Business Hi-Tech

Soludium pariaza pe talentul informaticienilor din Est

14.03.2001, 00:00 21



Un dotcom de succes din Ungaria isi datoreaza reusita unei combinatii interesante: un antreprenor occidental si o echipa de programatori est-europeni.

Soludium Kft este una dintre companiile cele mai cosmopolite de pe scena IT ungara. Fondatorul ei - un belgian care a lucrat mai multi ani ca profesor la Institutul politehnic din Budapesta - a reusit sa adune in jurul sau o echipa de profesionisti din mai multe tari europene, printre care un imigrant din Republica Moldova si doi rusi.

Infiintata cu numai 3 milioane de forinti (10.250 dolari) - ceea ce reprezinta capitalul minim necesar pentru inregistrarea unei companii cu raspundere limitata in Ungaria - Soludium a beneficiat in scurt timp de o sustinere puternica din partea unui important investitor local - Attila Reisz, fost country manager la Microsoft Ungaria.

Potrivit declaratiilor lui Vincent Selenne, presedintele Soludium, planul de afaceri al firmei vizeaza o "dezvoltare durabila cu costuri cat mai mici, realizata pe baza unui management de tip occidental". In mod ironic - avand in vedere aceasta directie pro-occidentala - departamentul de software al companiei este instalat in... Siberia.

Primul si cel mai important proiect in care a fost implicata pana acum firma il constituie dezvoltarea unui site web pentru CollectorNetwork.com, un start-up la a carui infiintare si-au adus o contributie importanta trei dintre angajatii companiei Soludium.

CollectorNetwork.com ofera firmelor specializate in tranzactiile cu piese numismatice posibilitatea de a inchiria spatii de vanzare virtuale pe site-ul propriu.

Firma percepe o "chirie" lunara de pana la 40 de dolari pentru fiecare firma care utilizeaza site-ul sau, precum si un comision care variaza intre 1% si 3% din valoarea fiecarei tranzactii.

"CollectorNetwork raspunde unei cereri evidente, in special in tarile occidentale. Studiile arata ca aproximativ 10% din populatia vest-europeana colectioneaza monede, medalii sau decoratii. In plus, in ultimii ani asistam la o crestere a interesului pentru piesele numismatice din perioada comunista.

Faptul ca firma este instalata in Ungaria reprezinta asadar un avantaj", declara Selenne. In opinia sa, CollectorNetwork are toate sansele de a castiga anual milioane de dolari de pe urma acestei afaceri.

Site-ul proiectat de Soludium pentru CollectorNetwork constituie un adevarat exemplu in materie de "amenajare" rationala si eficienta. Astfel, el ofera clientilor posibilitatea de a proiecta si crea magazine virtuale personalizate, precum si pe cea de a descarca un program de administrare avansat.

Acesta permite dealerilor sa isi sincronizeze bazele de date cu cele ale magazinelor virtuale instalate pe site-ul CollectorNetwork.

Evident, ambitiile celor de la Soludium nu se opresc aici. Compania a participat recent la un nou proiect, vizand dezvoltarea unui site web pentru compania David Hulme Machinery Ltd., specializata in vanzarea de utilaje tipografice second hand.

Selenne a declarat ca acest contract a fost castigat in urma unei licitatii online organizata de platforma de comert electronic smarterwork.com.

Fondatorul firmei Soludium spera ca veniturile obtinute de compania sa vor depasi inca din acest an nivelul de 250.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO