Business Hi-Tech

Sharp îşi extinde producţia de ecrane pentru Samsung în detrimentul Apple

Sharp îşi extinde producţia de ecrane pentru Samsung...

Autor: Andreea Anghel

13.05.2013, 19:27 262

Sharp, producător japonez de ecrane LCD (ecrane cu cristale lichide) îşi va extinde aprovizionarea cu ecrane pentru telefoane către grupul sud-coreean Samsung în timp ce va vinde în continuare ecrane şi către grupul american Apple, în încercarea de a creşte indicatorii de profitabilitate şi a rămâne o afacere viabilă, scrie Reuters. 

Compania şi-a propus ca obiectiv creşterea profitului operaţional anual la 1,5 miliarde de dolari până în martie 2016 şi venituri totale de 30 de miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, care au cerut să rămână necunoscute.

Pionierul industriei de televizoare a evitat întrarea in insolvenţă anul trecut cu un împrumut în valoare de 4 miliarde de dolari pe care l-a obţinut de la diferiţi creditori, printre care grupul financiar bancar deţinut de banca niponă Mizuho şi grupul financiar al companiei auto Mitsubishi. Sharp va trebui să împrumute alţi 150 de miliarde de yeni (1,47 de miliarde de dolari) pentru a răscupăra obligaţiuni în valoare de 200 de miliarde de yeni care au data scadentă în septembrie, potrivit aceloraşi surse.

Băncile de la care Sharp va lua împrumutul vor trimite personal în interior care să preia funcţii de conducere în cadrul Sharp pentru a supraveghea îndeaproape activitatea acesteia, printre care şi un director financiar, iar numărul total al directorilor va fi redus la 12, scrie Reuters.
În octombrie Sharp a fost nevoită să ipotecheze sediile şi fabricile din Japonia, printre care şi fabrica în care producea ecrane pentru tabletele şi smartphone-urile Apple. De asemenea, compania s-a văzut nevoită să ajusteze numărul de angajaţi cu 10.000 de oameni şi să caute cumpărători pentru activele de peste hotare, precum fabricile de asamblare a televizoarelor din China, Malaezia şi Mexic.

Samsung profită de vânzările slabe ale Apple pentru a câştiga şi mai mult teren. Analiştii au estimat o creştere a profitului de sub 5% în următorii 10 ani pentru Apple, comparativ cu o creştere medie de 60% în ultimii 5 ani.

La începutul anului, Sharp a fost forţată să îşi reducă producţia de ecrane de 9,7 inci pentru tableta Apple, iar acum a început fabricare de ecrane în număr limitat pentru următorul Apple iPhone, producţia de masă fiind programată pentru luna iunie, potrivit surselor.

În martie anul acesta, reprezentanţii Samsung au declarat că sunt dispuşi să investească 103 milioane de dolari în Sharp sub forma cumpărării a 3% din acţiunile companiei, asigurându-se în acest fel că va avea un furnizor stabil de ecrane. Sharp a refuzat oferta.

Compania japoneză a reuşit în schimb să strângă 120 de milioane de dolari prin vânzare de acţiuni către producătorul de procesoare pentru dispozitive mobile, Qualcomm. Cele două companii au încheiat şi un acord prin care au stabilit că vor coopera la dezvoltarea de noi ecrane Sharp bazate pe un consum scăzut de energie.

Potrivit surselor, Sharp ar putea raporta o pierdere netă de 500 de miliarde de yeni în anul care s-a încheiat la 31 martie, un rezultat mai slab decât estimările companiei din noiembrie.  De la începutul anului până în prezent acţiunile Sharp au crescut cu 49%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO