Start-up-ul XVision din Timişoara, care a dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale ce îi ajută pe medici în interpretarea radiografiilor, a cărui poveste a fost prezentată în ediţia din 15 ianuarie a emisiunii ZF IT Generation, a introdus platforma în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu” din Timişoara.
Introducerea platformei în această unitate spitalicească are loc după derularea unui proiect pilot pe o perioadă de un an care a avut scopul de a îmbunătăţi algoritmii folosiţi în analiza radiografiilor şi de a eficientiza procesul de interpretare imagistică, prin prioritizarea cazurilor cu patologii depistate prin intermediul platformei XVision. Pentru acest proiect, echipa XVision a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de Profesorul Florin Bîrsăşteanu.
Aplicaţia dezvoltată de Xvision permite o analiză mai rapidă şi uşoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent.
La acest moment, aplicaţia generează date aferente exclusiv zonei toracale, urmând să fie dezvoltată pentru a putea furniza informaţii pentru radiografii ale membrelor superioare şi inferioare şi, ulterior, pentru CT-uri şi RMN-uri.
Platforma Xvision este acum testată de spitale din Timişoara, Oradea şi Bucureşti.
”A fost un an foarte bun pentru noi, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnică a platformei, cât şi implementarea acesteia în spitale. În 2020 focusul va fi pe extinderea noastră în cât mai multe spitale publice şi private din România şi planificăm, de asemenea, extinderea pe pieţele internaţionale”, afirmă Ştefan Iarca, co-fondator XVision.
Anul trecut XVision a fost selectat în programul de accelerare Techcelerator prin intermediul căruia au ridicat o investiţie totală de 100.000 de euro de la GapMinder Venture Partners.
Start-up-ul se află în curs de a lua o nouă finanţare, de circa 300.000 euro, sumă care va fi alocată în principal dezvoltării businessului, conform datelor prezentate de Ştefan Iarca în cadrul emisiunii ZF IT Generation. Proiectul XVision a început în urmă cu un an şi jumătate, până acum start-up-ul obţinând în total finanţări de 100.000 euro.
„Am lucrat câteva luni bune fără finanţare, iar ulterior am început să lucrăm cu cei de la Techcelerator şi implicit cu cei de la Gapminder (fond de investiţii – n. red.). Am avut finanţarea lor iniţială de 25.000 euro când am intrat în program şi apoi am mai obţinut încă două tranşe de finanţare - de 25.000 euro şi 50.000 euro, deblocând astfel în total 100.000 euro din partea lor“, a declarat Ştefan Iarca, cofondatorul XVision, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. El a adăugat că start-up-ul încă mai are bani din primele tranşe de finanţare.