Business Hi-Tech

Surpriză: un fond de investiţii francez preia o jumătate din compania care dezvoltă Netcity, reţeaua subterană de fibră optică a Bucureştiului

Surpriză: un fond de investiţii francez preia o...

Autor: Roxana Rosu

24.12.2021, 00:00 606

Tranzacţie surpriză: compania franceză de investiţii Meridiam a preluat jumătate din reţeaua NetCity, intrând în parteneriat cu E-Infra, grupul din Cluj condus de Teofil Mureşan.

Grupul E-INFRA, format din Electrogrup, Nova Power & Gas, Direct One şi Netcity Telecom, a cedat jumătate din acţiunile NetCity Telecom, companie care dezvoltă şi administrează infrastructura subterană de fibră optică şi conducte pentru telecomunicaţii din Capitală.

„Suntem încântaţi de acest parteneriat inovator, care este şi prima noastră investiţie în România. Acest proiect va facilita atragerea de investiţii în industria digitală din Bucureşti şi va asigura dezvoltarea de soluţii urbane pentru a creşte calitatea vieţii în Capitală”, afirmă Matthieu Muzumdar, Meridiam chief operating officer Europa.

Activităţile Netcity includ proiectarea, construcţia şi administrarea reţelei de canalizaţii de fibră optică de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, îmbunătăţind astfel siguranţa şi peisajul urban prin migrarea în subteran a reţelelor de cabluri aeriene.

Prin acest parteneriat, Meridiam a dobândit jumătate din acţiuni, cele două părţi asigurând împreună managementul şi strategia companiei, agreând dezvoltarea accelerată a reţelei Netcity, se arată într-un comunicat al E-Infra.

„Sectorul infrastructurii de telecomunicaţii evoluează rapid iar noi trebuie să fim în fruntea acestei transformări. Suntem încrezători că parteneriatul cu Meridiam va aduce beneficii majore proiectului Netcity şi, implicit, capitalei României. Încrederea este reflectată de dimensiunea si potenţialul proiectelor noastre actuale şi viitoare”, declară Teofil Mureşan, Preşedinte şi CEO E-INFRA.

Noul parteneriat are în vedere dezvoltarea infrastructurii digitale din Bucureşti.

„În parteneriat cu Meridiam, atenţia noastră se va concentra pe extinderea infrastructurii subterane de telecomunicaţii, fiind pe deplin conştienţi de impactul social şi de mediu al migrării cablurilor de telecomunicaţii în subteran, precum şi de importanţa asigurării unor servicii broadband rapide şi stabile”, adaugă Adrian Răcăşan, CEO Netcity Telecom.

Reţeaua subterană Netcity acoperă peste 1.760 km pe principalele artere din Bucureşti şi conectează peste 30.000 de clădiri din oraş.

Cu aproximativ 600 de angajaţi şi 24 de ani de activitate, grupul E-INFRA (Electrogrup Infrastructure) activează ca dezvoltator şi investitor în proiecte de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii şi este, totodată, cel mai important constructor român diversificat din energie, construcţii civile, telecomunicaţii şi smart city.

Consultanţii juridici ai tranzacţiei au fost Ţuca, Zbârcea & Asociaţii pentru E-INFRA şi  RTPR pentru Meridiam.

Meridiam construieşte în prezent reţele complexe de fibră optică în Germania şi Austria şi dezvoltă proiecte similare în Statele Unite ale Americii şi Canada.

Compania a fost fondată în 2005 de Thierry Déau şi este o societate independentă de investiţii de interes public, în conformitate cu dreptul francez, şi un administrator de active. Firma este specializată în dezvoltarea, finanţarea şi managementul pe termen lung al infrastructurii publice durabile în trei sectoare principale: mobilitate sustenabilă, servicii publice critice şi soluţii inovatoare cu emisii reduse de carbon.

Cu birouri în Addis Abeba, Amman, Dakar, Istanbul, New York, Luxemburg, Paris, Toronto, Viena, Libreville şi Johannesburg, Meridiam administrează în prezent un capital de 18 miliarde dolari  şi peste 100 de proiecte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO