Business Hi-Tech

Televizoarele 3D si smartbook-urile vor fi vedetele de la targul IT&C din Las Vegas

Televizoarele 3D si smartbook-urile vor fi vedetele de la targul IT&C din Las Vegas
05.01.2010, 00:00 52

Cel mai mare targ de gadgeturi si produse electronice din lume -Consumer Electronic Show (CES) - isi deschide joi portile la LasVegas, unde vor fi prezentate peste 20.000 de produse.

Peste 2.500 de companii vor fi prezente la eveniment pentru a-sietala produsele. Ele estimeaza ca vor vinde televizoare, telefoanesi alte gadgeturi in valoare de 166 de miliarde de dolari anulacesta numai in SUA.

Din cauza crizei financiare, participarea la targ va fi cu 15%mai mica decat anul trecut, dar tot a starnit interesul a 110.000de persoane. Potrivit lui Gary Shapiro, presedintele ConsumerElectronics Association, care organizeaza targul, peste 32.000 deexecutivi vor fi prezenti in acest an la Las Vegas. CES se vadesfasura in perioada 7-10 ianuarie.

Produsele-vedeta si cele mai asteptate sunt netbookurile,tabletele PC si primul telefon mobil al Google, Nexus One. Nouldispozitiv va fi prezentat marti la sediul Google dinCalifornia.

Unuldintre cei mai mari absenti de la targ va fi Apple, producatorultelefonelor iPhone si al playerelor portabile iPod. Compania valansa la sfarsitul lunii la San Francisco unul dintre cele maiasteptate gadgeturi ale anului, tabletul PC.

Telefonul Google, care va functiona pe platforma Andoid, va ficu siguranta cel mai asteptat produs de la CES. "Toata atentia seva concentra asupra Nexus One. Apoi vor fi tabletele. Un val detablete Android vor lovi CES si este asteptat si cel al Apple lasfarsitul lunii", este de parere Rob Enderle de la Enderle Groupdin Silicon Valley.

Ce va fi nou la CES?

Televizoarele 3D vor fi, de asemenea, in centrul atentiei, avandin vedere ca industria de la Hollywood produce din ce in ce maimulte filme in aceasta varianta. Pregatite de ani de zile, acestetelevizoare vor fi produse masiv in acest an de companii precum LG,Samsumg, Sanyo sau Panasonic. Diferenta dintre televizoarele cuecram 3D si cele normale nu va fi mai mare de 200 de dolari, spunspecialistii.

LG a anuntat ca va prezenta modele de televizoare 3D de 42, 47,55, 60 si 72 de inchi. Compania a estimat ca va vinde anul acesta400.000 de televizoare de acest tip.

Smartbookurile vor fi, de asemenea, urmarite cu atentie la targ.Aceste dispozitive au conexiune la internet prin 3G sau Wi-Fi sibaterii care dureaza o zi intreaga. Dezvoltarea rapida a acestuitip de gadget ar putea lasa in urma Intel si Microsoft, cel maimari jucatori de pe piata de hardware si software, comenteazaFinancial Times. Microsoft nu are un sistem de operare pentru nouldispozitiv, iar procesorul Atom creat de Intel nu este folositpentru smartbookuri.

"Ne vom confrunta in viitorii ani cu o explozie pe piata aacestui tip de dispozitiv", este de parere Henry Richard, directorde vanzari la Freescale.

Producatorul de microcipuri Freescale Semiconductor va prezentala CES un model de smartbook, ce va fi vandut cu 200 de dolari.Dispozitivul va avea un display de 7 inchi (17,78 cm), baterie caresa dureze o zi intreaga, va permite conectarea la internet si vafunctiona pe platforma Android. Alte caracteristici aledispozitivului sunt o memorie RAM de 512 MB, bluetooth, GPS, USB sio camera foto de 3 megapixeli.

Pentru prima data, dispozitivele de citit carti electronice voravea la CES propria sectiune. Noi modele de readere vor fiprezentate la Las Vegas si vor avea displayuri color sitouchscreen. Gama de companii care vor face astfel de prezentarivariaza de la diferite firme asiatice necunoscute pana la PlasticLogic, care va lansa oficial reader-ul color "Que". Ca dimensiuniva fi de 8,5x11 inchi (21,59x27,94 cm). Que poate citi documenteWord, fisiere pdf, prezentari PowerPoint si documente Excel.

O alta inovatie ce va fi prezentata la Las Vegas estePhotosimile 5000, un dispozitiv cu ajutorul caruia un produs poatefi prezentat 3D. De marimea unui cuptor cu microunde, aparatul seconecteaza la un calculator sirealizeaza fotografii din diverse unghiuri ale unui produs pe carele recompune apoi intr-o animatie 3D.

Chiar daca nu va fi lansat la CES, atentia este acaparata si detabletul PC testat de compania taiwaneza High Tech Computers (HTC),cel mai mare producator de smartphone-uri cu Windows Mobile. Cu undisplay cu diagonala de 4,3 inchi (11 cm), tableta PC va functionape platforma Android.

Smartbook cu GPS de laFreescaleSemiconductor

Va fi vandut cu 200 de dolari. Dispozitivul va avea un displayde 7 inchi (17,78 cm), baterie care sa dureze o zi intreaga, vapermite conexiunea la internet si va functiona pe platformaAndroid. Alte caracteristici ale dispozitivului vor fi un RAM de512 MB, bluetooth, GPS, USB si o camera foto de 3 megapixeli.

e-book reader de la Plastic Logic

Ca dimensiuni va fi de 8,5x11 inchi (21,59x27,94 cm). Que poateciti documente Word, fisiere pdf, prezentari PowerPoint sidocumente Excel. Are display color si touchscreen.

Cum sa faci din orice imagini 3D

Un dispozitiv cu ajutorul caruia un produs poate fi prezentat3D. De marimea unui cuptor cu microunde, aparatul se conecteaza laun calculator si realizeaza fotografii din diverse unghiuri aleunui produs pe care le recompune apoi intr-o animatie 3D.

AFACERI DE LA ZERO