Business Hi-Tech

Surpriză: Microsoft şi-a recrutat un şef cu ADN de antreprenor tech pentru subsidiara din România - pe Bogdan Putinică; el a devenit milionar în 2006, la 30 de ani, după ce şi-a vândut firma de soft unei multinaţionale. Din 2012 el ocupa poziţii de top management la nivel global pentru gigantul suedez Enea

Surpriză: Microsoft şi-a recrutat un şef cu ADN de...

Autor: Adrian Seceleanu

07.10.2021, 13:14 2299

Gigantul american Microsoft, una dintre cele mai mari companii globale de tehnologie, a făcut o recrutare surpriză pentru poziţia de şef a subsidiarei din România: pe Bogdan Putinică - un antreprenor în IT şi software care şi-a vândut la 29 de ani propria companie unei corporaţii elveţiene, devenind astfel milionar în euro, şi care apoi, după ce compania sa a fost preluată de suedezii de la Enea, şi-a dezvoltat o carieră în cadrul corporaţiei, ocupând poziţii de top management la nivel internaţional, coordonând operaţiuni semnificative de dezvoltare de software în centre din Europa, America de Nord şi Asia, de aproape un deceniu.

“Compania Microsoft anunţă numirea lui Bogdan Putinică în funcţia de General Manager pentru operaţiunile din România, începând cu data de 1 noiembrie a acestui an.

Bogdan Putinică se alătură echipei Microsoft România din poziţia de Senior Vice President al grupului suedez Enea - furnizor global de soluţii de telecomunicaţii şi securitate cibernetică. Ocupând o funcţie de conducere la nivel internaţional, Bogdan Putinică a condus divizia de Professional Software Services a Enea Group, o structură cu aproximativ 400 de angajaţi şi operaţiuni în Europa, America de Nord şi China, care a înregistrat, în ultimii 9 ani, creşteri medii anuale ale veniturilor de peste 20%, independent de schimbările dinamice din piaţă”, a anunţat Microsoft.

Compania a pus accent în comunicat pe parcursul profesional al noului său şef şi pe evoluţia lui din antreprenor în cea de executiv cu responsabilităţi internaţionale. “Bogdan Putinică are un parcurs profesional remarcabil şi o carieră de 20 de ani în domeniul tehnologiei. Şi-a început activitatea profesională fondând în anul 2000 compania IP Devel – unul dintre start-up-urile de tehnologie cu cea mai rapidă ascensiune din industria de profil din România. Sub conducerea sa, IP Devel a ajuns la o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro şi a fost prima companie IT românească, care a pătruns pe pieţele asiatice, inclusiv pe cea din Japonia.

Ulterior, Bogdan Putinică a făcut parte din echipa de conducere a companiei Adecco IT, după ce aceasta a achiziţionat o cotă din pachetul de acţiuni al IP Devel. În calitate de Managing Partner în cadrul Adecco IT, Bogdan Putinică a facilitat dezvoltarea afacerilor grupului pe pieţele internaţionale.
Microsoft România susţine digitalizarea sectorului public şi participă într-un mod activ la dezvoltarea profesioniştilor din domeniul IT şi a startup-up-urilor româneşti pentru a permite comunităţilor, întreprinderilor şi societăţii în ansamblu să îşi reimagineze călătoria digitală, iar numirea noului General Manager are rolul de a consolida eforturile companiei în această direcţie.”

Putinică este un executiv care a avut de-a lungul anilor o prezenţă constantă în cadrul evenimentelor industriei, cu un discurs direct şi o abordare frontală a problemelor şi provocărilor din piaţa locală IT&C - o situaţie întâlnită destul de rar în rândul celor care ocupă poziţii de top management în cadrul unor corporaţii. El şi-a păstrat această abordare şi în ultimii ani. Anul trecut, invitat la emisiunea de business ZF Live, Putinică afirma despre piaţa din România că este „încinsă“, având în vedere contextul pandemic care împinge companiile să îşi digitalizeze diferite procese de business, însă, resursele umane insuficiente reprezintă un obstacol în dezvoltarea industriei de profil din ţară. „România nu mai este în acelaşi profil demografic din punct de vedere al disponibilităţii resurselor de IT ca acum câţiva ani. Piaţa este foarte încinsă, sunt multe oportunităţi, multe companii, dar resursele sunt insuficiente. Se vede de departe lipsa politicilor macroeconomice, sistemul educaţional nu este aliniat cu nevoile industriei, iar pe termen mediu, deja suntem într-o poziţie de risc faţă de alte ţări din regiune, unde lucrurile se mişcă mai bine“, a spus Bogdan Putinică în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Putinică a preluat poziţia de general manager după ce Violeta Luca, şeful afacerilor locale ale Microsoft din 2018, a fost promovată la finele anului 2020 pe aceeaşi poziţie pentru afacerile Microsoft din Cehia şi Slovacia.

În prima sa declaraţie din postura de viitor şef al Microsoft România, Bogdan Putinică a pus accent pe potenţialul României de a deveni un hub digutal regional.

„Tehnologia antrenează progresul economic şi social, iar ultimul an şi jumătate ne-a demonstrat cât de mult ne bazăm pe aceasta atât în afaceri, cât şi în viaţa de zi cu zi. Microsoft îşi propune să sprijine fiecare om şi organizaţie de la nivel global, indiferent de locul în care se află, să îşi realizeze pe deplin potenţialul, iar eu am aderat la această misiune odată cu angajamentul pe care mi l-am asumat. Alături de întreaga echipă Microsoft România, voi susţine şi voi contribui într-un mod activ la procesul de transformare tehnologică început de companie pe plan local în urmă cu 25 de ani, cu scopul de a poziţiona România ca un hub digital regional. Este un obiectiv ambiţios, al colegilor şi al partenerilor companiei şi, începând de astăzi, şi al meu. Îmi doresc ca împreună să facilităm digitalizarea unui număr cât mai mare de companii şi organizaţii, dar şi a sistemului educaţional şi public din ţară, aceste sectoare reprezentând unii dintre pilonii-cheie ai oricărei economii şi societăţi”, a declarat Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO