Business Hi-Tech

T Mobile a lansat în Ungaria servicii de date 4G. În România operatorii încă nu ştiu cum îşi vor reînnoi licenţele iar “frecvenţa 4G” e ocupată de Armată

T Mobile a lansat în Ungaria servicii de date 4G. În România operatorii încă nu ştiu cum îşi vor reînnoi licenţele iar “frecvenţa 4G” e ocupată de Armată

Autor: Adrian Seceleanu

05.01.2012, 16:24 2289

Grupul german Deutsche Telekom, care este prezent indirect şi în România, a lansat pe 1 ianuarie prin filiala T Mobile din Ungaria servicii de telecomunicaţii 4G în mai multe zone din capitala Ungariei, Budapesta, potrivit unui anunţ al companiei.

Reţeaua 4G a T Mobile Ungaria acoperă aproximativ 40% din populaţia din Budapesta şi a fost lansată comercial după trei luni de teste. Pentru a accesa serviciile 4G clienţii trebuie să achiziţioneze un modem special, produs de compania chineză Huawei. Viteza maximă teoretică pentru descărcarea datelor este de 60 de Mbit/s iar cea garantată este de 4 Mbit/s, potrivit datelor de pe pagina web a operatorului. Abonamentul T Mobile Ungaria care include transferul a 40 GB de date are un tarif de 11.990 forinţi pe lună - aproximativ 38 de euro.

În acelaşi timp, în România în banda de frecvenţe de 800 MHz care ar putea fi utilizată pentru furnizarea de servicii 4G este ocupată parţial de Ministerul Apărării iar o dată exactă de eliberare a spectrului nu a fost stabilită.

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a anunţat la finele anului trecut că are "motive" să creadă că MApN va elibera spectrul astfel încât el să fie scos la vânzare la jumătatea acestui an. Dacă va fi eliberat, spectrul de 800 MHz ar urma să fie vândut odată cu celelalte licenţe de telefonie mobilă.

Operatorii de telefonie mobilă nu aşteaptă însă în această perioadă de la ANCOM în primul rând informaţii despre spectrul 4G ci despre data şi condiţiile de participare la licitaţia prin care îşi vor putea prelungi licenţele de operare.

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, vor trebui să se lupte în acest an, în cadrul acestei licitaţii, pentru a-şi recâştiga licenţele de operare în România începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul unei licitaţii din care statul ar putea încasa peste 200 de milioane de euro.

ANCOM nu a stabilit momentan nici data exactă a licitaţiei şi nici nu a publicat toate condiţiile de participare, acest lucru urmând să fie realizat în prima parte a anului curent, la o dată neprecizată de şeful arbitrului telecom.

Ceea ce este însă sigur este că licitaţia va fi una deschisă şi în anumite condiţii (încă necunoscute) orice operator va putea concura, astfel că o altă companie decât cele existente în prezent pe piaţă ar putea, teoretic, să achiziţioneze dreptul de a utiliza "părţile" din spectrul radio folosite în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote.

Câtă vreme ANCOM nu a publicat condiţiile de participare, nu este foarte clar în acest moment ce se va întâmpla la licitaţie în cazul în care un operator ar câştiga "bucăţile" de spectru radio utilizate în prezent de Orange şi Vodafone.

Singurul lucru care pare sigur în acest moment este că RCS&RDS va fi unul dintre operatorii care va lupta pentru achiziţionarea unui bloc din spectrul de frecvenţă de 900 MHz.

Cât va încasa statul anul viitor din licitaţia pentru spectrul radio? Preşedintele ANCOM s-a ferit să facă orice estimare, însă a dat ca referinţă situaţia din Grecia, unde statul a obţinut 380 mil. euro din vânzarea unor licenţe pe 15 ani. În România nu este clar momentan dacă statul va emite licenţe pe 10 sau 15 ani. Totuşi, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, statul se aşteaptă să încaseze peste 200 mil. euro din vânzarea licenţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO