Business Hi-Tech

Start-up-ul fintech MetaWealth atacă piaţa din România

Start-up-ul fintech MetaWealth atacă piaţa din România

Autor: Ioana Nita

20.03.2023, 00:00 661

Start-up-ul fintech MetaWealth din Irlanda, ce a dezvoltat o platformă prin intermediul căreia utilizatorii pot investi în fracţiuni de active imobiliare, a intrat pe piaţa din România, lansarea de pe plan local având loc concomitent cu lansarea în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada. Start-up-ul a fost înfiinţat de doi investitori şi dezvoltatori imobiliari cu experienţă - Michael Topolinski şi Richard McLaughlin-Duane - cu un portofoliu cumulat de investiţii şi proiecte imobiliare în dezvoltare de

1,3 miliarde de dolari, împreună cu Amr Adawi, un antreprenor cu experienţă directă în dezvoltarea unor startup-uri fintech cu active de peste 8 miliarde de dolari, şi cu Darren Carvalho, fost vicepreşedinte la Goldman Sachs, care aduce în proiect o experienţă acumulată lucrând cu portofoliul de companii şi startup-uri existente şi potenţiale al GS Growth Equity Group.

„Domeniul imobiliar a fost dintotdeauna o investiţie mult mai sigură, mai ales în perioade turbulente când valoarea banilor se depreciază şi activele intangibile îşi pierd valoarea. Când ne-am imaginat prima dată proiectul MetaWealth, eu şi partenerii mei am vrut să aducem laolaltă industriile pe care le cunoaştem cel mai bine - imobiliare şi tehnologie - pentru a oferi investitorilor imobiliari un instrument revoluţionar perfect sincronizat cu lumea de astăzi. Sistemul bancar românesc este unul dintre cele mai solide din Europa şi a fost mereu un partener puternic şi de încredere pentru domeniul imobiliar”, a spus Michael Topolinski, cofondator MetaWealth.

Aplicaţia mobilă MetaWealth le permite utilizatorilor să achiziţioneze active imobiliare deja verificate de experţi şi închiriate, sub formă de token-uri digitale. Utilizatorii vor beneficia astfel de randamente din chirii, precum şi din aprecierea activelor, cu o investiţie iniţială de cel puţin 100 de dolari.

„Investiţia în proprietăţi imobiliare este un proces complex, care durează aproape 6 luni pentru un investitor imobiliar profesionist şi implică verificarea bunului, semnarea actelor, preluarea proprietăţii, închirierea acesteia şi gestionarea ei ulterioară. Prin intermediul MetaWealth, oricine poate obţine beneficiile economice ale investiţiilor în proprietăţi imobiliare, printr-un proces care durează doar 5-10 minute, faţă de cele 6 luni necesare în mod normal pentru documentarea, realizarea şi finalizarea unei astfel de investiţii”, a precizat Darren Carvalho, cofondator MetaWealth.

Fondatorii start-up-ului susţin că investitorii vor beneficia de un flux de venituri pasive pe termen lung, care generează un randament constant de aproximativ 6-7% pe an reprezentând venituri din chirii, precum şi o apreciere suplimentară a activelor estimată la 5-8% pe an. Totodată, reprezentanţii MetaWealth spun că, în acelaşi timp, activele imobiliare aduc utilizatorilor şi un profit la achiziţie (Profit on Purchase - PoP) imediat, rezultat din diferenţa dintre preţul de achiziţie şi evaluarea oficială de piaţă a activului, realizată recent de Colliers International. De exemplu, pentru primul activ imobiliar disponibil acum la lansarea aplicaţiei, reducerea negociată de MetaWealth la achiziţie este de peste 357.000 USD, ceea ce reprezintă un preţ cu 17,5% mai mic faţă de preţul pieţei.

Pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari şi proprietarii au acum oportunitatea să îşi prezinte activele unui public global, având astfel acces la noi investitori şi structuri de capital inovatoare.

„Ne concentrăm pe oportunităţi de investiţii care au cel mai bun potenţial de câştig ajustat la risc, de la proiecte rezidenţiale la clădiri de birouri, retail sau logistică. În prezent, platforma MetaWealth are în portofoliu un activ imobiliar în valoare de 2 milioane USD (30 de apartamente noi fără ipotecă, închiriate integral), iar al doilea activ în valoare de 2,5 milioane USD va fi disponibil la începutul lunii aprilie.  De asemenea, suntem în negocieri pentru al treilea şi al patrulea activ imobiliar care urmează să fie integrate în platforma MetaWealth, obiectivul nostru fiind să integrăm pe platformă 8 active imobiliare, cu o valoare cumulată de peste 60 de milioane de dolari şi să ajungem la un total de 20.000 de utilizatori activi, până la sfârşitul anului”, a adaugat Michael Topolinski.

MetaWealth se adresează cu precădere profesioniştilor, din  mediul urban, cu un nivel de venit peste media naţională, care doresc să îşi investească economiile în mod sigur şi profitabil, dar care, în general, nu îşi pot permite să dedice timp şi bani pentru a achiziţiona un întreg activ imobiliar. Platformă are integrate şi funcţionalităţi de securitate şi conformitate, inclusiv procesele KYC.

„MetaWealth a dezvoltat o tehnologie proprie în curs de brevetare care utilizează tehnologia Web3, inclusiv blockchain, pentru a crea o infrastructură digitală şi servicii sigure, securizate şi transparente. Această platformă nu numai că simplifică procesul de tranzacţionare, reducând atât durata, cât şi costurile aferente, ci revoluţionează piaţa tradiţională de investiţii imobiliare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie, care schimbă modul în care investiţiile sunt realizate la nivel global”, a subliniat Amr Adawi, cofondator MetaWealth.

Start-up-ul are birouri în Dublin, Bucureşti şi Toronto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO