Business Hi-Tech

Sergiu Zaharia, cyber security officer, Huawei Technologies Romania: Trebuie să avem grijă cum implementăm 5G pentru a reduce riscurile de securitate cibernetică

Videoconferinţa ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?

Sergiu Zaharia, cyber security officer, Huawei...

Autor: Alex Ciutacu

21.07.2020, 20:29 450

Operatorii telecom şi furnizorii de echipamente pentru reţelele de telecomunicaţii trebuie să abordeze implementarea 5G în România cu precauţie şi să reducă riscurile de securitate cibernetică, a declarat Sergiu Zaharia, cyber security officer, Huawei Technologies Romania, în cadrul videoconferinţei ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?, realizată în parteneriat cu casa de avocatură MPR Partners.

„Trebuie să avem grijă cum implementăm pentru a reduce riscurile de securitate cibenrtică atât datorate nivelului-reţea, cât şi nivelul de securitate al aplicaţiilor care vin peste reţea”, a explicat Sergiu Zaharia, cyber security officer, Huawei Technologies Romania.

El a explicat că trebuie asigurate mai multe straturi pe zona de securitate cibernetică, astfel încât operatorii să vină cu propriul sistem de management al securităţii pe reţelele pe care le oferă, iar furnizorii de soluţii comerciale trebuie să asigure un nou strat pe zona de securitate, în dreptul lor.

Sergiu Zaharia a exemplificat prin modul în care oamenii vor interacţiona cu dispozitivele interconectate de tip Internet of Things (IoT), unde nu vor fi educaţi încă de la început pe zona de securitate cibernetică, astfel încât să ia propriile măsuri în acest sens.

„Utilizatorii de dispozitive IoT, într-o primă fază, nu vor implementa la nivel personal măsuri de securitate, însă vor considera că acele dispozitive sunt sigure. Aşa ne place nouă să credem, că acele dispozitive sunt deja sigure. Şi atunci trebuie să îi ajutăm pe acei utilizatori la nivel de terminal, iar utilizatorii, după câniva ani, când vor fi educaţi în acest sens, vor trata un dispozitiv IoT cum tratează astăzi un card de credit. Azi când îl folosim acoperim puţin POS-ul să nu vadă nimeni codul PIN, nu punem pe internet oriunde, avem un nivel de conştientizare cu privire la securitatea acelui dispozitiv”, a detaliat Zaharia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO