Business Hi-Tech

Theocharopoulos, Romtelecom: Piaţa telecom se va menţine pe creştere pe termen mediu şi lung

Samsung vinde în România în acest an 600.000 de smartphone-uri. "Până acum am vândut aproape 100.000 de telefoane Galaxy S"

Autor: Adrian Voicu

18.10.2011, 18:02 7206

16:30Speaker:Sorin Manea, Head of Telecom Division, Samsung Electronics România

Vedeţi aici care este viitorul smartphone-urilor din perspectiva Samsung

►"Piaţa smartphone-urilor este într-o creştere foarte rapidă şi, cel puţin pe acest segment, Samsung are o creştere foarte mare, de peste 40%", a declarat Sorin Manea, Head of Telecom Division, Samsung Electronics România. În România se vor vinde în acest an 600.000 de unităţi, consideră Sorin Manea. De la lansare şi până acum în România s-au vândut aproape 100.000 de unităţi Galaxy S.

15:45Speaker:Stefanos Theocharopoulos, CEO al Romtelecom

Piaţa telecom se va menţine pe un trend crescător pe termen mediu şi lung pentru că nevoia de comunicare este una elementară, iar Internetul va fi vectorul principal al dezvoltării, a declarat Stefanos Theocharopoulos.

Care sunt cele cinci temeri ale şefului Romtelecom

►"Romtelecom este în acelaşi timp plăcut şi urât de români. Operatorul are însă mult potenţial". "Dacă m-aţi fi întrebat în urmă cu zece ani dacă Romtelecom va oferi şi televiziune prin internet, v-aş fi spus 'În niciun caz'", a spus Stefanos. Cu toate acestea, totul se schimbă. "Nu cred însă că este folositor acum pentru companiile telecom să intre şi în segmentul oferiririi de conţinut media. Acum oferim mediul care permite televiziunilor să ajungă la clienţii noştri".

►"Telefonia prin voce va continua să fie plătită", a declarat Stefanos Theocharopoulos, CEO al Romtelecom, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. Şeful Romtelecom consideră că nu există o diferenţă între serviciile de voce şi celelalte servicii plătite de clienţii Romtelecom. "Acum Romtelecom oferă şi va oferi servicii de mai multe feluri, nu doar de voce". "Suntem în faţa transformării companiei dintr-un provider de voce, într-o companie care oferă mai multe servicii", a spus Theocharopoulos.

14:45 Speaker: Severina Pascu, CEO UPC România

UPC lucrează la o aplicaţie ce va permite utilizatorilor folosirea media-box-ului prin telefonul mobil

►"Pentru noi anul acesta a fost o provocare pe partea de internet, pentru că toată strategia noastră s-a axat în jurul internetului", a declarat Severina Pascu. Suntem mulţumiţi de ofertele de toamnă pe 60 şi 120 Mb. "Suntem mulţumiţi, dar alerţi pentru că este un mediu competitiv. Ne vom concentra pe baza de clienţi şi în unele regiuni pe achiziţia de noi clienţi".

►"Vom vedea o consolidare a pieţei. Companiile mai mari cumpără în continuare jucătorii mai mici".

►"Dacă ne gândim la piaţa de cablu, vorbim de televiziune, internet şi telefonie. Dacă ne referim la televiziune, piaţa este destul de matură. Dar dacă vorbim de servicii cu valoare adăugată (HD, 3D, DVR), mai este loc de dezvoltare", a declarat Severina Pascu, CEO UPC România, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar.

13:15Speaker:Dan Bulucea, CEO Google România

►"Sunt oameni care au fost angajaţi pentru că au reuşit într-un domeniu, oricare ar fi el", spune Dan Bulucea, CEO Google România, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. "Una dintre întrebările pe care le-am primit la interviu a fost 'câte avioane zboară la un moment dat'". Citiţi mai mult despre cum se fac angajările la Google.

►Întrebat dacă este de părere că autorităţile de reglementare ar putea decide ruperea în bucăţi a Google, Dan Bulucea, CEO-ul Google România, a răspuns că nu poate fi vorba de monopol în privinţa produselor oferite gratuit.

►"Sunt opt milioane de vizitatori în România care caută pe Google informaţii zilnic", a declarat Dan Bulucea, CEO Google România, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. În această perioadă se caută în principal "cauciucuri de iarnă", "ski" şi "cadouri".

"Ştim că nu ştim nimic", spune Dan Bulucea. Acesta spune că Google nu ţine minte tot ce caută utilizatorii. "Nu ştim nimic de fapt despre fiecare". Sunt două situaţii: într-una nu ştim cine caută, iar în alta - când utilizatorul se loghează - putem să identificăm comportamentul acestuia. "Am posibilitatea să văd ce informaţii salvează, să păstrez informaţiile respective sau să le şterg.

12:30Speaker:Irina Socol, CEO SIVECO

Ponderea companiilor româneşti pentru proiectele cu sectorul public ar trebui să fie mai mare, a declarat Irina Socol. "În Croaţia, unde noi am mers cu o ofertă care avea un preţ cu 70% mai mic decât cel mai mic oferit, am aflat că a câştigat o firmă locală doar pentru că guvernul a susţinut astfel de firme. Ne-a crescut stima pentru un astfel de guvern, care a ştiut să îşi susţină companiile locale".

►"Fără un fond de investiţii nu am fi reuşit să ne extindem"

►Revoluţiile din ţările arabe au fost chiar rezultatul investiţiilor făcute în educaţie de guverne, este de părere Irina Socol, CEO al SIVECO, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. Aceasta a spus că în aceste ţări valoarea investiţiilor în educaţie ca procent din PIB este chiar de două cifre.

►"Ne aşteptăm ca în următorii cinci ani să fim un integrator de soft de aplicaţie mult mai important şi să ne extindem în 50 de ţări", a spus Irina Socol. "În cazul în care vom lua în considerare o listare la bursă, aceasta nu se va întâmpla anul viitor sau peste doi ani", a mai spus CEO-ul Siveco.

12:00 Speaker: Angus Slater, director de marketing Vodafone România

Modalitatea de plată prin intermediul telefonului - NFC - este încă la început în Europa

Din 2008 până în prezent, plăţile online au redus consumul de hârtie cu 6,8 milioane de facturi

11:30 Speaker Manuel Gallo, NEC

►"Cel mai devreme în şase luni vom oferi servicii de cloud-computing", a declarat Manuel Gallo. El consideră că în alte ţări, ca urmare a politicilor economice, dezvoltarea de soluţii de tip cloud se poate face chiar şi în şase săptămâni. Gallo a dat drept exemplu Rusia.

►"Cea mai bună metodă prin care se pot lansa pe piaţa de cloud computing operatorii de telefonie este lansarea unui serviciu de tip marketplace prin care aceştia îşi pot vinde aplicaţiile", a declarat Manuel Gallo, Global Carrier Cloud Competence Center şi director of Sales & Business Development în cadrul NEC, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. Importantă este găsirea de aplicaţii care să aibă cel mai mare succes la clienţi. "Companiile telecom trebuie să le ofere clienţilor ceea ce vor pentru a-i reţine. Vom ajuta companiile să facă acest lucru oferindu-le astfel de aplicaţii", a spus Gallo.

"România este o ţară de la care avem aşteptări foarte mari", a declarat Manuel Gallo, Global Carrier Cloud Competence Center şi director of Sales & Business Development în cadrul NEC, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar.

Speaker10:45: Mihai Tudor, CEO IBM Europa de sud-est

România are câteva atuuri, printre care costul relativ scăzut al forţei de muncă, care încă menţin interesul investitorilor străini pentru această piaţă, a declarat, marţi, directorul IBM Europa de Sud şi de Est, Mihai Tudor, la forumul ZF Digital '11. "Alături de Bulgaria, România rămâne competitivă în lupta atragerii de investitori puternici din domeniul IT&C, în raport cu alte state din zonă, cum ar fi Slovenia sau Croaţia. Atuurile noastre sunt buna pregătire a forţei de muncă, capabilităţile în privinţa limbilor străine, precum şi costul forţei de muncă, relativ scăzut", a spus Tudor.

► "Cloud-computingul este viitorul", deoarece companiile vor să obţină avantaje prin partajearea aplicaţiilor. Prin cloud-computing companiile reuşesc să reducă costurile, atât cu hardware-ul necesar cât şi cu energia şi mentenanţa.

►"Antreprenorii români nu au forţa necesară, nici start-up-urile şi nici chiar firmele mari ca să propulseze România în zona inovaţiei", a declarat Mihai Tudor. În opinia acestuia, este necesară dezvoltarea de centre de dezvoltare şi programare în colaborare cu statul, urmând ca patentele dezvoltate să fie folosite în comun de stat şi de companiile private. Click aici pentru mai multe opinii ale lui Mihai Tudor despre inovaţia românească în IT.

►România este cea mai importantă ţară din această regiune, a declarat Mihai Tudor, CEO IBM Europa de Sud şi de Est, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. România este importantă din punct de vedere al capacităţii de business. Cu toate acestea, "nivelul de inovare de la noi este foarte scăzut pentru că oamenii nu au idei", de acest lucru făcându-se vinovat în parte şi sistemul educaţional. România trebuie să îşi schimbe direcţia de dezvoltare a educaţiei pentru a se orienta către domenii necesare sectorului privat. Din păcate, companiile nu pot colabora cu sistemul educaţional aşa cum ar trebui, din cauza legislaţiei parteneriatului public-privat, consideră Mihai Tudor.

Speaker ora 09:30: Florin Talpeş, CEO Bitdefender

►"Faptul că România a urmat principiile europene pe problema proprietăţii intelectuale a fost o frână în calea dezvoltării proprietăţii intelectuale". Înregistrarea în UE a unui patent software realizat în România este foarte complexă. Din acest motiv, majoritatea înregistrează patente în SUA.

►În urmă cu 10 ani consideram că noi vom fi India Europei. "Din nenorocire, am avut dreptate", a spus Talpeş. Din păcate ce s-a dezvoltat în România este outsourcing-ul şi nu domeniul de proprietate intelectuală. Nu există companii româneşti care să producă software proprietar. Această nevoie de programatori a adus pe piaţa românească mari companii care fac centre de dezvoltare sau cercetare în detrimentrul sectorului românesc de IT. Din păcate, s-a mers pe zona de cercetare-dezvoltare pentru multinaţionale şi nu pe proprietate intelectuală.

► "Schimbările reprezintă de cele mai multe ori mari oportunităţi. Dacă eşti în coborâre, în momentul în care apare o schimbare, atunci asta înseamnă o oportunitate", a declarat Florin Talpeş, CEO al Bitdefender, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. Schimbările vin mai ales din partea jucătorilor mici din IT, iar cei care au cote de piaţă mari, de 30%-40%, sunt afectatţi de aceste schimbări. Piaţa IT este un domeniu extrem de dinamic, iar sectorul securităţii este mult mai dinamic. Ceea ce acum este de nişă, ar putea deveni mainstream, consideră Talpeş. Printre domeniile care ar putea avea creştere puternică în IT se numără şi virtualizarea, care de la zona marilor companii a ajuns deja în rândurile utilizatorilor casnici. Virtualizarea ar putea avea în viitor o creştere procentuală de cel puţin două cifre, mai consideră fondatorul Bitdefender.

Tehnologia securităţii IT a evoluat. Astfel, dacă în trecut aveam de-a face cu viruşi care nu îşi propuneau decât să răzbune orgoliile programatorilor din est faţă de capitalismul occidental, în prezent există o piaţă neagră a informaţiilor.

"Spre exemplu, dacă astăzi eu culeg informaţii despre cardurile de credit, pot să le vând pe piaţa neagră a informaţiilor", a declarat Florin Talpeş.

Listarea la bursă este un target, dar nu am început încă niciun demers în acest sens. O eventuală listare se poate întâmpla în următorii 2-3 ani, a declarat Florin Talpeş.

►Din punct de vedere al pirateriei, România se află în aceeaşi grupă cu China, este de părere Florin Talpeş. "Astfel, dacă în urmă cu 10 ani, rata pirateriei în România era de 90%, în prezent aceasta a coborât de-abia la 70%". În opinia lui Talpeş, această scădere atât de mică este cauzată de apetitul românilor pentru software piratat.

"Nu am auzit de şomeri în zona de software", a declarat Florin Talpeş, CEO al Bitdefender, în cadrul forumului ZF Digital 11, organizat de Ziarul Financiar. "Fabrica" de formare de programatori este subdimensionată, este de părere Talpeş. Conform acestuia, piaţa de IT absoarbe toţi programatorii de pe piaţă. "Cineva care se angajează într-o firmă de software, chiar dacă nu a absolvit încă facultatea, doar după un an are şanse să câştige 1.000 de euro. Asta oglindeşte faptul că existe o cerere foarte mare pe piaţă", a declarat Talpeş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO