Business Hi-Tech

Statul va încasa 433 mil. euro din licitaţia 5G după o investiţie masivă a francezilor de la Orange, de 265 mil. euro. Prima plată la bugetul de stat, de 119 mil. euro, va fi făcută pe 8 decembrie

Statul va încasa 433 mil. euro din licitaţia 5G după o...

Autor: Adrian Seceleanu

16.11.2022, 00:07 1244

Statul român va încasa 432,6 mil. euro din cea mai mare vânzare de spectru radio pe care a organizat-o din 2012 încoace, la aşa-numita licitaţie 5G, rezultatul fiind cu mult sub valoarea totală a spectrului oferit operatorilor, de 693 mil. euro, dar în linie cu estimările făcute anterior competiţiei de Vlad Stoica, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care a organizat întregul proces.

La licitaţie s-au vândut doar 76% din spectrul radio scos la vânzare de stat, în condiţiile în care de la com­petiţie a absentat Telekom România Mobile, iar sumele alocate de ceilalţi trei jucători mari au variat puternic. Francezii de la Orange au făcut cel mai mare pariu, alo­când 265 mil. euro pentru licitaţie, urmaţi la mare distanţă de Vodafone (123 mil. euro) şi RCS&RDS (46 mil. euro).

„Este un rezultat bun în actualul context economic şi politic“, a declarat Vlad Stoica. Şeful ANCOM a evocat impactul negativ al exploziei preţurilor la energie în calculele făcute de operatori în ce priveşte participarea la licitaţie, şi a reiterat ideea că în câţiva ani statul ar putea organiza o nouă licitaţie pentru a vinde spectrul rămas. Situaţia actuală „nu înseamnă că nu-i posibil ca peste doi ani să avem cerere şi să mai dăm şi celorlalţi“ licenţe 5G, a spus el.

În 2012 statul a obţinut 682,1 mil. euro de la aşa numita „licitaţie 4G“, banii venind atunci de la Orange (227 mil. euro), Vodafone (229 mil. euro), Cosmote - actualul Telekom Mobile (180 mil. euro), RCS&RDS (40 mil. euro) şi 2K Telecom (7 mil. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO