Business Hi-Tech

Targul de vite se muta pe web

11.11.2002, 00:00 62

Intermediarul de vite din Montana, Jeff Ferguson poate cumpara acum vaci sau tauri fara sa-si mai umple cizmele de noroi, relateaza CNN. Atat de simple au devenit tranzactiile cu vite, incat Ferguson nici nu mai trebuie sa plece din birou.
De unde aceasta simplitate? De la faptul ca acum vitele pot fi vizionate pe Internet, cumparatorii interesati putand de asemenea sa faca o oferta online, gratie numarului mare de site-uri care se indeletnicesc cu licitatii de vite.
"Azi am  cumparat vite in numai 15 secunde," a declarat Ferguson dupa participarea la o licitatie organizata de catre un crescator din Wyoming.
Cu toate ca vanzarea de vite pe Internet nu este o idee noua, asemenea licitatii existand de fapt de cativa ani, potentialii cumparatori se confruntau cu o problema. Aceste licitatii erau pana nu de mult axate pe principiul de functionare al eBay (cunoscut site de licitatii online), unde ofertele se pot depune pe parcursul a catorva zile. Noua generatie de licitatii online, insa, este mai apropiata de realitate, in sensul ca participantii pot licita si incheia tranzactii in timp real si de asemenea  pot vedea vitele prin intermediul unor transmisiuni live pe Internet.
In ciuda avantajelor, potentialii cumparatori ar putea avea retineri in  a participa la licitatii online, temandu-se de repetarea incidentelor din lunga istorie a tranzactiilor cu vite, in care nu de putine ori s-au strecurat si inselatorii. Pentru a preveni pe cat posibil riscul de inselatorii, firmele care organizeaza astfel de licitatii isi trimit angajati specializati care sa verifice calitatea vitelor oferite spre vanzare.
Este posibil, ce-i drept, ca licitatiile de vite online sa nu ajunga niciodata sa le inlocuiasca pe cele din realitate, care permit cumparatorilor sa examineze personal animalele. Utilitatea licitatiilor online este data insa de faptul ca ele dau potentialului cumparator posibilitatea sa treaca in revista loturile de vite oferite, iar vanzatorul scapa de corvoada transportarii vitelor la locurile desemnate pentru vanzare, ceea ce va duce la cresterea popularitatii acestui modalitati de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO