Business Hi-Tech

Steve Jobs - o viaţă alături de Apple. Care a fost parcursul vieţii lui Steve Jobs

De la calculatoare construite în garaj la iPhone. Care este parcursul lui Steve Jobs

Autor: Adrian Voicu

06.10.2011, 11:21 3637

Aflarea morţii lui Steve Jobs a şocat o lume întreagă, dar mai important este ce a făcut el în viaţă şi cum va fi ţinut minte de generaţiile ce vor urma.

Steve Jobs şi Apple

1955: Stephen Paul Jobs s-a născut la 24 februarie.

1972: Jobs se înscrie la Reed College din Portland, Oregon, dar abandonează cursurile după un semestru.

1974: Jobs lucrează pentru producătorul de jocuri video Atari şi participă la întâlnirile Homebrew Computer Club, alături de Steve Wozniak, un prieten din liceu cu câţiva ani mai în vârstă.

1976: Se pun bazele Apple Computer de Ziua Păcălelilor, scurt timp după aceea Wozniak şi Jobs creând într-un garaj din Silicon Valley o nouă placă de bază pentru computere. Computerul Apple I este lansat pe piaţă în aceeaşi vară la un preţ de 666,66 dolari.

1977: Apple devine companie cu ajutorul unui grup de investitori. Prezintă Apple II, primul PC care are grafică color. Vânzările ajung la un milion de dolari anual.

1978: Se naşte fiica lui Jobs, Lisa, mama ei fiind Chrisann Brennan.

1979: Jobs vizitează Xerox PARC, fiind inspirat de un calculator care folosea o interfaţă grafică color.

1980: Apple se lansează la bursă, obţinând 110 milioane de dolari în cadrul uneia dintre cele mai mari IPO-uri din istorie.

1982: Vânzările anuale ating un miliard de dolari.

1983: Computerul Lisa este lansat pe piaţă, fiind însă retras doi ani mai târziu. Steve Jobs îl atrage în cadrul companiei pe John Sculley, de la Pepsico Inc., acesta fiind numit CEO al Apple.

1984: Reclama "1984" Macintosh, regizată de Ridley Scott este prezentată în cadrul finalei Super Bowl. Computerul Macintosh este lansat pe piaţă.

1985: Jobs şi Sculley intră într-un conflict ce se încheie cu demisia lui Jobs. Cu această ocazie demisionează şi Wozniak.

1986: Jobs pune bazele companiei Next Inc., un nou producător de calculatoare de mare putere pentru universităţi. Totodată cumpără compania de animaţie Pixar de la George Lucas, creatorul "Star Wars", pentru suma de 10 milioane de dolari.

1989: Primul calculator NeXT este lansat pe piaţă cu un preţ de 6.500 de dolari.

1991: Apple şi IBM Corp. anunţă formarea unei alianţe pentru producţia de microprocesoare şi de software. Apple prezintă calculatoarele portabile PowerBook.

1993: Apple lansează Newton, un calculator hand-held. Compania raportează pierderi trimestriale de 188 de milioane de dolari în iulie, iar CEO-ul companiei, Sculley, este înlocuit de preşedintele acesteia, Michael Spindler. Apple se restructurează iar Sculley demisionează. La compania Next, Jobs se reorientează către dezvoltarea de software.

1994: Apple prezintă calculatoarele Power Macintosh, bazate pe procesoarele PowerPC dezvoltate în colaborare cu IBM şi Motorola. Compania decide să licenţieze sistemul de operare, permiţând şi altor companii să cloneze Mac-ul.

1995: Primele clone Mac sunt scoase la vânzare. Microsoft Corp. lansează Windows 95, care se dovedeşte a fi un sistem de operare mai uşor de folosit. Apple are probleme cu concurenţa, cu aprovizionarea cu componente şi anticipează greşit nevoia de pe piaţă. Pixar lansează în cinematografe filmul de animaţie computerizată "Toy Story" şi se lansează la bursă obţinând 140 milioane de dolari.

1996: Apple cumpără Next pentru 430 milioane de dolari, obţinând accesul la sistemul de operare dezvoltat de echipa condusă de Jobs. Gil Amelio îl înlocuieşte pe Spindler ca CEO.

1997: Steve Jobs se întoarce la Apple în calitate de consultant, fiind ulterior numit CEO "interimar" după ce Amelio este concediat. Jobs pune capăt clonării Mac-urilor.

1998: Apple revine pe profit şi prezintă iMac, un calculator făcut dintr-o singură bucată cu monitorul. Apple opreşte producţia calculatoarelor Newton.

2000: Apple elimină eticheta de "interimar" din titlul de CEO al lui Jobs.

2001: Primele iPod-uri sunt scoase la vânzare; apar şi computerele cu OS X, sistem de operare bazat pe software-ul produs de Next.

2003: Apple lansează magazinul de muzică online iTunes, cu 200.000 melodii la un preţ de 99 de cenţi fiecare, oferind astfel oamenilor un mod convenabil de a cumpăra muzică legal în mediul online. Sunt vândute un milion de melodii în prima săptămână.

2004: Jobs este supus unei operaţii chirurgicale ca urmare a unei rare, dar tratabile forme de cancer pancreatic. Apple anunţă evenimentul ulterior.

2005: Apple extinde linia de iPod-uri cu Nano şi un iPod ce poate reda fişiere video. Compania anunţă că următoarele Macintosh-uri vor avea procesoare realizate de Intel.

2006: Disney cumpără Pixar pentru 7,4 miliarde de dolari. Jobs devine cel mai important acţionar individual al Disney.

2007: Apple lansează primul său smartphone, iPhone. Clienţii campează la uşile magazinele pentru a fi primii care cumpără noul produs.

2008: Apar speculaţii privind recidivarea bolii, alimentate de scăderea în greutate a lui Steve Jobs. În septembrie, îşi începe un discurs la un eveniment Apple spunând: "Zvonurile privind moartea mea sunt în mare parte exagerate", după ce Bloomberg publică din greşeală un necrolog pregătit în avans.

2009: Jobs explică pierderea în greutate spunând că suferă de un dezechilibru hormonal tratabil şi că va continua să conducă Apple. Câteva zile mai târziu anunţă că îşi va lua concediu medical. Se întoarce la muncă în iunie. Ulterior anunţă că a făcut un transplant de ficat.

2010: Apple vinde în nouă luni 15 milioane de iPad-uri, noul gadget realizat de companie.

17 ianuarie 2011: într-un comunicat trimis angajaţilor Apple, Jobs anunţă că îşi ia concediu medical pe termen nelimitat. COO-ul companiei, Tim Cook, îl va înlocui în activităţile zilnice. Jobs va fi în continuare CEO, fiind implicat în deciziile importante ale companiei.

24 august 2011: Apple anunţă că Jobs demisionează din funcţia de CEO. Compania îl va înlocui cu Tim Cook, Jobs rămânând în cadrul companiei în calitate de preşedinte al consiliului de conducere.

6 octombrie 2011: Site-ul Apple anunţă moartea fondatorului companiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO