Business Hi-Tech

Telekom scoate la vânzare şi închiriere 24 de proprietăţi imobiliare de unde vrea să încaseze 26 de milioane de euro


Nikolai Beckers: „Tranzacţia se va desfăşura prin licitaţie, iar câştigătorul va fi desemnat în urma celei mai bune oferte de preţ pentru achiziţie, respectiv chirii percepute, cumulate cu alte condiţii relevante. Foto: Silviu Matei

Nikolai Beckers: „Tranzacţia se va desfăşura prin licitaţie, iar câştigătorul va fi desemnat în urma celei mai bune oferte de preţ pentru achiziţie, respectiv chirii percepute, cumulate cu alte condiţii relevante. Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu

01.05.2015, 00:03 843

Telekom România Commu­nications, fostul Romtelecom, a scos la vânzare şi reînchiriere parţială un pachet format din 24 de proprietăţi imobiliare, din Bucureşti şi alte şapte oraşe, la un preţ de pornire de 26,3 milioane euro, ca parte a eforturilor companiei de a valorifica activele care nu sunt legate de businessul de comunicaţii pentru a-şi finanţa investiţiile în reţele.

Valoarea pachetului a fost stabilită de evaluatori independenţi, au spus repre­zentanţii Telekom, fără a îi nominaliza însă.

„Tranzacţia se va desfăşura prin licitaţie, iar câştigătorul va fi desemnat în urma celei mai bune oferte de preţ pentru achiziţie, respectiv chirii percepute, cumulate cu alte condiţii relevante. Ofertele pot fi depuse până pe data de 16 iulie 2015, împreună cu documente de eligibilitate, printre care se numără şi scrisori de garanţie. Entităţile interesate pot depune oferte pentru întregul pachet de 24 de proprietăţi sau pentru un sub-pachet de 17 proprietăţi", se arată într-un comunicat al companiei.

Imobilele sunt situate în Bucureşti (12 proprietăţi), Timişara (3), Ploieşti, Oradea, Constanţa (fiecare cu câte 2 clădiri), Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Bacău (câte 1). Anul trecut, Telekom România a vândut 28 de active imobiliare, pentru 11,6 milioane euro.

Eforturile fostului Romtelecom de a-şi valorifica activele imobiliare, dar şi cablurile de cupru care sunt dezafectate odată cu înlocuirea cu fibră optică reprezintă nişte măsuri „raţionale“ pentru un operator de comunicaţii, a explicat anterior pentru ZF Nikolai Beckers.

„Este o măsură raţională din punctul de vedere al businessului pe care vrem să o realizăm cât mai rapid. Motivul pentru care facem acest lucru, vânzarea de active imobiliare şi a cuprului din infrastructura dezafectată, este că afacerea noastră prin­cipală este cea de telecomunicaţii. Tot ceea ce nu este legat de activitatea noastră de bază trebuie să fie monetizat şi reinvestit în tehnologie de prima mână. De ce să păstrăm active imobiliare care se deteriorează? Cuprul pe de altă parte este o tehnologie depăşită, iar dacă nu am valorifica noi aceste cabluri, ele ar fi probabil furate.“

Şeful Telekom a susţinut de asemenea în declaraţiile sale anterioare că procedurile de vânzare sunt trans­parente. „Întreaga operaţiune de vânzare a activelor imobiliare este complet transparentă. Nu suntem o companie imobiliară, vom vinde aceste active, este un proces care este foarte intens monitorizat, nu doar de către departamentele locale, ci şi de grupul OTE şi chiar de către boardul Deutsche Telekom pentru contracte mai mari de 10 milioane de euro. Strategia de vânzare a activelor imobiliare a fost discutată în board în noiembrie-decembrie 2013 şi a fost aprobată în prima întâlnire a boardului, din ianuarie 2014 “.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO