Business Hi-Tech

Serviciul de cloud Dropbox, care are 200 de milioane de clienţi, a fost evaluat la 10 miliarde de dolari

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

19.01.2014, 20:56 1186

Dropbox, cel mai cunoscut furnizor de servicii de cloud din lume, a primit o nouă finanţare de la mai multe fonduri de investiţii - printre care şi Black Rock - care evaluează compania americană la 10 miliarde de dolari, scrie Bloomberg, citând surse apropiate tranzacţiei.

Finanţarea ar fi avut o valoare de 250 de milioane de dolari, iar cel mai mare contributor ar fi fost Black Rock, potrivit sursei citate. Dropbox, o companie înfiinţată în anul 2007, a fost evaluată în anul 2011, la precedenta rundă de finanţare, la 4 miliarde de dolari, conform Bloomberg. Odată cu această finanţare, Dropbox a intrat pe lista celor mai valoroase start-up-uri din IT, un grup care include nume precum Pinterest, Airbnb, Square şi LendingClub. Dropbox, care a câştigat popularitate oferind servicii gratuite de stocare online, ţinteşte acum sectorul companiilor care migrează spre cloud, concurând în special cu Box.com, un alt furnizor de servicii de cloud.

În ce constă şi cum poate fi utilizată soluţia Dropbox? Serviciul ofe­ră stocare online pentru fişiere, o sincronizare automată a fişierelor salvate între toate echipamentele pe care este instalată aplicaţia şi pe care este autentificat acelaşi utilizator; un software client care poate fi instalat pe computere cu Windows sau Linux şi pe smartphone-uri sau tablete cu sistemele de operare Apple iOS, Google Android sau BlackBerry. Dropbox are aproximativ 200 de milioane de clienţi, de zece ori mai mult faţă de anul 2010.

Veniturile companiei au crescut de 20 de ori faţă de anul 2010 şi sunt acum de ordinul a sute de milioane de dolari pe an, au declarat anul trecut pentru Bloomberg surse apropiate companiei.

Reprezentanţii Drop­box şi BlackRock nu au răspuns întrebărilor legate de acest subiect.

Această tranzacţie arată că BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, s-a alăturat unei deja lungi liste de investitori care finanţează companii nelistate la bursă, în mare parte din sectorul de IT, comentează Bloomberg.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO