• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
Business Hi-Tech

Surpriză de proporţii: Site-ul guvernamental www.imminvest.ro, care a picat azi-dimineaţă, a fost găzduit de Amazon

Surpriză de proporţii: Site-ul guvernamental www.imminvest.ro, care a picat azi-dimineaţă, a fost găzduit de Amazon

Autor: Adelina Mihai

17.04.2020, 17:54 1771
  • Site-ul guvernamental www.imminvest.ro, nefuncţional astăzi, în ziua lansării, este găzduit de compania americană Amazon, care oferă servicii de infrastructură cloud disponibile oricui
  • Întrebat de ce platforma nu a fost găzduită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, şeful instituţiei care gestionează programul a spus că ”STS nu are resursele în momentele astea de criză”
  • Autorităţile încă mai investighează dacă platforma a avut parte de un atac cibernetic

Platforma guvernamentală www.imminvest.ro, menită să ajute antreprenorii în dificultate să se înscrie pe platformă pentru a obţine credite de la bănci, este nefuncţională astăzi, în ziua lansării. Site-ul a fost găzduit pe serverele din Germania deţinute compania americană Amazon, potrivit datelor publice şi a unor surse oficiale.

Întrebat de ce platforma nu a fost găzduită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), ci de o companie privată, Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, instituţia care gestionează programul, a răspuns:

”Am avut comunciare cu STS. fiind o perioada de criză, nici resursele lor nu au reuşit să... au spus că nu au resursele în momentele acestea de criză. Dar, repet, această aplicaţie a fost testată şi practic nu am avut semne de întrebare”, a spus Dumitru Nancu.

El a explicat că site-ul a devenit nefuncţional deoarece, la momentul lansării, au fost 397.000 de solicitări de la 132.000 de conexiuni, neaşteptat de mult.

În prezent, FNCGIMM – Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM- instituţia care administrează programul IMM Invest, lucrează cu specialiştii STS şi ai Serviciului Român de Informaţii pentru a remedia problema. Site-ul ar urma să fie găzduit pe serverele STS.

Nu este clar încă dacă a fost vorba de un atac cibernetic sau despre o eroare tehnică în cazul situaţiei de astăzi, desi oficialii FNCGIMM au spus că există suspiciunile ”unui atac cibernetic sofisticat”.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. Plafonul garanţiilor acordate de stat este de 15 miliarde de lei, iar 44.000 de firm ear putea fi eligibile pentru aceste credite.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569