Business Hi-Tech

Start-up-ul Vatis Tech, platformă pentru procesarea conţinutului audio-video, vrea să atragă o nouă investiţie în toamna lui 2022 care să susţină expansiunea la nivel internaţional

Adrian Ispas, fondator şi CEO al Vatis Tech

Adrian Ispas, fondator şi CEO al Vatis Tech

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.06.2022, 17:12 271

Start-up-ul local Vatis Tech, care a dezvoltat o platformă de recunoaştere vocală pentru procesarea conţinutului audio-video, se pregăteşte pentru a doua rundă de finanţare în toamna acestui an în vederea expansiunii internaţionale, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii companiei.

„Avem în plan să dezvoltăm, în următoarele 18 luni, algoritmi noi de transcriere vocală pentru alte 4 - 8 limbi din zona europeană, vizând în special limbile germană, franceză, spaniolă, dar şi din ţările situate în Europa de Est (cehă, maghiară, poloneză) sau în zona nordică, la acelaşi nivel de acurateţe la transcriere şi preţ accesibil”, au transmis reprezentanţii Vatis Tech.

Start-up-ul Vatis Tech a fost fondat de Adrian Ispas, Alexandru Topală şi Emanuel Nazare – trei experţi în dezvoltare software - în 2020, iar platforma a fost lansată oficial în luna mai a acestui an, la nouă luni după ce compania a atras o primă investiţie, în valoare de 200.000 de euro de la fondurile Early Game Ventures şi Sparking Capital şi de la Mălin Ştefănescu, business angel şi preşedintele Asociaţiei TechAngels.

„După investiţie, ne-am concentrat pe dezvoltarea algoritmilor de recunoaştere vocală în special pentru limba română, ambiţionându-ne să devenim cel mai bun furnizor de tehnologie speech-to-text pentru piaţa locală, atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi preţul”, a spus Adrian Ispas, fondator şi CEO al Vatis Tech.

De asemenea, tehnologia de recunoaştere vocală pentru limba română dezvoltată de start-up-ul local a ajuns la o acurateţe de 97% la transcrierea vocii în text, platforma software putând procesa zilnic zeci de mii de fişiere, precum înregistrări audio-video sau transmisiuni în timp real, emisiuni radio, TV,  podcast-uri, stream-uri social media live. Prin comparaţie, primii doi giganţi mondiali care pun la dispoziţia publicului astfel de tehnologii au o acurateţe de circa 90% pentru limba română, arată sursa citată.

„Avem deja un feedback foarte bun din piaţă. Toate companiile şi instituţiile care nu au putut beneficia de o soluţie pentru transcrierea cu mare acurateţe a vocii în text, au acum o astfel de tehnologie la dispoziţie, putând-o integra în propriile proiecte. Ne propunem să participăm activ la procesul de digitalizare şi automatizare al companiilor şi instituţiilor naţionale. Calitatea transcrierii în limba română oferită de Vatis Tech aduce cu certitudine reduceri de costuri, creşterea productivităţii şi crează avantaje competitive”, a adăugat Adrian Ispas.

De asemenea, Vatis Tech a transcris peste 1,1 milioane de minute de înregistrări audio - video şi procesează în fiecare lună un volum în continuă creştere, au mai transmis reprezentanţii start-up-ului local.

În prezent, utilizatorii pot testa gratuit platforma, putând încărca conţinut audio – video care să nu depăşească 10 de ore. Ulterior, utilizatorii pot alege să plătească un abonament pentru un număr minim de ore incluse, începând de la 1 euro pe oră de conţinut sau pot plăti 2 euro pe oră, plata fiind la numărul de ore de conţinut transcris. „O oră de conţinut de audio sau video este transcrisă automat şi rapid în 15 - 18 minute.”

Pe piaţa locală, start-up-ul lucrează cu furnizori de media, atât de conţinut cât şi de servicii de monitorizare, şi are în plan să ajungă, în perioada următoare, tehnologia preferată de majoritatea companiilor şi instituţiilor guvernamentale din România, au mai spus reprezentanţii Vatis Tech.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO