Business Hi-Tech

Test ZF cu Google Pixel 9: noua referinţă pentru piaţa smartphone-urilor cu Android şi primul telefon care ne arată cum va fi desenat viitorul în care inteligenţa artificială generativă este integrată în echipamente

Test ZF cu Google Pixel 9: noua referinţă pentru piaţa...

Autor: Adrian Seceleanu

26.08.2024, 21:35 4384

Cu noua serie, Pixel 9 Google a lăsat în urmă problemele tehnice din trecut, oferind trei modele premium, cu o cameră foto excelentă, ecrane mai luminoase, baterii mai mari - care devin, în sfârşit, noul etalon al smartphone-urilor din „galaxia“ telefoanelor cu sistem de operare Android şi un rival puternic pentru Apple iPhone  Dar Google şi-a pus întreaga greutate pe zona software şi a inteligenţei artificiale (AI), integrând-o puternic în noua serie de telefoane - cu funcţii utile pentru clienţi consumer, corporatişti sau antreprenori, dar propunând şi noi moduri de interacţiune - cum este chatbotul Gemini Live – care le cer utilizatorilor deschidere spre noi moduri de interacţiune  O zonă în care AI străluceşte este în combinaţie cu sistemul de camere foto al Pixel, întotdeauna un punct forte al seriei.

Gigantul american Google a ales un moment bun să intre oficial pe piaţa de smart­phone-uri din România: noua sa serie de smartphone-uri Pixel, aflată la a noua generaţie, reprezintă un produs matur, care a lăsat în urmă problemele de la modelele anterioare, având acum caracteristicile necesare pentru a atrage atenţia utilizatorilor locali - foarte atenţi la performanţele tehnice şi design - pentru a concura direct cu liderii segmentului premium, Apple şi Samsung. 

Cu o carcasă din aluminiu şi panouri de sticlă Gorilla Glass Victus 2, camere foto care continuă să fie unele dintre cele mai bune din industrie, o baterie mai mare, senzor de amprentă impecabil şi ecrane mai lu­mi­noase, toate modelele Google Pixel 9 apar­ţin fără dubiu seg­mentului premium al pieţei, iar parte­neriatul exclusiv cu Vodafone - unul dintre cei mai mari jucători locali din piaţa de telecom - le aduce şi vizibilitatea nece­sară în faţa clienţilor.

 

Google a venit în România când piaţa pentru modelele premium creşte

Segmentul premium de pe piaţa de smartphone-uri din România, care cuprinde telefoanele cu preţuri de peste 600 euro, va depăşi anul acesta pragul de un miliard de euro ca valoare şi va ajunge la peste un milion de bucăţi din punct de vedere cantitativ, conform unor estimări vehiculate anterior pe piaţă. Într-un an în România se vând aproximativ 3 milioane de smartphone-uri.

Vodafone şi-a extins puternic în ultimii ani oferta de smartphone-uri dar şi pentru diferite alte gadgeturi, pe care clienţii le pot achiziţiona în rate care pot ajunge la o durată de 36 de luni - prin intermediul platformei EasyTech. Compania a crescut puternic devenit astfel numărul unu pe piaţă după valoarea smartphone-urulor vândute, spuna recent pentru ZF Nedim Baytorun, directorul diviziei Consumer din cadrul Vodafone România. „În ultimii doi ani am crescut puternic în segmentul de comercializare de smartphone-uri şi alte echipamente odată cu lansarea platformei EasyTech. Iar dacă ne uităm la cotele de piaţă din cel mai recent trimestru am fost operatorul de telefonie mobilă numărul unu din punctul de vedere al valorii smartphone-urilor vândute pe piaţa din România“. Vodafone are aşteptări mari şi de la noua serie de smartphone-uri Google Pixel. „Este un moment important pentru noi, faptul că suntem partener exclusiv în piaţa de telefonie mobilă. Clienţii din România caută branduri premium de tehnologie de la un nume mare precum Google“, a spus Baytorun.

 

Despre noile caracteristici tehnice

Este o comparaţie care enervează pe toată lumea, dar trebuie spus că noile telefoane Pixel 9 seamănă mult cu cele mai recente iPhone-uri. Ar trebui însă ca această afir­maţie să fie tratată ca un compliment - Google are încă 3-5% din piaţa smartphone-urilor, iar Apple este unul dintre cei mai pu­ternici jucători din acest spaţiu.

Modelul Google Pixel 9 de bază din generaţia a noua are laturi plate cu colţuri rotunjite şi o finisare mată netedă, cu panouri din Gorilla Glass Victus 2 - promiţând o rezistenţă dublă faţă de cea a modelelor anterioare.

O schimbare de design este şi modul în care sunt integrate camerele pe spatele telefonului, într-o formă care poate fi asemănată cu o pastilă, şi care iese mult în evidenţă. Un telefon ultrasubţire fără un sistem de camere foto care să fie mai gros încă nu există, astfel că eventuale comentarii sunt inutile. Cu o husă "problema" se rezolvă.

Pixel 9 prezintă cel mai recent ecran OLED Actua de 6,3 inci de la Google, care oferă o luminozitate maximă şi mai ridicată - de 2.700 de niţi (faţă de 2.000 de niţi pentru Pixel 8). Valoarea creşte la 3.000 de niţi pe ecranele Pixel 9 Pro şi Pro XL. În traducere - se poate vedea bine ce este pe ecran afară, în lumina soarelui.

După problemele din trecut, o actualizare bine­venită este cea prin care a fost adăugat un nou scanner de amprente, produs de Quallcom. Este mai fiabil decât senzorul optic folosit înainte şi, în testele mele, a deblocat telefonul aproape instantaneu de fiecare dată. Google a ales ce trebuie de această dată.

Alte noutăţi binevenite sunt bateriile cu capacităţi mai mari, care chiar oferă o durată mai mare de funcţionare (şi cu ajutorul AI). Nu e totul perfect la acest capitol - lipseşte încărcarea wireless de mare viteză, spre exemplu.

Un alt capitol unde lucrurile ar fi putut sta mai bine este cel legat de stocare - modelul de bază, cel pe care l-am testat, vine în cea mai accesibilă variantă cu doar 128 GB de stocare. O "boală" grea, de care suferă şi Apple. Problema este că fişierele audio video au dimensiuni mari, diferite aplicaţii stochează date pe telefon şi aşa mai departe. De altfel, după două săptămâni de utilizare pentru Pixel 9, deja ajunsesem la 90 GB disponibili. Legat de acest lucru - există un motiv foarte puternic pentru a comanda telefonul până pe 5 septembrie - pentru că până atunci primiţi capacitate dublă de stocare la acelaşi preţ - adică 256 de giga în loc de 128, 512 în loc de 256 sau 1 TB în loc de 512 GB, e ceva care chiar contează, iar dacă oferiţi la buyback un telefon la Vodafone există o reducere de până la 200 de euro. 

Cipurile Tensor ale Google nu au ieşit în trecut şi nu sunt nici acum printre primele în testele de performanţă, dar dincolo de acele benchmarkuri în experienţa mea - de până acum, Pixel 9 şi Tensor G4 au livrat putere fără probleme, comutând între aplicaţii şi oferind o experienţă fluidă. Lucrurile stau mai bine pentru modelele mai scumpe - care vin cu 16 GB de RAM faţă de cele 12 GB de pe modelul de bază, plus un sistem de răcire avansat - cu un nume foarte cool - "cameră de vapori". 

 

Ce poate face şi ce nu inteligenţa artificială integrată în telefon

Întreaga greutate a Google - unul dintre giganţii globali care joacă în prima ligă a dezvoltării modelelor de inteligenţă artificială (AI) - se simte însă mai ales în integrarea puternică a funcţiilor bazate pe AI în cadrul telefoanelor. Jucând în altă ligă faţă de Apple sau Samsung din acest punct de vedere, Google poate da tonul pe piaţă, iar seria Pixel oferă o imagine despre cum îşi imaginează Google viitorul smartphone-urilor. Iar Pixel 9 face deja acest lucru, ne introduce într-o lume a smartphone-urilor cu AI generativă integrată iar capabilităţile sale pot evalua permanent.

Poate că AI a jucat de altfel un rol prea mare în prezentarea noii serii de telefoane Pixel 9, hardware-ul trecând într-un rol secund. O parte dintre funcţiile AI prezentate nu sunt disponibile încă în România, astfel că vom trece în revistă câteva dintre cele esenţiale, care pot fi utilizate în prezent.

Dar înainte de toate, cred că întreg arsenalul de mesaje de marketing al Google legat de posibilităţile pe care le oferă AI trebuie tratat cu moderaţie. Dacă vă imaginaţi că Gemini AI - cel mai avansat model de AI al Google poate dintr-o dată să vă scrie mailurile, să vă schiţeze prezentările nu doar exact cum aţi face-o dumneavoastră ci chiar mai bine din prima, aveţi aşteptări greşite şi trebuie să vi le resetaţi. Şi să învăţaţi să îi cereţi lucruri pe limba lui, pentru a vă apropia de rezultatul dorit - poate, pentru unele lucruri, aşa cum discutaţi cu un începător.

Aici trebuie subliniat că utilizatorii care achiziţionează modelele Pixel 9 mai scumpe din gama Pro primesc gratuit pentru un an de zile acces la pachetul Google AI Premium, care include acces la modelul avansat de AI Gemini Advanced, 2 TB de stocare, acces la utilizarea Gemini în Gmail, Docs etc. Pachetul costă 110 lei pe lună, deci într-un an sunt primite servicii în valoare de 1.300 de lei. 

În locul fostului Google Assistant compania ne propune asistentul denumit Gemini, care este disponibil printr-o aplicaţie dedicată, de unde poate fi lansat şi Gemini Live, despre care voi scrie un pic mai jos. Doar că de fapt Google Assistant nu a dispărut şi se "ocupă" în continuare de realizarea a diferite sarcini.

Un aspect important: odată cu modelele Pixel 9 Pro şi pachetul One AI Premium utilizatorii pot folosi Gemini Advanced şi pe computer, interacţiunile nu sunt limitate la telefon. Iar Gemini AI chiar face smartphone-ul în mod suplimentar relevant şi pentru mediul de business: e un asistent util pentru cei cu agende aglomerate - poate corecta texte, extrage idei esenţiale din documente mari sau oferi idei - sunt multe opţiuni aici, trebuie doar sa ştii ce şi cum îi ceri, cum spuneam şi mai devreme.

De reţinut deci că modelele Pixel 9 Pro sunt cheia de acces spre Gemini AI Advanced, dar nu şi singurul echipament unde pot fi utilizate funcţiile Gemini AI.

Poate una dintre cele mai spectaculoase aplicaţii ale AI este Gemini Live - un chatbot cu care poţi purta un dialog şi chiar să îl întrerupi - fie pentru a schimba sau rafina întrebarea, fie pentru că spune ceva irelevant. Dialogul este limitat la limba engleză - dar poate principala limitare este a utilizatorului, de a învăţa să dialogheze aşa. E ciudat să vorbeşti cu telefonul minute în şir, dar poate aşa arată lucrurile acum, în toamna anului 2024. Am testat în mai multe rânduri Gemini Live şi în general a înţeles bine ce am cerut, chiar şi cu accentul de aici din Balcani pentru limba engleză. Am întrebat despre Google Pixel 9, dacă e disponibil în România, şi a oferit răspunsul corect, a răspuns fără ezitări despre cota de piaţă a Google pe segmentul de smartphone-uri, şi a oferit şi alte date utile. Este un nou tip de interacţiune, care încă trebuie învăţat / testat. Este util, aşa cum spune Google ca partener de dialog înaintea unui interviu, sau a unei întâlniri - pentru a testa idei, căuta date? Rămâne un test de făcut. Interesant este că după fiecare dialog, ai acces la transcrierea discuţiei ceea ce poate fi util dacă ai solicitat nişte date, de exemplu. Pentru a testa Gemini Live trebuie să accesaţi aplicaţia Gemini şi să îl lansaţi apăsând semnul din dreapta jos.

Funcţia încercuieşte pentru a căuta - disponibilă oriunde în telefon (adică indiferent de aplicaţia în care te afli) - poţi de exemplu să deschizi camera foto să prinzi în cadru un produs şi apoi să îl cauţi fără a realiza o fotografie. Rezultatele sunt surprinzător de bune, părea un truc de marketing dar nu este.

Dar poate cea mai utilă nouă funcţie bazată pe AI este aplicaţia Pixel Screenshots şi asta pentru că aceasta îmbunătăţeşte modul în care ne folosim deja telefoanele. Când navighezi şi dai peste ceva amuzant sau interesant, ce faci? Cel mai des salvezi pentru mai târziu datele, adesea făcând o captură de ecran, iar aici intervine aplicaţia Screenshots. Folosind AI pentru a analiza conţinutul unei capturi, poţi recupera datele uşor mai târziu cu o căutare rapidă după un cuvânt cheie.

Poate fi vorba de reţete, de o declaraţie interesantă văzută pe LinkedIN, de un studiu, de o cifră - orice până la urmă. Iar odată ce captura e salvată, pot fi încrezător că o voi găsi în viitor cu uşurinţă. Şi spre deosebire de funcţia Recall a Microsoft din Windows 11, aplicaţia Screenshots de la Google se „uită“ doar la lucrurile pe care le capturezi manual în loc să înregistreze automat tot ce faci, astfel că se simte şi este mai puţin intruzivă.

O altă zonă în care AI străluceşte este în combinaţie cu sistemul de camere foto al Pixel, întotdeauna un punct forte al seriei.

Sistemul dual de camere, format dintr-un senzor principal de 50MP şi o cameră ultra-wide de 48MP, captează imagini excelente în orice condiţii de iluminare.

Adevărata magie, ca să împrumutăm un termen folosit de Google în legătură cu Pixel 9 se întâmplă însă la intersecţia dintre hardware şi software. Funcţiile AI integrate în camera foto transformă modul în care facem şi edităm fotografiile.

Funcţia „Add Me“ permite includerea fotografului în imaginile de grup. Prin capturarea a două cadre separate şi combinarea lor inteligent, AI-ul creează o singură imagine în care toată lumea apare, inclusiv persoana care a făcut fotografia. Pentru a funcţiona bine este nevoie de puţină atenţie, de spaţiu între persoanele care apar în poză şi de condiţii identice de iluminare. Între criticii vehemenţi ai noi funcţii - care pun în prim plan modificarea realităţii şi abuzurile ce pot apărea de aici şi fanii devotaţi ai funcţiei, eu aleg calea de mijloc - mi se pare o funcţie utilă, la care se poate apela din când în când.

Pentru entuziaştii care doresc şi mai multă versatilitate, modelele Pixel 9 Pro şi Pro XL oferă în plus o cameră telescopică cu zoom optic 5x, care extinde semnificativ posibilităţile creative, permiţând capturarea detaliilor de la distanţă fără compromiterea calităţii imaginii. De asemenea modelele pro au o cameră frontală de 42 MP, faţă de 10,5 MP pentru Pixel 9.

 

 

Descoperă noile Google Pixel 9, Google Pixel 9 Pro şi Google Pixel 9 Pro XL  pe Vodafone.ro sau în magazinele Vodafone EasyTech.

 
Campanie Vodafone