Business Hi-Tech

Tomsa, CEO al SAP Romania: Problema nu e ca stam la ghiseu trei ore, ci sa avem ce plati

Tomsa, CEO al SAP Romania: Problema nu e ca stam la ghiseu trei ore, ci sa avem ce plati

Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania: Problema noastra nu este ca statul cheltuie in timp de criza. Problema noastra este ca in strainatate se fac cu 400.000 de euro lucruri pe care noi nu le-am face nici cu 1,2 milioane de euro. Eficienta este cheia.

13.07.2009, 19:45 84

Statul ar trebui sa investeasca in primul rand in sisteme IT care sa-i creasca eficienta si care sa aiba un impact asupra tuturor cetatenilor in loc sa aloce fonduri preponderent catre solutii care reduc doar timpul petrecut la ghiseu de cetateni, dar nu provoaca schimbari de fond in administratie, afirma Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, furnizor de soft si servicii.
"Atunci cand ai bani putini, e mai putin important ca stam la coada trei ore in loc de o jumatate de ora. Acum este mai important ca putinii bani pe care ii are statul sa ii cheltuiasca eficient. Reducerea timpului la ghiseu este un lucru important - dar pentru un numar mic de oameni si cu o eficienta mica. In schimb, daca eu nu stiu sa gestionez un buget national si sa-l distribui, sa-l planific, sa-l execut, impactul nereusitei este mult mai mare pentru noi toti. Noi suntem atat de jos din punctul de vedere al informatizarii incat orice am face este foarte bine insa sa existe niste sisteme critice in sectorul public care trebuie sa fie informatizate si al caror impact pentru noi toti este mult mai mare. In acest moment nu avem nicio problema daca un om sta trei ore la coada. Problema acum este ca el sa vina la ghiseu si sa aiba ce plati", spune directorul general al SAP.

Circulatia documentelor intre ministere trebuie automatizata
De asemenea, Valentin Tomsa spune ca un ghiseu unic ar fi o solutie foarte buna, daca ar duce si la integrarea sistemelor guvernamentale IT din spatele acestor portaluri. "Circulatia documentelor intre ministere trebuie sa se automatizeze, ceea ce inseamna ca fiecare dintre ministere trebuie sa aiba un sistem IT care sa faca asta".
In opinia lui Tomsa, statul ar trebui sa investeasca acum in cateva domenii cheie, care sa-l ajute sa gestioneze mai eficient banii publici.
"Problema noastra nu este ca statul cheltuie in timp de criza. Problema noastra este ca in strainatate se fac cu 400.000 de euro lucruri pe care noi nu le-am face nici cu 1,2 milioane de euro. Eficienta este cheia", puncteaza seful SAP.
"In criza, statul trebui sa investeasca in sisteme IT care sa rezolve probleme dificile, cu impact asupra tuturor. In opinia mea acestea ar trebui sa fie in partea de bugetare, de gestiune a fondurilor europene. Degeaba reduci timpul de la ghiseu daca pierzi milioane pe alta parte pentru ca nu poti atrage fonduri europene. O alta zona este cea a colectarii taxelor. Degeaba discutam ce facem daca noi nu stim cate taxe se colecteaza. Esential este si un sistem de gestiune a cash-ului".

Speram sa avem trei ani de liniste dupa alegeri
Pe de alta parte, Tomsa spune ca nu trebuie sa ne facem iluzii ca daca am schimba complet echipa guvernamentala cu una dintr-o tara occidentala am avea rezultate mult mai bune in absenta unui sistem IT performant.
"Daca am inlocui guvernul Romaniei cu un alt guvern, el nu ar fi in stare sa faca nici un sfert din ce fac actualii ministri. Guvernele occidentale nu fac un pas daca nu au date, daca nu au analize. Unii dintre guvernantii nostri macar au fler, au intuitie, au calitati manageriale superioare. Daca ar avea si date, s-ar descurca mult mai bine".
Seful SAP, care spune ca se bazeaza in acest an doar pe contractele cu companiile private, sustine ca statul ar putea rezolva probleme din sistemele sale IT in cei "trei ani de liniste" care vor veni dupa alegerile prezidentiale din toamna. "Problema este ca noi am avut mereu restrictii. Speram ca se termina campania electorala si dupa aceea vom avea o perioada linistita din acest punct de vedere pentru ca nu vor mai fi niciun fel de alegeri. Speram ca lucrurile sa se aseze, iar statul sa demareze si niste proiecte de fond, nu de forma. Macar in cei trei ani pot intra pe zona informatizarii si sa faca ceva".

Obiectivul este conservarea profitului
In ce priveste businessul SAP in Romania, Valentin Tomsa spune ca se bazeaza in acest an doar pe contracte cu mediul privat si ca principalul obiectiv il reprezinta conservarea profitului in conditiile in care veniturile nu mai sunt sub control pe o piata aflata in cadere. "Principalul focus al nostru pentru anul acesta este conservarea profitului. Caderea vanzarilor nu este specifica softului, ci economiei in general. Piata a fost in cadere in prima parte a anului, nu am vazut domeniu de activitate care sa nu scada", spune Tomsa. El a evitat sa avanseze o estimare privind veniturile in acest an, dupa ce anul trecut compania estima incasari de 14 mil. euro.
In ce priveste evolutia personalului, Tomsa spune ca SAP are in prezent 70 de oameni si va continua sa-si extinda personalul.
"Sigur ca nu mai angajam ca in anii trecuti, recrutam selectiv, dar angajam. Nu sunt multe pozitii, dar important e trendul. E un semnal de stabilitate, de credibilitate cand faci angajari".

Statul abia acum numara cate PC-uri are
Guvernul nu stie in acest moment cate computere, cate echipamente IT sau ce aplicatii software sunt utilizate in ministerele si in institutiile publice ale tarii. Ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu spune ca, de la inceperea mandatului sau, a demarat un proces de inventariere, care ar trebui sa acopere toate cele 15.000 de institutii publice din Romania. "In momentul in care am inceput sa fac inventarierea, m-am speriat. Este ca un sistem in care o rotita este de plumb, una este de diamant, una de platina, dupa care urmeaza una de lemn", a declarat anterior Sandu. El a estimat ca statul a cheltuit in ultimii opt ani circa 1 miliard de euro pe informatizarea institutiilor publice, proces care a fost realizat insa haotic, pentru ca sistemele nu sunt interconectate.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO