Business Hi-Tech

Startup-ul Capsida, dezvoltat de o româncă stabilită în SUA şi alţi antreprenori americani, a ridicat o investiţie de 140 mil. dolari care să susţină dezvoltarea companiei şi extinderea echipei

Startup-ul Capsida, dezvoltat de o româncă stabilită...

Autor: Alexandra Cepăreanu

04.05.2021, 19:21 2228

Capsida Biotherapeutics Inc., o companie de biotehnologie cu sediul la Nwebury Park, California, dezvoltată de Viviana Grădinaru – o cercetătoare româncă stabilită în Statele Unite ale Americii – împreună cu alţi antreprenori din SUA, a atras o investiţie de serie A în valoare de 50 de milioane de dolari de la două fonduri de investiţii active în zona medicală Versant Ventures şi Westlake Village BioPartners, potrivit informaţiilor publicate de reprezentanţii companiei pe site-ul Capsida.

„Compania intenţionează să utilizeze finanţarea de 50 de milioane de dolari pentru a-şi deschide o fabrică de ultimă generaţie în acest an şi pentru a-şi avansa platforma şi a dezvolta terapii genetice orientate către ţesuturi, pentru abordarea unor boli neurodegenerative”, conform sursei citate.

De asemena, startup-ul Capsida a încheiat un acord multianual de colaborare strategică în cercetarea terapiilor genetice cu AbbVie, o firmă din sectorul farmaceutic, pentru suma de 90 de milioane de dolari.

„Suntem foarte încântaţi să debutăm astăzi cu sprijinul companiilor cu experienţă Versant şi Westlake, precum şi cu un parteneriat farmaceutic semnificativ cu AbbVie”, a spus Robert Cuddihy, director executiv al Capsida.

Astfel, Capsida va primi 80 milioane dolari în avans, urmând ca mai apoi să mai primească o investiţie de 10 milioane dolari.

„A fost interes din partea tuturor şi am fost foarte strategici în încercarea de a alege un singur partener mare. Am vrut să valorificăm, de asemenea, o parte din expertiza unei alte companii, iar AbbVie a fost alegerea strategică corectă”, a adăugat directorul executiv al Capsida, potrivit publicaţiei BioSpace.

Un alt obiectiv al companiei, pe termen scurt, este să dubleze numărul de angajaţi, de la 50 cât are în prezent. „Cu investiţiile de la Versant şi Westlake şi colaborarea cu AbbVie intenţionăm să extindem echipa la aproximativ 100 de oameni de ştiinţă în acest an.”

Cercetătoarea Viviana Grădinaru (40 ani) a absolvit liceul „Mihail Kogălniceanu”, a urmat timp de doi ani facultatea de Fizică de la Bucureşti, apoi a plecat în SUA, la una dintre cele mai mari universităţi de cercetare Caltech, pe care a absolvit-o în 2015.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO