Business Hi-Tech

Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM: Odată cu licitaţia 5G de anul viitor este loc să vină şi operatori noi în piaţă

Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM: Odată cu licitaţia...

Autor: Alex Ciutacu

15.10.2018, 10:59 844

Licitaţia pentru 5G care va fi organizată în anul 2019 oferă o oportunitate de intrare în piaţă pentru jucători noi, însă va reprezenta o investiţie mai mare pentru aceştia, explică Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 18.

„Să ştiţi că loc este ca să vină şi operatori noi la licitaţia pe care o avem anul viitor. Este o licitaţie, şi pentru oricine vine înseamnă că trebuie să o ia de la zero. Dar, nu pot să spun că nu m-ar bucura să avem o competiţie mai mare”, spune Sorin Grindeanu.

Ce a mai declarat Sorin Grindeanu în cadrul evenimentului:

  • „Am anunţat în câteva rânduri că ne dorim ca în 2019 să ţinem licitaţia pentru 5G. E un lucru important. E un lucru care necesită foarte multă muncă. Cred că e normal să anunţăm din timp acest lucru pentru că vorbim de companii multinaţionale care îşi doresc să vină, sper. De fapt, nu am semnale inverse, companiile doresc să vină această licitaţie deoarece au bugete multianuale”.
  • „Revenind la 5G cred că e important să profităm şi de potenţialul de dezvoltare şi de inovaţie pe care îl aduc aceste noi tehnologii, cele de 5G, de asemenea pe aproape toate studiile focusate pe piaţa din România vorbim de investiţii până în 2023 - 2024, în jur de 9 miliarde de euro. Investiţii legate de tenologia 5G. Vreau să fiu clar, nu sunt legate doar de sectorul comunicaţii aceste 9 mld., sau ceea ce presupune că ar trebui să facă operatorii. Ci de toate celelalte sectoare care vor fi obligate de piaţă să acceseze aceste tehnologii, precum servicii, medicină, transporturi, agricultură, sănătate, etc”
  • „Creşterea ponderii sectorului IT &C în PIB îşi are originile la începutul anilor 2000, acele politici publice făcute de guvernul din acea perioadă care au dus la încurajare. Îl ascultam pe ministru spunând lucruri legate de resursa umană. E extrem de importantă resursa, e extrem de important să îi facem să înţeleagă pe cei dintr-un alt domeniu, cel al educaţiei. Este foarte importantă creşterea numărului de şcolairzare în România pe acest domeniu. Nu e simplu. În 2015 îmi aduc aminte că am reuşit foarte greu să măresc cifra de şcolarizare pe acest sector, învăţământ gratuit pe facultăţile de profil, undeva cu 500 de locuri. Un efort pe care l-am avut împreună cu ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, există autonomie universitară, apropo de ce ne-am lovit. Fiecare din cei care îşi fac un anumit tabloul încearcă să ţină cont de lucruri care ţin şi de cadrele didactice sau alţi factori”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO