În prezent, în cadrul platformei MedicAI sunt stocate peste 3.000 de cazuri ale pacienţilor, numărul acestora crescând cu 50% în ultima lună
MedicAI, platforma online de imagistică pentru medici dezvoltată de start-up-ul local cu acelaşi nume, a ajuns în prezent la aproape 600 de utilizatori, din care peste jumătate sunt medici, numărul conturilor dublându-se în ultima lună în condiţiile în care acum, pe fondul crizei actuale din sănătate şi al măsurilor luate la nivel naţional pentru limitarea pandemiei cauzate de noul tip de coronavirus, clinicile şi doctorii conştientizează mai acut necesitatea digitalizării.
„Criza actuală grăbeşte adopţia unor lucruri care altfel ar fi durat câţiva ani buni. Ea are un efect de lupă şi accentuează nişte ineficienţe care dacă înainte erau trecute cu vederea acum nu mai pot fi ignorate. Ce vedem noi este o nevoie de soluţii în lumea medicală mai ales că pacienţii nu mai pot ajunge fizic la doctor. Din această cauză şi noi am accelerat discuţiile pe care le aveam şi am început implementări cu diferiţi parteneri pe care îi ajutam să preia pacienţii, să îi trieze sau să comunice mai eficient cu ei. Însă nu e vorba doar de ce se întâmplă între doctor şi pacient, cât şi despre interacţiunile dintre doctori având în vedere că nici ei nu mai pot ajunge fizic să se întâlnească. Ca atare, criza actuală pune gaz pe foc“, a declarat pentru ZF Mircea Popa, fondatorul şi CEO-ul MedicAI, start-up de tehnologie prezentat în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Platforma MedicAI, bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale, le oferă doctorilor posibilitatea de a-şi crea propria arhivă online cu investigaţiile imagistice ale pacienţilor, pe care le pot distribui şi altor colegi medici în caz că au nevoie să colaboreze la un anumit caz. De asemenea, platforma MedicAI se integrează cu sistemele clinicilor medicale, acestea putând trimite spre exemplu analizele imagistice pacienţilor direct prin platforma proprie sau să colaboreze cu alte clinici. Ca atare, platforma MedicAI permite în acelaşi timp şi colaborarea medicilor direct în cloud, atât între ei, cât şi împreună cu pacienţii lor. Totodată, MedicAI le oferă şi pacienţilor posibilitatea de a-şi stoca în cloud CD-urile sau stickurile cu investigaţiile imagistice realizate, pe care le pot vizualiza apoi de oriunde şi oricând, depozitându-le pe termen lung.
„Având în vedere că noi ne adresăm medicilor care folosesc imagistică (CT, RMN, PET-CT etc) dar şi pacienţilor cronici, am decis că în această perioadă să le oferim conturi gratuite. Pacienţii cu afecţiuni preexistente sunt oamenii care trebuie cel mai mult feriţi în perioada actuală şi culmea este că ei sunt şi cei care ar trebui să umble cel mai mult pentru a obţine un serviciu medical. Noi venim cu o soluţie care permite datelor să circule în locul lor. Bineînţeles, tot va fi nevoie ca pacientul să se prezinte în carne şi oase să facă RMN-ul, dar în loc să se ducă după aceea cu CD-ul pe la toţi doctorii, prin intermediul nostru echipele multidisciplinare pot lucra direct online într-un mod sigur şi de oriunde ar fi ei”, a punctat Mircea Popa.
În prezent, în cadrul platformei MedicAI sunt stocate peste 3.000 de cazuri ale pacienţilor, numărul acestora crescând cu 50% în ultima lună.
Una dintre clinicile locale care foloseşte platforma MedicAI este Neuroaxis, aceasta fii specializată în afecţiunile neurologice şi conexe.
“Două creiere sunt întotodeauna mai bune decât unul. Acest moto se aplică foarte bine în medicina şi, de cele mai multe ori, sfatul sau opiniile altor colegi influenţează pozitiv balanţa de diagnostic şi tratament al unui pacienţ. Acest lucru înseamnă să ai acces la o <<reţea>> de medici care cel mai probabil nu este imediat lângă tine, sau nici măcar în aceeaşi instituţie. Un exemplu concret ar fi cazul unui pacient cu o tumoră cerebrală. Acesta este evaluat iniţial de medicul neurolog, la care s-a prezentat cu o cefalee sau o criza convulsivă; în urma examinării clinice şi imagistice se identifcă o tumoră cerebrală, iar aici intervine discuţia cu neuro-oncologul, imagistul, neurochirugul, radioterapeutul”, a explicat pentru ZF dr. Dan Mitrea, medic specialist neurolog şi cofondator al clinicii Neuroaxis, cât de importantă este colaborarea uşoară dintre doctori.
“Acum câteva luni trebuia să trimitem pacientul să caute, să se deplaseze şi să organizeze întâlnirile cu fiecare specialist în parte. De cele mai multe ori pacientul aşteptă între 3 şi 4 săptămâni să finalizele etapele recomandate la primul consult, timp preţios care ar fi putut fi câştigat în favoarea terapiei urgente de care are nevoie. De asemenea, deciza terapeutică luată în echipa mulţi-disciplinară este baza de la care se pleacă în decizile terapeutice în oncologie”, a completat el, adăugând că acum, odată cu utilizarea platformei MedicAI medicii din cadrul Neuroaxis por partaja investigaţiile imagistice cu alţi colegi, indiferent unde se află aceştia - în ţară sau în străinătate.
“Pacientul primeşte rapid o concluzie, de cele mai multe ori în 48 ore, şi un plan de tratament. Fiecare membru al echipei medicale implicată în caz ştie ce are de făcut şi când trebuie intervenit. Lucrurile se vor planifica din timp şi fară să fie sincope. Partea cea mai bună, nu pierzi timpul cu telefoane pentru organizarea consultaţiilor, nesincronizări cu colegii sau cu documente transmise incomplet. Totul este într-un singur loc, simplu de utilizat şi accesibil de oriunde din lume.”
De asemenea, Neuroaxis foloseşte platforma MedicAI pentru a eficientiza interacţiunea dintre pacienţi şi personalul medical. Mai exact, personalul de la recepţia clinicii preia CD-urile cu investigaţiile imagistice ale pacienţilor cât aceştia aşteaptă să intre la consultaţie, astfel încât atunci pacientul ajunge în cabinet, medical are deja la dispoziţie imaginile medicale.
“În trecut însă, CD-ul era încărcat de către medic direct în cabinet, şi nu de puţine ori acest proces putea dura până la 20-25 minute din consultaţie; existau situaţii în care încărcarea datelor depăşea perioada alocată consultului fiind necesar ca pacientul să aştepte în clinica până când se încărca tot conţinutul şi apoi reintra în cabinet la discuţii cu medicul”, a punctat dr. Dan Mitrea.
Totodată, dat fiind că datele sunt deja stocate în cloud, dacă medicul are nevoie de o părere suplimentară a unui membru al echipei sau a unui medic de altă specilitate, poate face acest lucru foarte uşor.
“Poate foarte simplu, din cabinet, să adauge un alt coleg să verifice investigaţia imediat, fără să fie nevoie să sune colegul sau să folosească diferite servicii de transfer de date.”
În plus, Neuroaxis utilizează platforma MedicAI pentru a prealua datele imagistice şi detaliile medicale pe care pacienţii clinicii le trimit înainte de a veni la consult. Astfel, personalul Neuroaxis poate prioritizeze consulaţiile şi să administreze mai eficient resursele.
Recent, MedicAI a implementat o nouă funcţionalitate în cadrul platformei – plăţile online, aceasta fiind o măsură luată pentru adaptarea la noul context.
“În următoarea perioadă vom da posibilitatea clinicilor şi doctorilor de pe Medicai să primească plăţi direct prin platformă. Cu alte cuvinte orice doctor/clinică îşi poate construi o soluţie integrată de telemedicină/teleradiologie cu un simplu cont la noi”, a subliniat Mircea Popa.
Fondatorul MedicAI speră să îşi poată atinge în continuare obiectivele stabilite pentru anul acesta.
“Până la sfârşitul anului vrem să ajugem la 1.000-1.500 de doctori activi pe platformă şi cel puţin 10.000 de pacienţi în 3 ţări.”