Business Hi-Tech

Studiu EY: Bugetele dedicate securităţii cibernetice şi-au păstrat acelaşi nivel redus în ciuda numărului mai mare de atacuri

Studiu EY: Bugetele dedicate securităţii cibernetice...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.08.2021, 00:00 103

În contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la implementarea muncii de la distanţă şi a deschis noi breşe de securitate, nevoile companiilor de a se apăra în faţa atacurilor cibernetice au crescut, însă în acelaşi timp bugetele dedicate zonei de cyber security nu au ţinut ritmul, conform raportului EY Global Information Security Survey 2021 (GISS).

„Adoptarea noilor practici de muncă în contextul pandemiei a expus companiile la atacuri cibernetice tot mai numeroase şi mai sofisticate şi a adus în prim-plan subfinanţarea mijloacelor de apărare cibernetică”, au transmis reprezentanţii EY. Astfel, deşi numărul de atacuri cibernetice s-a intensificat în urma pandemiei, bugetele pentru securitatea cibernetică şi-au păstrat acelaşi nivel redus în raport cu cheltuielile totale cu tehnologia informaţiei, potrivit GISS. 

„Deşi organizaţiile respondenţilor au înregistrat venituri medii de 11 miliarde de dolari în ultimul exerciţiu financiar, valoarea medie a cheltuielilor cu securitatea cibernetică a fost de doar 5,28 milioane de dolari.”

Cristian Zaharia, manager, forensic technnologies and discovery services în cadrul EY România, a spus că investiţiile majore din ultimii 10 ani, care au avut loc în zona de IT din România, au dus la o uniformizare a practicilor şi procedurilor de lucru pe zona securităţii cibernetice specifice celor din vestul Europei şi SUA.

„Practica ultimelor luni a arătat că şi în cazul companiilor din România investiţiile în zona de apărare contra atacurilor informatice au crescut, chiar dacă per total nu ne aflăm la un nivel rezonabil de rezilienţă nici în mediul public şi nici în cel privat. Soluţiile antivirus rămân în continuare cel mai utilizat mijloc de protecţie, însă acest lucru s-a dovedit a fi insuficient dacă nu vine în completare cu alte soluţii”, a spus Cristian Zaharia.

Raportul GISS 2021 a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 1.000 de lideri din domeniul securităţii cibernetice din cadrul jucătorilor din toată lumea, iar aproape patru din zece respondenţi - adică 38% - spun că bugetul organizaţiei lor este sub nivelul necesar gestionării noilor provocări apărute în ultimele 12 luni.

„Acelaşi procent de respondenţi spun că cheltuielile cu securitatea cibernetică nu sunt integrate corespunzător în costul investiţiilor strategice, cum ar fi transformarea lanţului de aprovizionare IT. În acelaşi timp, mai bine de o treime (36%) spun că este doar o chestiune de timp până când organizaţia lor va suferi o breşă de securitate majoră care ar fi putut fi evitată, dacă ar fi existat investiţii de un nivel adecvat în mijloacele de apărare cibernetică.”

De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi – adică 56% - consideră că organizaţiile lor au ocolit procesele de securitate cibernetică pentru a facilita implementarea noilor cerinţe legate de telemuncă şi de un regim de muncă flexibil.

Conform raportului GISS, relaţiile dintre liderii în securitate cibernetică şi cei care deţin poziţii importante în cadrul organizaţiei sunt lipsite de deschidere şi de forţă, astfel că, circa 41% dintre liderii în securitate cibernetică au descris relaţia lor cu zona de marketing drept negativă, în timp ce 28% au menţionat că relaţia cu proprietarii companiei lasă de dorit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO