Business Hi-Tech

Ştiţi cine vă asamblează iPhone-ul? O "armată" de tineri chinezi plătiţi cu 1,78 dolari pe oră - VIDEO

no title

Autor: Paul Comsa

25.02.2012, 15:19 1836

Gadgeturile Apple au revoluţionat modul de viaţă al oamenilor din întreaga lume şi generează anual profituri de miliarde de dolari. În antiteză însă cu "strălucirea" din exterior, fabrica din China în care se asamblează produsele companiei oferă un tablou zugrăvit în culori sumbre.

Este greu de imaginat, dar în fabrica partenerului Apple, Foxconn Technology Group, nu există maşinării sau roboţi industriali. Telefoanele iPhone şi tabletele iPad sunt asamblate în fiecare zi manual de o "armată" de chinezi care lucrează zi şi noapte în halele fabricii. De exemplu, pentru asamblarea unui iPad este nevoie de 5 zile şi de aportul a 325 de angajaţi în procesul de producţie.

Muncitorii sunt mai ales tineri chinezi cu vârste de 17-18 ani care lucrează în condiţii deosebit de grele în schimbul unor salarii mizere, de 1,78 dolari pe oră (aproximativ 300 de dolari pe lună). După ore în şir de stat în picioare, muncitorii abia merg, iar unii adorm în timpul prânzului. Ei sunt înconjuraţi însă de bannere care avertizează: "Lucrează din greu astăzi la locul de muncă, sau lucrează mâine din greu să îţi găseşti un alt loc de muncă".

"Companiei Apple nu i-a păsat niciodată decât de creşterea calităţii produselor şi de reducerea costurilor de producţie, a declarat unul din foştii angajaţi Foxconn Li Mingqi, citat de The New York Times.

Angajaţii au posibilitatea de a locui în dormitoare comune amenajate în cadrul fabricii, în schimbul unei chirii de 17,50 dolari pe lună, dar condiţiile sunt asemănătoare cu cele din penitenciarele autohtone, locul gratiilor fiind luat de plasele de siguranţă de la ferestre, cu scopul de a-i împiedica pe locatari să se arunce de la etaj.

Numai în ultima lună, sute de angajaţi ai fabricii au ameninţat că se vor sinucide deoarece au salarii foarte mici, lucrează în condiţii de stres şi nu dispun de pregătirea necesară pentru jobul pe care îl fac. Mii de chinezi se înghesuie însă zilnic la porţile fabricii pentru a le lua locul.

Apple a fost implicată în ultimii ani în numeroase scandaluri legate de condiţiile inumane de muncă din fabricile din China. La presiunea mass-media, compania americană a autorizat o organizaţie independentă să realizeze un audit al condiţiilor de lucru. Raportul preliminar al organizaţiei Fair Labor Association, întocmit după numai câteva zile de examinare, a relevat faptul că la fabrici există "tone de probleme" care vor trebui rezolvate.

Canalul de televiziune ABC News a investigat la faţa locului condiţiile de lucru la cea mai mare fabrică de asamblare a iPhone-urilor şi iPad-urilor din China. Deoarece imaginile fac uneori cât o mie de cuvinte, mai jos este redat integral reportajul video realizat de canalul american.

video platform

Foxconn Technology Group, cel mai mare producător de gadgeturi din lume, are parteneriate şi cu alte mari multinaţionale, precum Sony, Nintendo sau HP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO