Business Hi-Tech

Studiu de caz: Ce taxe se plătesc la stat pentru un PFA faţă de un contract de muncă

Studiu de caz: Ce taxe se plătesc la stat pentru un PFA...

Autor: Adelina Mihai

24.01.2015, 09:50 15634

O companie care îşi plăteşte un progra­mator cu un salariu net de 4.500 de lei pe lună (circa 1.000 de euro) pe contract individual de muncă are costuri cu contribuţiile sociale de 2.115 de lei pe lună (care includ taxele an­gajatului şi ale angajatorului), potrivit unor calcule realizate de experţii firmei de exter­nalizare TMF Group la solicitarea ZF. În acest caz, salariul brut al programatorului ar fi de 5.389 lei pe lună, iar un lucru important de menţionat este acela că programatorii nu plătesc impozitul pe venit de 16%, aşa cum fac restul salariaţilor din economie. Pentru un venit de 4.500 de lei net printr-un contract de tip PFA, taxele plătite de persoana fizică autorizată sub formă de contribuţii la sănătate şi la pensie la nivel minim sunt de 1.516 de lei pe lună,  iar venitul brut ar fi de 6.016 lei pe lună,  potrivit simulărilor de calcul ale TMF Group.

Pentru PFA, taxele la stat sunt de 1,4 ori mai mici decât în cazul contractelor de muncă

Cu alte cuvinte, în cazul în care o companie îşi plăteşte programatorul cu un salariu net de circa 4.500 de lei prin PFA şi nu prin contract de muncă, îşi reduce costurile cu contribuţiile sociale cu aproape 600 de lei, adică suportă costuri lunare mai mici de 1,4 ori.

„Nu cred că folosirea PFA pentru plata salariilor programatorilor este un fenomen în creştere, pentru că angajaţii sunt cei care stabilesc forma de colaborare cu o firmă, iar opţiunile de pe piaţa muncii sunt multiple pentru ei în acest moment. Este posibil ca o parte din numărul de PFA-uri înregistrate anul trecut să fie o consecinţă a creşterii numărului de programatori freelanceri, o tendinţă care a apărut cu întârziere în România“, spune Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software (ANIS).

În total, în România exista la finele anului trecut un „stoc“ total de 14.280 de PFA-uri în domeniul IT, care reprezintă o pondere de 5,5% din totalul de aproape 260.000 de PFA-uri în funcţiune în România la finalul anului 2014. Dacă ponderea PFA-urilor din IT în totalul PFA-urilor din economie este încă scăzută prin raportare la numărul total de salariaţi din sectorul activităţilor de servicii IT, numărul de PFA-uri din IT este mare. Având în vedere că în IT lucrau în octombrie anul trecut 48.600 de angajaţi (potrivit datelor INS), rezultă că PFA-urile ar forma o piaţă „paralelă“ care ar reprezenta circa 30% din piaţa muncii din IT.

Există unele opinii potrivit cărora s-a ajuns în această situaţie deoarece multe firme mari din domeniul IT au luat ajutoare de stat pentru crearea de noi locuri de muncă, iar o parte din cheltuielile salariale le sunt acoperite prin aceste fonduri. Astfel, aceste companii ar oferi salarii nete mai mari candidaţilor pentru a-i atrage, ceea ce a „împins“ firmele mai mici să apeleze la PFA-uri ca forme de remunerare a angajaţilor din IT.

„România a început să aibă un branding de ţară în industria IT, sunt foarte multe companii străine care vin în România să angajeze programatori, de aceea cred că presiunea pe creşterile salariale nu este dată de ajutoarele de stat acordate firmelor din această industrie, ci de căutarea disperată de programatori de către investitori“, a mai spus Andrei Pitiş de la ANIS.

Sectorul IT&C generază 4,6% din PIB, iar sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor a avut o creştere record, de 20,8% în trimestrul trei al anului trecut în volum prin comparaţie cu perioada similară a anului 2013, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO