Business Hi-Tech

Surpriză. SeedBlink cumpără o platformă de crowdvesting din Olanda - Symbid - una dintre primele de acest tip din lume. Achiziţia aduce SeedBlink o comunitate de aproape 60.000 de investitori în zona Benelux

Ionuţ Pătrăhău, Managing Director & Corporate Development la SeedBlink: SeedBlink şi Symbid vor sprijini diversificarea portofoliului şi infrastructura de investiţii, aducând laolaltă oportunităţile din est şi vest

Ionuţ Pătrăhău, Managing Director & Corporate Development la SeedBlink: SeedBlink şi Symbid vor sprijini diversificarea portofoliului şi infrastructura de investiţii, aducând laolaltă oportunităţile din est şi vest

Autor: Adrian Seceleanu

16.08.2022, 10:00 260

SeedBlink, un start-up fondat în România care a creat o platformă de co-investiţii în start-up-uri de tehnologie, şi care a demarat un plan ambiţios de extindere pe plan european, a trecut într-o nouă etapă de execuţie a strategiei - de la creşterea organică prin deschiderea de birouri în Bulgaria şi Grecia la o achiziţie în Vestul Europei. Ţinta achiziţiei este Symbid - una dintre primele platforme de crowdvesting din lume, fondată în 2011 în Olanda, şi care este mai puţin cunoscută în regiune pentru că este concentrată pe zona Benelux.

“SeedBlink a finalizat achiziţia Symbid, una dintre primele platforme lansate la nivel mondial pentru crowdinvesting”, a anunţat SeedBlink, fără a oferi detalii despre valoarea achiziţiei sau alte date -  de exemplu dacă a fost achiziţionat pachetul integral de acţiuni şi de la cine.

Achiziţia aduce o comunitate importantă de investitori în Vestul Europei, punctează SeedBlink. “Achiziţia extinde în mod semnificativ numărul de investitori al SeedBlink şi reţeaua de parteneri de finanţare profesionişti la care platforma Symbid este deja conectată: bănci, fonduri de capital de risc şi business angels. Symbid a fost fondată în 2011 de o echipă de antreprenori olandezi ca una dintre primele platforme de crowdinvesting la nivel mondial şi de atunci a construit o comunitate de 50.000 de investitori în start-upuri, în principal din zona Benelux. În primii zece ani de funcţionare (până la sfârşitul anului 2021), Symbid a facilitat investiţii în valoare totală de 35 de milioane de euro pentru mai mult de 180 de start-upuri cu acţiuni şi titluri convertibile, dintre care 67 din sectorul tehnologiei”, conform comunicatului SeedBlink.

“Ambele companii şi-au creat un nume oferind investitorilor privaţi ​​acces la oportunităţi de start-upuri europene, astfel decizia noastră este o mişcare firească pentru consolidare europeană. Inovaţia conduce noua economie, iar SeedBlink şi Symbid vor sprijini diversificarea portofoliului şi infrastructura de investiţii, aducând laolaltă oportunităţile din est şi vest. Benelux este în mintea tuturor ca o regiune puternică în Europa datorită oraşelor puternic tehnologizate, ţărilor cu venituri mari, prezenţei guvernamentale semnificative şi forţei de muncă bine conectate şi educate”, a declarat Ionuţ Pătrăhău, Managing Director & Corporate Development la SeedBlink.

„Credem că Europa are nevoie de mai multă inovaţie tehnologică pentru a deveni mai competitivă la nivel global. Fondatorii curajoşi trebuie să fie finanţaţi cu capital suficient pentru a facilita aceste ambiţii, iar investitorii individuali au nevoie de acces profesionist şi structurat la oportunităţi de investiţii. Unindu-ne forţele ne dorim să conducem ecosistemul antreprenorial, oferind o infrastructură digitală unică de finanţare, o piaţă secundară şi o reţea de investitori profesionişti alături de persoane din întreaga Europă”, a declarat Robin Slakhorst, fondatorul Symbid.

SeedBlink va continua investiţiile în regiunea în care s-a dezvoltat Symbid, au transmis reprezentanţii companiei, fără a oferi mai multe date. “În viitor, echipa Symbid va continua să îşi intensifice eforturile de investiţii în Benelux. Investitorii Symbid vor beneficia de oportunităţi şi instrumente de management al portofoliului noi, şi astfel vor avea acces la şanse de investiţii pan-europene datorită unei acoperiri geografice extinse.”

Symbid este o platformă mai puţin cunoscută pe plan local în contextul concentrării sale pe zona Benelux, spre deosebire de competitori precum Kickstarter sau Seedrs care au fost utilizate şi de antreprenori români pentru a-şi finanţa proiectele.

Symbid a trecut printr-o perioadă dificilă pe plan financiar în anii 2014 şi 2015,  când pe fondul unor venituri mici (sub 300.000 de dolari pe an) şi a unor pierderi de peste 2 mil. dolari, fondatorii au fost nevoiţi să taie la sânge costurile, una dintre măsuri fiind aceea luată în 2016 de a-şi reduce propriile salarii la zero. Platforma a încercat în 2015 şi expansiunea în Italia, dar proiectul a fost închis un an mai târziu. În 2019 o altă companie din Olanda - ILFA Group – a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Symbid.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO