Business Hi-Tech

Start-up-urile de IT care au intrat în luptă pentru milioanele investitorilor. Un producător de scutere: ”Până acum avem precomenzi de 150.000 de dolari”. Cine sunt tinerii pentru care competiţia nu mai este în Bucureşti, ci la San Francisco, Berlin sau Singapore

Start-up-urile de IT care au intrat în luptă pentru...

Autor: Adrian Seceleanu

01.06.2016, 00:08 3545

15 start-up-uri locale hi-tech care au fost selectate în cadrul MVP Academy - unul dintre cele mai mari programe de „training” pentru companiile la început de drum din acest sector, şi-au prezentat luni seară în Bucureşti planurile de expansiune pe plan global în diferite segmente de piaţă - de la cel al soluţiilor de securitate IT până la cel al aplicaţiilor mobile sau al vehiculelor electrice inteligente.

ReFlex şi Urby, două dintre start-up-urile locale hi-tech care au intrat în programul de accelerare MVP Academy, au primit în ultimele două săptămâni investiţii care au evaluat companiile la 1 milion de dolari, respectiv 2 milioane de euro, au declarat co-fondatorii firmelor în cadrul unui eveniment la care şi-au prezentat produsele şi serviciile.

„În urmă cu două ore compania a semnat un contract de investiţii care a evaluat ReFlex la 1 milion de dolari“, a declarat Camil Moldoveanu, cofondator al ReFlex, companie care a dezvoltat un set de senzori de mişcare care monitorizează cei mai importanţi indicatori din kinetoterapie, ajutând pacienţii să se recupereze mai rapid.

„Nu primeşti niciun feedback şi nu ştii dacă execuţi corect mişcările, iar terapeutul nu îţi poate oferi feedback. Cu soluţia noastră ai acces la un asistent inteligent pentru recuperarea medicală. Este o aplicaţie care oferă în timp real feedback despre exerciţiile realizate şi o platformă medicală care îi pune pe utilizatori în legătură cu personalul medical. Este şi o platformă de conţinut care include clipuri video cu exerciţiile recomandate. Avem feedback de la 20 de clinici şi avem deja peste 10 prototipuri ale echipamentului finalizate, iar prototipul aplicaţiei mobile este gata. Două clinici au decis să lanseze proiecte pilot cu soluţia noastră. În următoarele şase luni vom adăuga alte şase clinici din Europa“, a adăugat Camil Moldoveanu.

„În urmă cu două săptămâni am primit o investiţie de 300.000 de euro care ne evaluează la 2 milioane de euro“, a dezvăluit şi Ionuţ Munteanu, cofondator al Urby, companie care a dezvoltat peste 7 aplicaţii mobile care joacă rolul de ghid pentru diferite oraşe din lume. Aplicaţia Urbya foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a crea o listă de recomandări zilnice pentru utilizatori. În următoarele 8 luni compania are în plan să lanseze aplicaţii pentru alte 4 oraşe din Cehia şi Olanda.

„Până la momentul în care vom lansa livrările estimăm că vom încheia o rundă de finanţare“, a declarat Cristian Munteanu (foto), CEO, cofondator al Scooterson, care a dezvoltat un scuter electric inteligent. „Preţul pentru modelul de bază este de 3.000 de dolari. 50 de oameni au făcut deja rezervări pentru scuter, ceea ce înseamnă 150.000 de dolari din campania de pre-vânzare, iar în fiecare zi numărul celor care plătesc creşte. De asemenea un număr de 24 de companii din 15 ţări vor să deschidă showroom-uri şi să devină dealeri pentru produsul nostru. Ce urmează? Vom lua precomenzi până la finele lunii octombrie iar în noiembrie vom demara producţia. Livrările sunt programate pentru luna februarie 2016“.

Am lansat compania cu o investiţie iniţială de 40.000 de euro iar în această toamnă vom lansa o campanie pe platforma Kickstarter pentru a obţine o finanţare de 150.000 de euro, a declarat Oana Korda, Communications Advisor al Woogie - companie care a dezvoltat un dispozitiv hardware asemănător cu un robot, care este practic un „asistent personal“ pentru copii. Echipamentul utilizează inteligenţă artificială şi algoritmi de învăţare pentru a interacţiona diferit cu copiii.

Tehnologiile Internet of Things sunt în centrul soluţiei de monitorizare a condiţiilor în care sunt păstrate cerealele de către proprietarii de silozuri de către compania Silometer. Monitorizăm în fiecare minut cu ajutorul senzorilor noştri condiţiile din silozuri, a spus Cezar Nourescu, fondator al Silometer. Compania are în prezent un produs funcţional, are un distribuitor şi a semnat pentru implementarea soluţiei la un client. Avem discuţii cu alţi 18 alţi potenţiali clienţi şi estimăm că la finele anului vom avea 50 de clienţi în România, a mai spus Nourescu. 

Lista completă a start-up-urilor care au intrat în programul MVP Academy din 2016 este disponibilă aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO