Compania sibiană I.T.N.T, care deţine site-urile soft32.com,games32.com sau macsoftware.com, care oferă spre descărcare diverseaplicaţii şi softuri, estimează în acest an o stagnare a cifrei deafaceri, la 0,46 milioane de euro, în condiţiile în care anultrecut a avut venituri în scădere cu 15%.
"Rezultatele financiare în scădere au survenit pe fondul crizeifinanciare. Ne aşteptăm ca din 2011 să revenim pe creştere", adeclarat pentru ZF Lucian Todea, directorul general al companiei.De asemenea, profitul brut al I.T.N.T a scăzut cu 17%, până la 0,17milioane de euro, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.
Cel mai important site din portofoliul companiei, soft32.com, careare 5-6 milioane de vizitatori pe lună, potrivit directoruluigeneral al companiei, oferă spre descărcare aplicaţii softwarepentru Windows, dar şi Linux, Unix sau Apple.
Potrivit lui Lucian Todea, peste 70% din veniturile site-ului suntobţinute prin Google AdSense, program prin care site-urileafişează anunţuri publicitare de pe Google relevante pentruconţinutul lor, şi încasează bani pentru fiecare accesare areclamei respective. Todea nu a oferit detalii cu privire la cifrape care o obţine din acest serviciu.
El a adăugat că nu intenţionează să vândă site-ul, aşa cum a fostspeculat în anii anteriori. "Au fost mai multe oferte din parteaunor companii din Statele Unite, cu care am discutat, dar nu amintenţionat niciodată să vând site-ul", a spus Todea. El a anunţatcă săptămâna viitoare va lansa un software prin care utilizatoriicare descarcă aplicaţii de pe soft32 vor fi notificaţi în cazul încare apar actualizări ale acelor programe. De asemenea, până lasfârşitul anului, va fi lansată o nouă variantă a site-ului, a maispus Todea fără a preciza investiţia în noul design.
Lucian Todea (28 de ani) a creat site-ul soft32.com când erastudent la Academia de Studii Economice Bucureşti, iar lansareapropriu-zisă a avut loc în 2002. Îniţial, site-ul se numeasoftrom.ro şi se adresa exclusiv pieţei online din România. Din2004 numele portalului a fost schimbat şi a fost creată versiuneaîn limba engleză pentru a atrage utilizatorii din alte ţări.
Pe fondul crizei economice, multe dintre companiile online localeau obţinut afaceri în scădere. Site-ul de recrutare eJobs, deţinutde Liviu Dumitraşcu, a resimţit puternic scăderea economiei, aratădatele de la Registrul Comerţului. Cifra de afaceri a companiei ascăzut, în euro, cu 59,4%, la 1,89 milioane de euro, în timp ceprofitul brut a fost de 1,4 mil. euro, mai mic cu 67% faţă de anul2008. De asemenea, Neogen, cel mai mare portal de internet de pepiaţa locală, a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 1,6mil. euro, în scădere, în euro, cu aproape 40%.