Business Hi-Tech

Studiu impact Covid19 asupra ecosistemul tech: Vom vedea o reaşezare a businessurilor în viitor, în armonie cu noile tendinţe sociale şi cu viitorul profil al consumatorului. Câştigătorii vor fi aceia care vor avea viziunea şi puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020

Autor: Roxana Rosu

01.04.2020, 14:39 252

Influenţa pandemiei de coronavirus asupra activităţii firmelor tech de tip startup şi scaleup este deja vizibilă, în condiţiile în care 36% dintre fondatorii acestora spun că văd evoluţii negative şi schimbări în business, iar 40% estimează că vor fi efecte asupra dezvoltării pe termen scurt şi mediu, potrivit studiului realizat de ScaleOut, program de internaţionalizare a firmelor româneşti al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

“Dacă ne uităm la cifre şi la impactul generat, tendinţa este clară: evoluţia unui număr semnificativ dintre firmele de tech, majoritatea early stage, este nesigură în contextul răspândirii COVID-19 şi ca urmare a efectelor negative asupra mediului de business”, relevă studiul ScaleOut.

În acelaşi timp, 38,5% dintre fondatorii români de firme tech de tip startup şi scaleup spun că vor reduce costurile cu forţa de muncă din cauza Covid-19.

"În această perioadă, în diverse domenii de activitate se evidenţiază tot mai mult două categorii de jucători: câştigători detaşaţi şi pierzători clari, în primul rând din cauza scăderii consumului pe majoritatea segmentelor. Aceasta va duce la o reaşezare a businessurilor în viitor, în armonie cu noile tendinţe sociale şi cu viitorul profil al consumatorului. Câştigătorii pe termen lung vor fi aceia care vor avea viziunea şi puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020 şi se vor repoziţiona mai puternici şi cu mai multă siguranţă”, a declarat Claudiu Constantinescu, Senior Manager, Managementul Riscului, Deloitte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO