Business Hi-Tech

Tatăl lui vindea peşte uscat, iar el conduce acum un grup cu afaceri de 340 de miliarde de dolari

Tatăl lui vindea peşte uscat, iar el conduce acum un...

Autor: Andreea Anghel

04.05.2013, 20:03 10202

Înconjurat de o gardă de corp, cel mai puternic miliardar din Coreea de Sud coboară din avionul lui privat  după trei luni petrecute la casa lui de vacanţă din Hawaii, unde s-a adăpostit de iarna grea din Seul.

Pe teritoriul Coreei fiecare gest pe care îl face Lee Kun-hee, patronul Samsung, are o valoare sacră: „Am văzut foarte multe locuri din lume, am călătorit şi m-am gândit foarte profund la viitor”, a spus septuagenarul care a transformat afacerea cu peşte uscat începută de tatăl său în prima afacere de electronice din lume după volumul vânzărilor.

Starea de sănătate a patronului carismatic în vârstă de 71 de ani este una îngrijorătoare în ultimele luni. El a supravieţuit deja unui cancer, iar  figura lui slăbită este o dovadă că se teme de o recidivă bolii, în ciuda declaraţiilor oficiale prin care starea lui de sănătate este supraevaluatî, scrie Le Figaro.

Lupta pentru succesiune din interiorul Samsung provoacă deja ravagii în spatele scenei, în lupta pe viaţă şi pe moarte fiind grupuri mari  precum, un divizia de  telefonie mobilă, de afaceri cu petrol sau cea care a construit cel mai înalt turn din Dubai.

Voci din piaţă se întreabă dacă nu cumva dispariţia marelui om din spatele Samsung nu ar putea conduce la prăbuşirea companiei. „Lee este un supravieţuitor. Ziua în care va dispărea  va fi un şoc”, potrivit unui cunoscător al afacerilor interne ale Samsung.

Istoria dinastiilor industriale arată că trecerea la cea de-a treia generaţie este cea mai periculoasă, iar Samsung se apropie exact de acest moment. Fiul actualului preşedinte, Lee Jaeyong în vârstă de 44 de ani este favoritul pentru preluarea afacerii de familie.

El este în dispută cu cele două surori pentru moştenirea afacerilor.Cu Boojin îşi dispută conducerea lanţului hotelier şi a parcului de distracţii, iar cu cealaltă soră, Seohyn, afacerea Cheil Industries, o filială a grupului Samsung Electronics.

Lee Kun-Hee îşi testează copiii pentru a îl alege pe cel mai bun dintre ei ca successor la conducerea grupului Samsung. În mod intenţionat  şi-a împins fetele să reducă influenţa lui Jaeyong în toate afacerile familiei  tocmai pentru a împărţi riscul şi pentru a nu deveni falit”, a explicat Park Hyunguen, autorul unei lucrări despre succesiunea lui Lee Kun-hee.

Cu o figură asemănătoare tatălui său, Lee Jaeyong - absolvent de Harvard - a trecut o etapă importantă în vederea succesiunii la conducerea companiei în decembrie anul trecut, când a fost numit vice-preşedintele grupului. ”Dar nu are nicun success tangibil al activităţilor sale care să-i asigure legitimitatea”, a spus Tom Coyner. În plus, divorţul şi reputaţia sa de playboy îi pătează imaginea de moştenitor al afacerii şi în cadrul Samsung nu poţi să pui în joc reputaţia.

Conform scenariului cel mai probabil, Jaeyong va elimina mărul discordiei luând controlul Samsung Electronics şi Samsung Life, dar va face şi efortul de a-şi menţine influenţa asupra filialelor deja autonome.

”După ce va muri Lee, războiul va fi unul deschis, iar grupul riscă să se rupă în trei bucăţi”, a estimat Chung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO