la semnatura electronica se adauga patru conditii, menite sa asigure identificarea celui care semneaza si integritatea documentului.

ai tehnic, dar si juridic, intre cele doua concepte exista diferente. Astfel, numai semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii este asimilata, in privinta conditiilor si efectelor sale, cu semnatura manuscrisa (olografa).

Atentie insa, in justitie admisibilitatea ca proba si forta probanta a semnaturii electronice sunt lasate la aprecierea instantei de judecata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO