Business Hi-Tech

Tonurile de apel si pozele, printre noile servicii oferite de Skype

03.10.2005, 19:00 130

Compania furnizoare de servicii de telefonie prin Internet Skype a introdus o serie de noi servicii odata cu lansarea versiunii 1.4 a software-ului sau pentru Windows, scrie presa internationala. Printre noutatile anuntate de Skype se numara o functie care le permite utilizatorilor sa redirectioneze apelurile primite pe computer catre numere de telefon obisnuite sau catre alt computer. Aceasta va fi o functie gratuita.

Printre facilitatile care vor fi disponibile contra-cost se numara accesul la tonuri de apel (ringtones) si poze. Astfel, un utilizator poate alege ce ton de apel sa auda in boxele computerului si ce poza sa apara pe ecran atunci cand este sunat de cineva anume.

Aceasta este o incercare a companiei de a profita de cresterea foarte rapida a pietei de ringtone-uri, evaluata de unii analisti la aproximativ 3 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) pe an, conform TopTechNews.com.

Alte functii noi introduse in versiunea 1.4 a software-ului Skype ii vor ajuta pe utilizatori sa realizeze mai usor convorbiri de tip instant-messaging (text), convorbiri voce de tip video-conferinta, transfer de fisiere, precum si sa lase mesaje voce atunci cand cel apelat nu raspunde.

Acest upgrade la software-ul Skype vine dupa o luna care poate fi considerata extrem de interesanta pentru companie, comenteaza presa internationala. In primul rand, este vorba de anuntul facut de gigantul american al licitatiilor online eBay, care va cumpara Skype pentru 2,6 miliarde de dolari (2,1 mld. euro), cu posibilitatea de marire a sumei cu inca 1,5 mld. dolari (1,2 mld. euro) in cazul in care obiectivele financiare vor fi atinse.

Pretul a fost stabilit tinand cont de veniturile viitoare ale Skype, estimate de companie la 200 de milioane de dolari pentru anul 2006. Acordul le va permite celor de la eBay sa integreze tehnologia de comunicare online in site-ul lor de licitatii electronice.

Iar la scurt timp dupa ce eBay a anuntat ca va cumpara Skype, cel mai mare operator de telecomunicatii din China - China Telecom - a creat senzatie anuntand ca va bloca apelurile facute prin reteaua Skype din China. Desi utilizatorii care apeleaza de la computer catre un alt computer nu vor fi afectati, clientii chinezi nu vor putea sa sune la numere de telefon obisnuite.

"Skype este o tehnologie distrugatoare, pentru ca natura sa nu tine cont de limite geografice", a declarat un analist al Gartner citat de presa internationala. "Are posibilitatea sa schimbe atat piata clientilor individuali, cat si pe cea a companiilor, mai ales pe masura ce sunt adaugate noi functii".

In timp ce serviciile Skype continua sa se dezvolte, este interesant de urmarit lupta dintre providerii de VoIP (voice-over-IP) cu autoritatile care incearca sa reglementeze cat mai strict noua piata a telefoniei online, spun analistii.

"Mai sunt inca foarte multe lucruri de stabilit, iar Skype se va afla cu siguranta la masa negocierilor", a mai spus oficialul Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO