Business Hi-Tech

Serviciul de computerizare cuantică creat de IBM a depăşit borna de 100 de clienţi, demonstrând că tehnologia cuantică reprezintă un „must-have” pentru viitorul business-ului la nivel global

Serviciul de computerizare cuantică creat de IBM a...

Autor: Eduard Ivanovici

02.02.2020, 18:04 1206

Serviciul de computerizare cuantică al producătorului american de tehnologie avansată IBM a depăşit borna de 100 de clienţi, printre care se numără mai multe corporaţii, universităţi şi instituţii guvernamentale de cercetare, scrie Wall Street Journal.

Serviciul, numit IBM Q Network, a fost lansat la sfârşitul lui 2017 şi avea 40 de clienţi în ianuarie 2019. Clienţii reţelei folosesc calculatoarele pe bază de biţi cuantici – unitate care măsoară viteza de procesare – prin intermediul unui serviciu de cloud ce oferă acces către platforma de expertiză din cadrul IBM.

Alte companii tech, precum Amazon şi Microsoft, le oferă clienţilor posibilitatea de a experimenta cu sistemele hardware de computerizare cuantică în interiorul serviciilor de cloud. Ambele companii au anunţat lansarea propriilor servicii de acest gen la finalul anului.

Calcultatoarele cuantice sunt mult mai puternice decât calculatoarele tradiţionale, fiind însă mult mai delicate şi predispuse la defecte. Tehnologia se află în prezent în stare incipientă, în condiţiile în care companiile tech şi startup-urile ce dezvoltă acest tip de tehnologie se confruntă cu o lipsă semnificativă se ingineri specializaţi în domeniu.

IBM a declarat că printre clienţii serviciului se numărăr JPMorgan, cea mai mare bancă comercială din Statele Unite, Daimler, unul dintre cei mai importanţi producători europeni de automobile, şi Antem, una dintre cele mai mari companii de asigurări de sănătate din SUA.

„Anunţul făcut de IBM demonstrează că tehnologia cuantică nu se mai află în stadiul de proiect de laborator sau universitate. Profesioniştii de astăzi în tehnologie privesc computerizarea cuantică drept un avantaj concurenţial pe care l-ar putea avea în viitor”, a declarat Matthew Brisse, analist la firma de consultanţă Gartner.

Până în 2023, o cincime din totalul organizaţiilor, fie că sunt business-uri sau instituţii guvernamentale, vor iniţia proiecte de dezvoltare a tehnologiei cuantice. În 2018, numărul nu depăşea 1%, potrivit Gartner.

Calculatoare de zi cu zi efectuează operaţii prin intermediul unor formule binare formate din 1 şi 0, în timp ce computerele cuantice folosesc qubiţi/biţi cuantici care pot opera simultan mai multe poziţii (1 şi 0 în acealşi timp), fapt ce face tehnologia cuantică de câteva mii de ori mai rapidă, dar şi mai promiţătoare pentru viitorul business-ului la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO