Business Hi-Tech

Sony vrea mai multi bani din consola PS3

12.12.2007, 20:06 16

Directorul executiv al Sony, Howard Stringer, a anuntat ieri planurile companiei japoneze de a conecta consola de jocuri video PlayStation 3 (PS3) cu alte electronice in cursul anului viitor, in cadrul unui nou plan de business, scrie Bloomberg.
Astfel, incepand cu luna aprilie, Sony va demara planurile de conectare a consolelor PS3 cu modelele portabile PlayStation Portable inainte de a conecta produse precum telefoanele mobile.
Aceasta mutare reprezinta reluarea strategiei promovate de Nobuyuki Idei, fostul director executiv al Sony, inlocuit in luna iunie 2005 de catre Stringer. La momentul respectiv, investitorii i-au reprosat lui Idei ca nu a reusit sa isi atinga obiectivele de business pe care si le asumase. Planul lui Stringer se concentreaza in jurul diviziei de jocuri care a inregistrat pierderi pe durata a sapte trimestre consecutive, in mare parte datorita costurilor de dezvoltare a PS3.
La aceasta se adauga preturile agresive promovate de Nintendo si Microsoft, prezente pe aceasta piata cu propriile modele de console video - Wii, si respectiv Xbox 360.
Sony se asteapta ca pierderile operationale ale diviziei de jocuri sa atinga 50 de miliarde de yeni japonezi (305 milioane de euro) in anul fiscal curent, urmand ca pana in aprilie 2009 sa ajunga pe profit.
Analistii sunt de parere ca planul lui Stringer va fi dificil de realizat fara un volum mare de vanzari pentru modelele PS3, in conditiile in care costurile PS3 incep sa scada, fiind posibil ca in viitorul apropiat sa devina un dispozitiv usor de procurat si relativ ieftin.
Ca urmare a anuntului efectuat de Stringer, actiunile Sony s-au apreciat la bursa din Tokio cu 2,6%, la 6.230 de yeni japonezi (38 de euro) pe actiune. De la venirea lui Stringer, primul director executiv al Sony care nu este de origine nipona, actiunile companiei s-au majorat cu 60%.
Nobuyuki Oneda, directorul financiar al companiei nipone, a afirmat la finele lunii trecute ca este posibil ca Sony sa nu isi atinga obiectivul de vanzari de 11 milioane de console pana la finele anului fiscal curent, care se va incheia la 31 martie 2008. Sony a vandut doar 2,02 milioane de console PS3, in timp ce marele rival - Nintendo a vandut 7,34 milioane de console Wii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO