Business Hi-Tech

Statul pregăteşte discret introducerea unei taxe anuale pentru proprietarii de domenii web .ro

Statul pregăteşte discret introducerea unei taxe anuale...

Autor: Adrian Seceleanu

26.01.2017, 00:05 1393
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică din Bucureşti (ICI), autoritatea care ţine registrul domeniilor web cu extensia .ro (ROTLD), are în plan să introducă din luna iulie a acestui an un tarif anual de utilizare pentru domeniile web .ro şi să le solicite celor care vor face achiziţii după această dată plata în avans a taxei pe 5 ani, renunţând astfel la structura actuală de taxare, care prevede plata unei singure taxe, la momentul achiziţiei.

Noile taxe vor fi 39 de euro plus TVA la achiziţia unui nou domeniu .ro după 1 iulie, şi de 7,8 euro plus TVA pe an pentru cei care au deja în proprietate un domeniu.ro, potrivit datelor comunicate de un grup de 16 companii care intermediază vân­zarea de domenii web şi care acuză ICI că nu a publicat informaţii despre modalitatea de calcul a noilor tarife şi că nu a lăsat în consultare publică decât pentru câteva zile proiectul noilor taxe.

„ROTLD are 80 de parteneri localizaţi în toată ţară, cât şi în străinătate. Faptul că ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucrătoare, prelungite ulterior la 3 zile lucrătoare, pentru a discuta între ei, semna, centraliza şi transmite propunerile ridică semne de întrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii săi“, potrivit scrisorii deschise transmise de un grup de 16 companii partenere ale ICI către Ministerul Comunicaţiilor, în coordonarea căruia se află ICI, Comisia pentru IT&C din Camera Deputaţilor şi ICI.

ICI a anunţat pe pagina web proprie în data de 23 decembrie că are în plan să schimbe structura tarifelor şi le-a comunicat com­pa­niilor partenere în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 18 ianuarie 2017 care sunt noile preţuri. Noile tarife nu sunt publicate în acest moment pe pagina web a ICI dedicată acestui serviciu (rotld.ro).

Principala problemă legată de propunerea ICI nu este reprezentată de introducerea unei taxe anuale - o practică uzuală pe plan global, menită să asigure costurile de întreţinere a sistemelor de IT necesare pentru registrul domeniilor - ci de faptul că viitorii cumpărători de domenii trebuie să achite pe 5 ani taxa şi nu doar pe un an, făcând astfel mai atractive alte domenii, precum cele .eu.

O altă problemă este lipsa de transparenţă a ICI în legătură cu metoda de calcul a noilor tarife, spune Adrian Andreiaş, director general al companiei Hosterion SRL - partener al ROTLD, şi unul dintre semnatarii scrisorii deschise. „Obiecţia noastră principală este la propunerea ROTLD de a face înregistrarea pe minimum 5 ani, în loc de 1 an cum este practică comună. Iar fundamentarea economică ce ar susţine această perioade de minimum 5 ani nu a fost făcută publică de către ROTLD“, a spus Andreiaş. Care va fi impactul noilor tarife? „La un preţ de retail de 39 euro plus TVA pentru înregistrarea pe 5 ani se vor înregistra mai puţine domenii, comparativ spre exemplu cu domeniile .com sau .eu unde preţul de retail este de 10 euro plus TVA sau chiar mai puţin pentru un an de înregistrare. Noi vedem şi în acest moment clienţi care aleg .eu sau .com în daună .ro, care este mai scump. Cu 10 euro plus TVA poţi avea un domeniu .com sau .eu înregistrat pe un an. Iar pentru un .ro trebuie să plăteşti 35 euro plus TVA (înregistrarea .ro fiind valabilă până când hotărăşte ROTLD că introduce o taxa anuală; cu o perioadă de graţie de 5 ani în care nu trebuie plătită reînnoirea, a propus ROTLD).“

În acest moment în registrul ICI se află peste 900.000 de domenii.ro, dintre care aproximativ o jumătate au fost achiziţionate înainte de luna iulie a anului 2012. Anual se înregistrează circa 60.000-70.000 de domenii noi .ro.

O problemă pe care o va crea noul sistem de tarifare va fi şi supraîncărcarea sistemelor de plăţi şi suport ale ICI în condiţiile în care în acest an „vechii“ proprietari de domenii vor plăti taxa pentru aproximativ 300.000 de „site-uri“. „Se va crea o încărcare extraordinară pe departamentele de plăţi şi suport ale ROTLD si ale partenerilor în ziua de 1 octombrie a fiecărui an, când ar fi termenul limită de plată pentru mentenanţa tuturor domeniilor „.ro“ înregistrate până la data de 1 iulie 2012. Reprezentaţii ROTLD au estimat un număr de 300.000 de domenii pentru care se va achita tarif anual de mentenanţă în perioada 1 iulie - 1 octombrie 2017“, potrivit documentului semnat de cele 16 parteneri ai ROTLD.

Dacă s-ar plăti taxa de 7,8 euro pentru un număr de 300.000 de domenii, ICI ar urma să încaseze în acest an 2,34 mil. euro plus TVA doar de la persoanele fizice şi companiile care au achiziţionat domenii .ro înainte de luna iulie 2012.

Un efect pozitiv al introducerii taxei anuale ar fi, conform datelor comunicate de ICI anul trecut, şi deblocarea accesului la domenii web care nu mai sunt utilizate. „Stabilirea tarifului de înregistrare şi mentenanţă anuală are de asemenea avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii .ro, care au fost înregistrate începând cu anul 1993, şi care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent“, conform comunicatului ICI de la finele lunii decembrie.

Ce ar trebui să facă ICI în legătură cu noua structură de tarife? „Solicităm Consiliului de Administraţie al ICI să aloce o perioadă de minimum 3 luni pentru consultări publice cu partenerii ROTLD, asociaţii profesionale din IT&C, presă şi utilizatori de domenii .ro şi să publice online fundamentarea economică pe care se bazează propunerea de înregistrare pe minimum 5 ani. Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite înregistrarea pe 1 an, „.au“ - minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale ţărilor din UE, doar doua nu permit înregistrarea pe 1 an, „.gr“ - 2 ani, „.hu“ - 2 ani. ROTLD trebuie să argumenteze detaliat de ce este necesară această regulă complet atipică în industrie“, conform scrisorii deschise semnate de 16 companii.

Din Consiliul de administraţie al ICI fac parte şi reprezentanţi ai ministerelor educaţiei şi muncii, pe lângă cei ai ministerului comunicaţiilor.

 

Noile taxe

  • Pentru domeniile .ro achiziţionate înainte de 1 iulie 2012, proprietarii va trebui să achite taxa anuală de 7,8 euro plus TVA în perioada 1 iulie - 1 octombrie 2017 pentru a nu le pierde

  • Pentru domeniile .ro achiziţionate după 1 iulie 2012, proprietarii va trebui să achite taxa anuală de 7,8 euro plus TVA după ce trec 5 ani de la data achiziţiei (pentru un domeniu achiziţionat în 2013 taxa se va plăti din 2018)

  • După 1 iulie 2017 achiziţia unui domeniu web .ro va fi taxată cu 39 de euro plus TVA

  • În acest moment taxa de achiziţie a unui domeniu web.ro este de 51,26 dolari plus TVA, tarif plătibil o singură dată şi care nu presupune şi obligaţia unei taxe anuale de mentenanţă, conform rotld.ro

Surse: rotld.ro, comunicat parteneri ROTLD

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO