Business Hi-Tech

Test Gadget ZF: Este Samsung Galaxy Note II adevăratul „iPhone killer”? Galerie FOTO

Test Gadget ZF: Este Samsung Galaxy Note II adevăratul „iPhone killer”? Galerie FOTO

Test Gadget ZF: Este Samsung Galaxy Note II adevăratul „iPhone killer”? Galerie FOTO

Autor: Bogdan Alecu

16.02.2013, 11:04 3346

Apple a dezvoltat încă de la început pentru iPhone o platformă aproape complet închisă când vine vorba de modificări aduse sistemului, pornind de la "lock screen", adică ce se afişează pe display înainte de a-l debloca, la programe. Datorită iOS-ului extrem de stabil şi intuitiv, aşa cum este şi Mac OS X pe computerele Apple, acesta a cucerit piaţa.

Samsung, de cealaltă parte a baricadei, a mizat pe numărul foarte mare de telefoane, şi pe mai multe sisteme de operare. Au mizat pe Android-ul de l aGoogle, pe Bada, propriul sistem de operare proiectat tot pe o platformă Linux ca şi Android dar şi Windows Phone. Cu toate acestea, în ultimii doi ani vârful de lance al sud-coreenilor a fost Galaxy S, ajuns anul trecut la cea de-a treia generaţie. Dar anul trecut cei de la Samsung au lansat Note - un gadget aflat la "graniţa" dintre telefon şi tabletă.

Prima generaţie, testată şi de ZF anul trecut nu se ridica peste aşteptările unui "power user" şi reuşea mai greu să convingă un fan Apple să renunţe la iOS în favoarea Androidului, în ciuda puterii de calcul mult mai mari în cazul lui Note I. Dar lucrurile s-au schimbat cu cea de-a doua generaţie.

Note II se doreşte a fi telefonul complet. Are o baterie Litiu-Ion de 3100 de mAh, una care deja depăşeşte cu mult orice altă baterie de pe un smartphone, un display de 5,5 inchi, din nou, cel mai mare de pe piaţa locală în acest moment (în China au apărut telefoane de 6 inchi) şi un procesor quad-core tactat la 1,6 Ghz şi o memorie RAM de 2 Gb. Dar toate aceste cifre nu reprezintă nimic dacă nu pot fi aplicate. Indiferent de cât de mult va fi folosit pe parcursul unei zile, bateria unui Note II nu se va termina, iar dacă este folosit în mod normal, bateria va putea ţine chiar şi două zile. Spre comparaţie, un Galaxy SIII sau iPhone 4 trebuie încărcat în fiecare seară pentru a nu rămâne fără baterie.

Tocmai pentru a se opune lui Apple, Samsung a făcut din Note II unul dintre cele mai versatile telefoane disponibile. Spre exemplu pornind de la bateria care se poate înlocui (la iPhone este integrată), la slotul pentru microSD cu capacitate de până la 64 Gb (iPhone sau Lumia de la Nokia nu au slot de memorie), miniSIM-ul pentru a face uşoară trecerea de la un iPhone la un Note II şi accesoriile lansate. Accesoriile fac diferenţa între Note II şi restul telefoanelor. Samsung a lansat pentru gama Galaxy noi accesorii cum ar fi ieşirea HDMI pentru conectarea la un display extern cum ar fi un TV LCD/LED, dar şi un adaptor cu ieşire USB - cu ajutorul acestuia, puteţi conecta la telefon stickuri de memorie USB formatate FAT, FAT32 şi extFAT. Dacă root-aţi deviceul (există riscul de a pierde garanţia) sunt aplicaţii Android care permit inclusiv citirea NTFS, adică veţi putea conecta un hard-disk extern la telefon. La ce ajută acest lucru? Poate sunteţi plecat undeva, nu aveţi la îndemână un laptop sau un PC şi trebuie să vedeţi ce conţine un stick de memorie. Sau pur şi simplu memoria telefonului este plină dar vreţi să luaţi în călătorie mai multe filme. Iar pe Note II displayul permite vizualizarea foarte comodă a filmelor în avion şi nu numai. Spre exemplu, de pe un stick de memorie de 64 Gb formatat extFAT poate reda fără probleme un film în format mkv cu o rezoluţie de 1080p şi o mărime de peste 8 Gb fără probleme. Mai mult, acesta se şi derulează extrem de rapid şi şansele ca să se blocheze sunt minime. Spre comparaţie, la un iPhone nu pot fi conectate stickuri de memorie, iar kitul pentru aparat foto disponibil (care fie are un port USB fie un cititor de carduri SD) poate fi conectat doar la un iPad, dar şi în acest caz, sistemul permite doar importul fotografiilor şi filmelor. Doar în cazul în care deviceul este "deblocat" se pot instala programe care pot citi stickuri USB, dar citirea se face extrem de lentă şi nu pot fi redate direct filme.

Probabil cel mai spectaculos accesoriu este docking station-ul care dispune de ieşire HDMI, trei porturi USB şi alimentare. Pe cele trei porturi USB se pot conecta un mouse, o tastatură şi un hard-disk extern, iar cu ajutorul unui cablu HDMI se poate conecta la un display extern. Cu ajutorul unei aplicaţii care să blocheze ecranul în modul landscape, telefonul se transformă într-un adevărat PC. Mai mult, Note II ca şi tableta Note 10.1 dispune de un sistem de multitasking care permite împărţirea ecranului în două zone unde pot fi afişate două aplicaţii diferite. Spre exemplu se poate viziona un film şi naviga pe internet în acelaşi timp. De asemenea şi utilizarea pen-ului de asemenea a fost îmbunătăţită, însă doar cei pasionaţi de desen îl vor găsi cu adevărat util.

În ceea ce priveşte officeul, Note II vine gratuit cu suita office Polaris 4.0 care permite crearea şi editarea fişierelor MS Office. Legat de conectivitate, nativ sistemul de operare permite copierea automată a pozelor pe SkyDrive (25 Gb spaţiu disponibil) sau în Dropbox (50 Gb disponibil) după modelul iCloud al Apple, diferenţa este că Apple limitează la 5 Gb capacitatea disponibilă în Cloud.

Un alt plus al lui Note II este şi faptul că sunt create automat noi ecrane atunci când sunt conectate căştile - noul ecran integrând un widget pentru playerul mp3 şi cel video, dar şi noi comenzi de bază care includ scurtături către aplicaţii precm reportofon sau calendar. De asemenea, atunci când telefonul detectează că ai călătorit în altă ţară, pe un alt fus orar, nu doar ajusează ora afişată, ci afişează inclusiv un nou ecran unde apar două ceasuri - unul pentru ora locală de acasă, şi unul pentru noul fus orar. Cu toate că la prima vedere nu reprezintă ceva important, pentru cei ce călătoresc mult poate fi util.

Cu toate că nu am testat rezistenţa sa, am vizionate mai multe clipuri pe YouTube care demonstrează că este mai rezistent şi decât un Galaxy SIII cât şi ca un iPhone 5. Pe de altă parte, greutatea de peste 180 de grame şi capacul subţire de pe spate sunt motive ca utilizatorul să încerce pe cât posibil să nu-l scape pe jos.

Cu ajutorul unui cont de Gmail trecerea de la iPhone la Android se poate face extrem de simplu, atât timp cât ambele sunt sincronizate cu acelaşi cont - şi se pot sincroniza atât contactele, cât şi intrările din calendar. În ceea ce priveşte colecţia de muzică din iTunes, se poate sincroniza foarte simplu cu playerul din Android folosind câteva aplicaţii din Google Play. Cine doreşte un singur playlist are la dispoziţie aplicaţii gratuite, în timp ce cine va dori mai multe playlisturi va trebui să plătească aproximativ 10 lei pe o aplicaţie.

La liber preţul unui Note II este de aproximativ 2.400 de lei, faţă de puţin peste 2.100 lei în cazul unui Galaxy SIII, dar cu mult mai puţin faţă de cele 3.200 de lei care trebuie plătite pentru un iPhone 5 16 Gb. De asemenea, şi la abonament preţul unui Note II este semnificativ mai mic faţă de un iPhone 5 - circa 1.350 de lei faţă de aproape 2.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO