Business Hi-Tech

Skype: Videoconferintele se fac gratis pe PC

02.12.2005, 20:41 107

Compania de telefonie online Skype, achizitionata recent de cel mai mare site de licitatii online eBay pentru 4,1 mld. (3,5 miliarde de euro), a lansat o noua versiune a programului software cu acelasi nume (prin care utilizatorii pot efectua apeluri telefonice gratuite pe Internet - n.r.).

Skype 2 ofera in plus utilizatorilor posibilitatea de a initia videoconferinte, de asemenea gratuit, cu prietenii sau partenerii de afaceri, scrie presa internationala.

Noul serviciu vine pe piata la scurt timp dupa ce gigantul japonez Sony a lansat un serviciu foarte similar cu Skype, axat insa pe videotelefonie prin Internet. Servicii VoIP (Voice Over IP, de telefonie online - n.r) sunt prezente de mai mult timp pe piata, serviciile de messenger ale Yahoo sau cele ale diviziei de Internet a gigantului media Time Warner, America Online (AOL) avand o optiune pentru acest tip de apeluri.

Utilizatorii nu au fost in general foarte atrasi de aceste servicii, insa aplicatia Skype a fost descarcata pe aproximativ 213 milioane de computere din toata lumea, scrie presa internationala.

Softul este de gasit pe site-ul www.skype.com, iar serviciul inca in versiune beta poate fi utilizat pe computerele cu sistem de operare Windows. Compania pregateste o editie si pentru computerele Mac ale Apple, au precizat oficialii Skype.

Utilizatorii care vor sa efectueze videoconferinte utilizand Skype 2 au nevoie de o camera web, de un microfon si de aplicatia software.

Compania a incheiat parteneriate cu Logitech si Creative, si va vinde la pachet cu noul serviciu si camerele digitale pentru computer ale celor doi mari producatori, scrie presa internationala.

Pentru a facilita munca utilizatorilor, Skype are in plan sa semneze un acord cu lantul retail RadioShack, din magazinele caruia se va putea cumpara un kit de comunicatii online, relateaza presa internationala. StarterKit, cum este numit, contine softul Skype (care pana acum putea fi obtinut numai prin download de pe Internet), o casca cu microfon si 30 de minute gratuite pentru serviciul premium SkypeOut, prin care clientii pot apela din fata computerului orice numar de telefon obisnuit, fix sau mobil, sau SkypeIn prin care utilizatorii pot primi apeluri din alte retele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO