Business Hi-Tech

Sparking Capital este primul fond cu capital de risc din România care a obţinut acordul de autorizare în calitate de fond şi administrator de fonduri de investiţii alternative de la A.S.F.

De la înfiinţare şi până în prezent, Sparking Capital a investit în total 3 milioane euro în start-up-uri locale de tehnologie.

Sparking Capital este primul fond cu capital de risc din...

Autor: Ioana Nita

28.07.2022, 17:29 231

Sparking Capital, fond cu capital de risc înfiinţat de Vlad Panait şi Cristian Negruţiu în urmă cu cinci ani, a obţinut din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România acordul de autorizare în calitate de fond de investiţii alternativ, în vederea consolidării cadrului de funcţionare pe piaţa locală de capital. Potrivit anunţului făcut de reprezentanţii fondului, au fost aprobate atât solicitarea de înregistrarea  Sparking Capital în calitate de administrator de fonduri de investiţii alternative A.F.I.A şi înscrierea în registrul public al A.S.F., cât şi autorizarea în calitate de fond de investiţii alternative F.I.A. Astfel, Sparking Capital este primul fond de investiţii alternative cu capital de risc, care investeşte în companii de tehnologie, înregistrat de A.S.F. în România, în baza legislaţiei nou aprobate.

“Suntem bucuroşi că am reuşit să finalizăm procesul de autorizare A.S.F şi să fim primul fond cu capital de risc care investeşte în companii de tehnologie înregistrat în România. Ne-am propus să continuăm planurile de investiţii pe plan local şi să contribuim în mod constant la dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri. Până la jumătatea anului 2023 avem ca obiectiv major 4-5 investiţii noi şi o proiecţie de buget de peste 3,5 milioane de euro.”

De la înfiinţare până în prezent, compania a investit în start-up-uri locale de tehnologie aproximativ 3 milioane de euro, la care se adaugă 6 milioane de euro investite de co-investitori”, a declarat Vlad Panait, managing partner şi fondator Sparking Capital.

“Autorizarea primită din partea A.S.F România reprezintă un pas înainte pentru compania noastră şi o dovadă în plus că dorim să contribuim la dezvoltarea mediului antreprenorial românesc într-un mod cât mai sustenabil. Sperăm într-o simplificare a procesului de autorizare şi a legislaţiei, în aşa fel încât tot mai multe fonduri cu capital de risc să aleagă înregistrarea în România. Nu în ultimul rând, dorim să mulţumim echipei A.S.F. pentru deschidere şi înţelegere, precum şi partenerilor noştri de la Boanţă, Gîdei şi Asociaţii pentru suportul juridic acordat în procesul de autorizare”, a completat Cristian Negruţiu, founding partner Sparking Capital.

Sparking Capital şi-a propus să contribuie la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial local prin investiţii constante, transfer de know-how şi abilităţi, coaching şi mentoring pentru echipele de fondatori, direct sau prin intermediul partenerilor, în aşa fel încât să îşi atingă potenţialul. Totodată, compania îşi propune ca obiectiv să ofere investitorilor câştiguri brute superioare altor clase de active.

“Ne dorim să investim în echipe de antreprenori care au dezvoltat produse cu adevărat inovatoare şi să sprijinim activ expansiunea internaţională a produselor software dezvoltate în România. Majoritatea companiilor în care am investit până acum oferă soluţii software unor clienţi din Europa, America, Asia, Africa chiar şi Australia, iar investiţiile de care au beneficiat au contribuit la dezvoltarea lor accelerată şi la crearea a peste 130 de locuri de muncă”, a precizat Vlad Sarca, partener Sparking Capital.

Din portofoliul Sparking Capital fac parte în prezent 12 start-up-uri locale, care provin din verticalele travel-tech, consumer-tech, marketing-tech, fin-tech, prop-tech, automatizări inteligente, fitness-tech, tehnologie AI de recunoaştere a vorbirii, economie circulară ş.a.m.d. Printre acestea se regăsesc Questo, Evertoys, ProductLead, Symphopay, Bright Spaces, EcoTree, Instant Spaces, Bankata, Vatis Tech, Sypher, KFactory şi Hyperhuman.

Pe lângă investiţii, Sparking Capital analizează şi evaluează constant potenţialul ecosistemului local de start-up-uri. Astfel, conform specialiştilor Sparking Capital, printre cele mai promiţătoare categorii unde start-up-urile locale pot inova şi se pot dezvolta în următoarea perioadă sunt securitatea cibernetică, eficientizarea şi automatizarea proceselor repetitive (RPA), gaming şi fintech.

“În România avem competenţe în RPA, securitate cibernetică, gaming, crypto, fintech şi nu numai. Abilităţile tehnice ale programatorilor sunt la nivel european, însă la costuri mai mici faţă de cele din vestul Europei.Toate aceste aspecte răspund la trendurile globale pe care le putem observa de o bună perioadă de timp. Eficientizarea şi automatizarea proceselor repetitive (RPA) reprezintă o nevoie acută pentru companiile care îşi doresc creşterea productivităţii, ameninţările cibernetice accentuate şi mai mult de conflictul de la graniţele României impun măsuri suplimentare de protecţie, copiii sunt nativi digital de la câţiva ani, ceea ce oferă industriei de gaming perspective noi de dezvoltare, iar costurile şi comisioanele bancare mari creează mediul propice dezvoltării de noi soluţii fintech”, a adăugat Vlad Panait.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO