Business Hi-Tech

Statul şi online-ul: Ca să plăteşti taxele şi impozitele prin ghiseul.ro trebuie să te duci la administraţia financiară să faci şase hârtii, după ce ai făcut online alte două

Statul şi online-ul: Ca să plăteşti taxele şi...

Autor: Adrian Dumitrache

10.04.2014, 14:47 2436

"Mie mi se pare că numai în România puteai să dai numele ghiseul.ro la un serviciu de plăţi online, care prin definiţie este o chestie, o găurică în geam, unde trebuie să te apleci să plăteşti ... Exact acelaşi lucru au reuşit să-l facă online. Ca să plăteşti taxele şi impozitele prin ghiseul.ro trebuie să te duci la administraţia financiară să faci şase hârtii, după ce ai făcut online alte două, să-ţi dea o parolă cu care să intri pe ghiseul.ro ... Jesus, what the ...? Guys, gândiţi ... Suntem în secolul XXI. Şi după ce plăteşti să constaţi că banii nu s-au dus unde trebuie, nu au fost încasaţi ...", a declarat Eram.

Înfiinţată de Antonio Eram, Netopia operează platforma de plăţi online mobilpay.com.

Lansat în martie 2011, Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP) este diponibil pe www.ghiseul.ro şi este administrat şi operat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), instituţie aflată în subordinea MSI.

În 2013, românii au plătit cu cardul taxe şi impozite în sumă de 133 milioane lei, în creştere cu 36%, avans susţinut de tranzacţiile la POS, care au consemnat un plus de 38%, potrivit datelor raportate de băncile membre Visa Europe, plata medie situându-se la 358 de lei.

La sfârşitul anului trecut, plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administraţiilor fiscale era acceptată de 176 de primării.

Totodată, un număr de 96 de primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platformele proprii.

La finele lunii martie, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea,a calificat serviciile furnizate populaţiei de ANAF că fiind mizerabile şi primitive, după ce în calitate de contribuabil a aşteptat 45 de minute să plătească taxele datorate de familie statului.

"Ştiu în detaliu situaţia de la ANAF pentru că şi eu, la fel ca şi alţi cetăţeni ai României, am fost în situaţia să achit anumite contribuţii ale familiei şi, după 45 de minute, nu am înţeles deloc, sincer vorbind, cum este organizată această instituţie a statului. Este o mizerie ce se întâmplă acolo. Sunt nevoi mari, investiţii financiare care trebuiau realizate până acum, erau angajamente pe care România le-a luat în 2010, lucruri care încă nu funcţionează (...) Ceea ce se întâmplă acum la toate sediile ANAF este un privitimism dacă ne comparăm situaţia cu alte state europene, cum ar fi Germania sau Austria, unde peste 99% din plăţi se fac online", a afirmat Cotovelea, în data de 26 martie, la conferinţa internaţională "Mediafax Talks about Digital Europe".

Ulterior, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat că vrea să permită şi firmelor să achite, prin.www.ghiseul.ro, taxele şi impozitele, şi să introducă şi modalitatea de plată direct de pe telefonul mobil, serviciu disponibil în prezent doar pentru persoane fizice.

Propunea a fost discutată în cadrul unei întâlnirii desfăşurată vineri, 28 martie, la care au participat Răzvan Cotovelea, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu.

"Scopul întâlnirii l-a constituit finalizarea informatizării complete a sistemului de depunere online a declaraţiilor fiscale şi extinderea Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), disponibil la www.ghiseul.ro, în vederea asigurării plăţilor online a taxelor şi impozitelor şi de către persoane juridice", se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) remis MEDIAFAX la 2 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO